Care sunt cele mai mari stadioane din lume. FOTO

Cele mai mari stadioane din lume sunt răspândite în principal pe continentul american și cel asiatic, Europa fiind reprezentată în Top 10 de doar două arene.

Este vorba despre „Camp Nou” din Barcelona, stadion care în prezent se află în proces de modernizare, și „Wembley” din Londra, arena istorică reconstruită în urmă cu aproximativ 15 ani, care găzduiește în mod tradițional finalele din fotbalul englez, fie că este http://test44 vorba despre FA Cup, Cupa Ligii, Community Shield (Supercupa Angliei) sau meciurile decisive pentru promovarea dintr-un eșalon în altul.

Care sunt cele mai mari 10 stadioane din lume în acest moment

Revenind la clasamentul propriu-zis al celor mai mari 10 stadioane din lume, locul 10 în acest top este ocupat de arena „Gelora Bung Karno”, din Jakarta, Indonezia, care prezintă o capacitate totală de 88.083 de locuri. Construcția a fost inaugurată în anul 1962 și a primit această denumire ca un omagiu pentru primul președinte al acestei țări. Singura competiție majoră la care acest stadion a găzduit meciuri este reprezentată de Cupa Asiei din 2007.

Pe locul 9 în acest top se află stadionul „Wembley”, casa naționalei de fotbal a Angliei, care are o capacitate totală de 90.000 de locuri și care a fost re-inaugurată după demolare în 2007. Din acel moment, a găzduit două finale de UEFA Champions League. În 2011, FC Barcelona s-a impus în fața lui Manchester United cu scorul de 3-1, iar în 2013, Bayern Munchen a învins Borussia Dortmund cu 2-1, grație unui gol marcat de Arjen Robben în minutul 89.

Poziția a opta este ocupată de arena „Rose Bowl” din Pasadena, California, S.U.A., care are o capacitate totală de 91.136 de locuri și care în prezent găzduiește în principal doar meciuri din NFL, campionatul de fotbal american.

„Rose Bowl” din Pasadena, locul atâtor amintiri de senzație legate „Generația de Aur”, face parte din acest top

Stadionul a fost construit în anul 1922 și modernizat ulterior în mai multe rânduri și reprezintă un punct de reper important în istoria echipei naționale de fotbal a României, întrucât acolo s-au disputat meciurile istorice câștigate de „tricolori” la Cupa Mondială din 1994, 3-1 în fața Columbiei în faza grupelor, respectiv 3-2 cu Argentina în optimile de finală. De asemenea, pe „Rose Bowl” s-a jucat atunci și finala Cupei Mondiale, care a fost câștigată de Brazilia în fața Italiei în urma executării loviturilor de departajare.

Arena „Soccer City” din Johannesburg, Africa de Sud, construită în 1989 și revovată special pentru a organiza meciuri la Cupa Mondială din 2010, prezintă o capacitate totală de 94.700 de locuri și astfel ocupă locul 7 în acest top al celor mai mari stadioane din lume.

Poziția a șasea îi revine legendarului stadion „Maracana” din Rio de Janeiro, fără îndoială cel mai cunoscut din America de Sud și unul dintre cele mai cunoscute din întreaga lume. Pe această arenă, inaugurată în 1950, fiind de atunci casa echipei naționale a Braziliei, s-au disputat meciuri de la Cupele Mondiale din 1950 și 2014. În prezent, are o capacitate totală de 96.000 de locuri.

„Camp Nou” urmează să avanseze în clasament odată cu finalizarea procesului de modernizare

„Camp Nou” din Barcelona, inaugurat în 1957, este pe locul 5 cu o capacitate totală de 99.787 de locuri, situație existentă înainte ca arena să intre în acel proces de modernizare despre care s-a amintit anterior. Odată cu finalizarea acestui proces, casa „extratereștrilor” catalani va ajunge la nu mai puțin de 105.000 de locuri, urmând a urca la momentul respectiv în acest clasament al celor mai mari stadioane din lume.

Asta pentru că în prezent poziția a patra îi revine unei arene din Teheran, capitala Iranului, „Azadi”, care are o capacitate totală de 100.000 de locuri. Contrucția inițială a fost finalizată în 1971 și renovată ulterior, în 2003.

Locul 3 în acest clasament este ocupat de un alt stadion de legendă din America de Sud, „Azteca” din Santa Ursula, Mexico City, Mexic, casa primei reprezentative de fotbal din această țară. Inaugurată în 1966 și renovată ulterior în 1985, arena care prezintă o capacitate totală de 105.064 de locuri și care se află la o altitudine de peste 2200 de metri a găzduit meciuri, inclusiv finalele, la Cupele Mondiale din 1970 și 1986.

Cel mai mare stadion din lume se află practic în Coreea de Nord, deși pur teoretic Iranul se poate lăuda în prezent cu această performanță

Poziția secundă în topul celor mai încăpătoare arene de fotbal din lume este ocupată în prezent de „Yuva Bharati Krirangan” din Calcutta, India, casa primei reprezentative din această țară, inaugurată în 1984 și care are o capacitate totală de 120.000 de locuri.

În fine, cel mai mare stadion de fotbal din lume este în acest moment „Rungrado May Day” din Phenian, capitala Coreei de Nord, inaugurat în 1989, moment la care prezenta o capacitate totală de nu mai puțin de 150.000 de locuri. Ulterior, structura arenei a fost remodelată, astfel că s-a ajuns ca ea să aibă „doar” 114.000 de locuri, situație care se menține și în prezent. Chiar și așa, spațiul respectiv ar permite montarea a câtorva mii de locuri în plus, astfel încât să nu fie o greșeală dacă se consideră că acest stadion este cel mai mare din lume în acest moment.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare