Recordurile stabilite de-a lungul timpului la echipa națională de fotbal a României: cine sunt cei mai selecționați jucători sau cei mai buni marcatori all-time

În următoarele rânduri vor fi reamintite recordurile stabilite de-a lungul timpului la echipa națională de fotbal a României, care s-a înființat, după cum se știe deja destul de bine, în 1922, deși Federația Română de Fotbal exista deja de la 1909.

Primul meci din istoria primei reprezentative a țării noastre s-a disputat pe data de 8 iunie 1922 și a fost un amical disputat în compania Iugoslaviei, la Belgrad, câștigat de „tricolori” cu scorul de 2-0. La acel moment, naționala României era pregătită de Teofil Moraru, el fiind, în mod evident, primul selecționer din istoria echipei.

Cele mai importante recorduri stabilite în istoria echipei naționale de fotbal a României

Un aspect bine cunoscut este reprezentat de faptul că România a participat la prima Cupa Mondială din istorie, la care au participat doar 13 echipe naționale, competiție organizată în 1930 în Uruguay, țară care a și reușit să câștige marele trofeu atunci. Cu acest prilej s-a înregistrat prima victorie obținută de „tricolori” la un turneu final mondial, consemnată în fața naționalei statului Peru, scor 3-1.

Cea mai bună performanță obținută de naționala de fotbal a României la o Cupă Mondială este reprezentată de accederea în sferturile de finală reușită în 1994 în Statele Unite ale Americii de „Generația de Aur”, cu fotbaliști precum Gică Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu sau Florin Răducioiu în prim-plan și cu Anghel Iordănescu pe banca tehnică.

Când vine vorba despre participările la Campionatele Europene, cel mai important rezultat înregistrat de „tricolori” este cel de la turneul final din 2000, organizat de Belgia și Olanda. Atunci, acea generație fantastică a fotbalului românesc, aflată practic la „ultimul dans”, a reușit să ajungă tot până în faza sferturilor de finală.

Cine sunt cei mai selecționați jucători și cei mai buni marcatori all-time

Când vine vorba despre capitolul reprezentat de cele mai multe meciuri jucate sub tricolor, Dorinel Munteanu este în continuare liderul absolut, cu 134 de convocări înregistrate în perioada 1991-2007, în care actualul antrenor de la Oțelul Galați a reușit să și marcheze 16 goluri.

În acest clasament, fostul mijlocaș de bandă este urmat de Gică Hagi, care a adunat de-a lungul carierei 125 de selecții la echipa națională a României, în vreme ce podiumul este completat de Gică Popescu, cel care a acumulat un total de 115 partide.

Din Top 10 mai fac parte și alți fotbaliști emblematici pentru fotbalul din România, cum ar fi Răzvan Raț, Ladislau Boloni, Dan Petrescu, Bogdan Stelea, regretatul Michael Klein, Bogdan Lobonț, Mircea Rednic și Marius Lăcătuș.

Gică Hagi și Adrian Mutu sunt în continuare golgheterii naționalei României

La capitolul goluri marcate, primul loc este împărțit în continuare de Gică Hagi și Adrian Mutu, fiecare reușind să puncteze de câte 35 de ori pentru echipa națională a României. Mențiunea care trebuie făcută aici este reprezentată de faptul că „Regele” a ajuns la această bornă jucând 124 de partide sub tricolor, în vreme ce „Briliantul” a bifat această performanță după doar 77 de meciuri.

Cei doi sunt urmați în acest clasament de Iuliu Bodola, cel care a marcat de-a lungul carierei sale de 31 de ori pentru România, în perioada 1931-1939. Locul 4 este împărțit de Viorel Moldovan și Ciprian Marica, fiecare având câte 25 de goluri înscrise pentru prima reprezentativă.

În continuare în acest clasament mai trebuie menționați Ladislau Boloni, 23 de goluri, Dudu Georgescu, Florin Răducioiu, Anghel Iordănescu și Rodion Cămătaru, fiecare având câte 21 de goluri, Ilie Dumutrescu, 20 de reușite, și Ștefan Dobay, 19 goluri.

Cei mai prolifici selecționeri ai primei reprezentative

Fără îndoială că se poate spune despre Anghel Iordănescu faptul că ar fi cel mai de succes antrenor principal all-time al naționalei României, în mod evident, pentru că el a îndeplinit acest rol în cea mai productivă perioadă din istoria echipei, cea a „Generației de Aur”.

De asemenea, o mențiune specială din acest punct de vedere trebuie să meargă spre Emeric Ienei, cel care s-a aflat pe banca tehnică a primei reprezentative la EURO 2000, în continuare singurul turneu final continental la care România a obținut o victorie și a reușit să treacă de faza grupelor.

Alți selecționeri reprezentativi pentru echipa națională de fotbal a României sunt Valentin Stănescu, Ilie Oană, Angelo Niculescu, Ștefan Kovacs, Mircea Lucescu, Cornel Dinu sau Victor Pițurcă.

Singurii străini care au îndeplinit acest rol de-a lungul istoriei de până în prezent sunt austriacul Josef Uridil, în 1934, și germanul Christoph Daum, între 2016 și 2017.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare