Principalele motive de îngrijorare pentru „tricolorii” lui Edi Iordănescu în perspectiva meciului cu Belgia de la EURO 2024

Principalele motive de îngrijorare pentru „tricolorii” lui Edi Iordănescu în perspectiva meciului cu Belgia de la EURO 2024 sunt reprezentate fără îndoială de fotbaliștii de clasă mondială de care selecționerul Domenico Tedesco dispune în compartimentul ofensiv.

După cum se știe deja foarte bine, echipa națională a României a fost inclusă în urma tragerii la sorți în Grupa E a turneului final care se va disputa în vara acestui an în Germania.

Fotbaliștii ofensivi belgieni de mare valoare reprezintă fără îndoială principalele motive de îngrijorare pentru „tricolorii” lui Edi Iordănescu în perspectiva meciului direct de la EURO 2024

Adversarii reprezentativei țării noastre vor fi Belgia, Slovacia și echipa care se va califica în urma meciurilor din play-off-ul din Liga Națiunilor, de pe ruta B. Acolo, se vor disputa în luna martie semifinalele Israel – Islanda și Bosnia Herțegovina – Ucraina. Ulterior, în mod evident, câștigătoarele se vor duela în finală pentru accederea la Campionatul European.

Fără îndoială că Belgia este cea mai bine cotată națională din această grupă și, prin prisma aceasta, este considerată de mai toată lumea drept marea favorită la câștigarea ei.

Totuși, având în vedere că din urna 1 au mai făcut parte la tragerea la sorți naționale precum Germania, Franța, Anglia, Spania sau Portugalia, se poate spune că România a avut destul de mult noroc să pice cu Belgia, cea mai accesibilă echipă din această urnă, cel puțin pe hârtie.

Kevin De Bruyne este în mod clar liderul naționalei belgiene, după ce Eden Hazard și Toby Alderweireld s-au retras de la nivel internațional

Chiar și așa, este destul de clar pentru toată lumea că naționala „diavolilor roșii” are în prezent destul de multe argumente pentru a putea spera la obținerea primului loc în această grupă.

În primul rând, belgienii au la dispoziție câțiva jucători realmente sclipitori când vine vorba despre faza ofensivă. În primul rând, Kevin De Bruyne, noul căpitan al acestei naționale după retragerea lui Eden Hazard, este recunoscut drept unul dintre cei mai buni pasatori decisivi din fotbalul mondial actual, dacă nu chiar cel mai bun.

De asemenea, mijlocașul ofensiv în vârstă de 32 de ani iese de multe ori în evidență prin golurile superbe pe care le înscrie cu șuturi de la mare distanță. Chiar dacă a evoluat destul de puțin până acum în acest sezon pentru Manchester City din cauza unei accidentări, De Bruyne a revenit recent pe teren, punându-și deja din plin amprenta pe jocul formației pregătite de Pep Guardiola, și, în plus, are destul timp până în iunie să își reintre în ritmul optim de joc.

Romelu Lukaku este în continuare un adevărat „prădător” în fața porții adverse

Totodată, un alt nume colosal care trebuie menționat când vine vorba despre forța ofensivă a Belgiei este cel al lui Romelu Lukaku. În vârstă de 30 de ani, atacantul de la AS Roma este cel mai bun marcator din istoria acestei echipe naționalei, cu 83 de goluri înscrise în 113 meciuri jucate până în prezent.

Fostul fotbalist de la Anderlecht, Chelsea, West Bromwich Albion, Everton, Manchester United și Inter parcurge un sezon excelent în tricoul grupării capitoline, reușind să înscrie aproape pe bandă rulantă, mai ales în perioada în care aceasta a fost pregătită de Jose Mourinho, cel care recent a fost înlocuit, după cum se știe deja foarte bine, cu Daniele De Rossi. De notat totuși că Lukaku este doar împrumutat la AS Roma de Chelsea, până la finalul acestui sezon.

În plus, „Big Rom” și-a arătat din plin instinctul de „killer” în campania de calificare la EURO 2024. El a fost golgheterul preliminariilor, cu nu mai puțin de 14 goluri marcate în cele 8 meciuri disputate de Belgia, care a făcut parte dintr-o grupă de doar 5 echipe. De notat că nimeni altcineva nu a mai reușit să marcheze acest număr de goluri în istoria preliminariilor pentru Campionatul Europan.

Leandro Trossard evoluează constant pentru Arsenal, după ce anterior a impresionat în tricoul lui Brighton and Hove Albion

În vârstă de 29 de ani, fotbalistul crescut de Bocholt vv și Genk a devenit natural înlocuitorul lui Eden Hazard în flancul stâng al liniei ofensive a naționalei Belgiei. Grație evoluțiilor foarte bune avute în tricoul lui Brighton, Trossard a fost cumpărat de Arsenal în ianuarie 2023 în schimbul sumei de 24 milioane de euro.

Chiar dacă are parte de o concurență acerbă pentru un loc de titular în echipa antrenată de Mikel Arteta, din partea brazilianului Gabriel Martinelli, belgianul reușește să prindă destul de multe minute pe teren și chiar îi răsplătește încrederea tehnicanului spaniol în destul de multe partide, marcând goluri sau oferind pase decisive pentru coechipierii lui.

Totuși, și pentru tricoul de titular la Campionatul European, Leandro Trossard va avea parte de o concurență intensă, din partea unuia dintre cei mai promițători tineri fotbaliști din fotbalul mondial în acest moment.

Jeremy Doku este principalul exponent al noii generații belgiene

Este vorba despre Jeremy Doku, fotbalistul în vârstă de doar 21 de ani de la Manchester City, care până acum în acest sezon a reușit să prindă destul de multe minute pe teren, deși are parte de concurența lui Jack Grealish în flancul stâng al atacului „cetățenilor”.

El are origini ghaneze și a fost crescut în academiile celor de la Beerschot și Anderlecht. Ulterior, după ce a făcut pasul spre prima echipă a clubului din Bruxelles, Doku a fost transferat, în octombrie 2020, de Rennes, în schimbul sumei de 26 de milioane de euro.

În Ligue 1 a reușit să impresioneze în tricoul echipei cunoscute pentru faptul că mizează foarte mult de jucătorii tineri. Astfel, în luna august a anului trecut, Jeremy Doku a fost cumpărat de Manchester City pentru nu mai puțin de 60 de milioane de euro.

Pe lângă fotbaliștii enumerați anterior, selecționerul italo-german Domenico Tedesco ar mai putea apela în compartimentul ofensiv și la fotbaliști precum Divock Origi, fost la Liverpool, în prezent împrumutat de AC Milan la Nottingham Forest, Michy Batshuayi, în prezent la Fenerbahce, fost fotbalist la Chelsea sau Borussia Dortmund, printre altele, Dodi Lukebakio de la FC Sevilla sau pe experimentatul Yannick Ferreira Carrasco, în prezent la Al-Shabab din Arabia Saudită, dar cu experiențe anterioare foarte satisfăcătoare la Atletico Madrid sau AS Monaco.

Sursă foto: Facebook / Belgian Red Devils

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare