Care sunt stadioanele pe care se vor disputa meciurile de la EURO 2024

Meciurile de la EURO 2024, turneu final la care este calificată și naționala României, după cum se știe deja foarte bine, se vor disputa în perioada 14 iunie – 14 iulie pe 10 stadioane din Germania.

Este vorba despre arene din 10 orașe diferite, toate prezentând o capacitate de peste 40.000 de locuri, care au fost construite sau renovate în principiu cu ocazia Cupei Mondiale din 2006, competiție găzduită tot de Germania.

Care sunt cele 10 stadioane din Germania care vor găzdui meciuri la EURO 2024

Cele 10 orașe germane care vor organiza partide la EURO 2024 sunt Berlind, Dortmund, Munchen, Koln, Stuttgart, Hamburg, Leipzig, Frankfurt, Dusseldorf și Gelsenkirchen. Trebuie menționat de la început faptul că, din rațiuni ce țin de asigurarea securității spectatorilor, la turneul final aceste arene nu vor putea fi populate în proporție de 100%.

Meciul de deschidere se va disputa pe „Allianz Arena” din Munchen, în vreme ce marea finală se va desfășura pe „Olympiastadion” din Berlin, acolo unde s-a disputat și finala Cupei Mondiale din 2006 dintre Italia și Franța, câștigată de „Squadra Azzurra” în urma executării loviturilor de departajare, execuția decisivă purtând atunci semnătura lui Fabio Grosso.

„Olympiastadion” este pe locul 2 în clasamentul celor mai încăpătoare stadioane de fotbal din Germania, cu o capacitate de 74.475 de locuri. În afara marii finale, aici se vor desfășura trei meciuri din faza grupelor, unul din optimile de finală și unul din sferturile de finală.

„Allianz Arena” din Munchen va găzdui meciul de deschidere, iar „Olympiastadion” din Berlin marea finală

Această arenă este casa Herthei Berlin, unul dintre cele mai importante cluburi istorice din această țară, dar care în prezent a ajuns să evolueze în 2. Bundesliga. De asemenea, în toamna anului trecut, această arenă a găzduit meciurile considerate pe teren propriu pentru cealaltă echipă din capitala Germaniei, Union Berlin, din faza grupelor actualei ediții de UEFA Champions League.

Cel mai mare stadion din Germania este „Westfalenstadion”, așa cum este cunoscut de toată lumea, sau „Signal Iduna Park”, denumirea comercială, casa Borussiei Dortmund, care prezintă o capacitate totală de 81.365 de locuri. Aici vor fi organizate șase partide de la turneul final, patru din faza grupelor, o optime de finală și una dintre semifinale.

O altă arenă simbolică a Germaniei este „Allianz Arena” din Munchen, pe care își dispută meciurile de pe teren propriu Bayern și TSV 1860 și care are o capacitate de 75.024. Pe lângă meciul de deschidere, acest stadion va mai găzdui alte cinci jocuri, încă trei din faza grupelor, unul din optimile de finală, dar și o semifinală.

Optimi și sferturi de finală la Stuttgart, Gelsenkirchen și Hamburg

„Mercedes-Benz Arena” este stadionul lui VfB Stuttgart, are o capacitate totală de 60.441 de locuri și va găzdui în cadrul EURO 2024 patru meciuri din faza grupelor și un sfert de finală.

Arena „AufSchalke” din Gelsenkirchen, casa lui Schalke 04, un alt colos al Germaniei care în prezent se află în liga secundă, are o capacitate totală de 62.271 de locuri și va găzdui la Campionatul European patru meciuri, trei din faza grupelor și unul din optimile de finală.

„Volksparkstadion” este arena pe care își dispută meciurile de pe teren propriu Hamburg, echipă aflată de asemenea în prezent în 2. Bundesliga. Prezintă o capacitate totală de 57.000 de locuri și va organiza la turneul final continental cinci partide, patru din faza grupelor și una din faza sferturilor de finală.

Koln, Dusseldorf, Frankfurt și Lepzig au fost de asemenea incluse în circuitul partidelor de la Campionatul European

Arena din Koln, pe care evoluează echipa locală, în mod evident, are o capacitate totală de 50.000 de locuri și va organiza la EURO 2024 cinci jocuri, patru din faza grupelor și unul din optimile de finală.

„Dusseldorf Arena”, casa Fortunei, prezintă o capacitate totală de 54.600 de locuri și va găzduit în vara acestui an cinci meciuri de la Campionatul European, trei din faza grupelor, plus o optime de finală, dar și un sfert de finală.

„Frankfurt Arena”, stadionul lui Eintracht, cel folosit ca model pentru construcția Arenei Naționale din București, prezintă în total 58.000 de locuri, iar aici se vor disputa cinci partide de la EURO 2024, patru din faza grupelor și una din faza optimilor de finală.

Nu în ultimul rând, arena lui RB Leipzig are o capacitate totală de 44.345 de locuri și va organiza în vara acestui an patru jocuri de la EURO 2024, trei din faza grupelor și unul din optimile de finală.

Unde va juca România la Campionatul European din vara acestui an

„Tricolorii” pregătiți de Edi Iordănescu, care au fost incluși în Grupa E, vor debuta la EURO 2024 pe data de 17 iunie, de la ora 16:00, ora României, pe „Allianz Arena” din Munchen, contra echipei care se va califica în urma disputării barajului de pe ruta B din Liga Națiunilor.

Acolo, după cum se știe deja destul de bine, se vor desfășura în luna martie, într-o singură manșă, semifinalele Israel – Islanda și Bosnia Herțegovina – Ucraina, urmând, în mod evident, ca învingătoarele acestor două partide să se dueleze între ele pentru accederea la turneul final din Germania.

În etapa a doua a fazei grupelor de la turneul final continental, România va da piept cu Belgia, marea favorită a acestei grupe, la Koln, pe data de 22 iunie, cu începere de la ora 22:00, ora României.

În fine, ultima partidă din faza grupelor pentru reprezentativa țării noastre se va disputa pe data de 26 iunie, de la ora 19:00, ora României, la Frankfurt, în compania Slovaciei.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare