EURO 2024 va intra definitiv în istoria fotbalului! Schimbarea de regulament anunțată de UEFA pentru turneul final din Germania

EURO 2024 se va desfășura în Germania în perioada 14 iunie – 14 iulie și va consemna un moment istoric pentru fotbalul mondial, din perspectiva arbitrajului.

Fostul „central” italian Roberto Rosetti, în prezent președintele Comisiei Arbitrilor din cadrul UEFA, a anunțat că la această ediție a Campionatului Europan va fi introdusă regula conform căreia doar căpitanii echipelor vor putea să le ceară arbitrilor socoteală pentru diferite decizii luate.

Regula nouă care se va introduce cu ocazia EURO 2024

Astfel, este de așteptat ca această regulă, în mod evident în cazul în care ea se va dovedi una de succes, să fie păstrată, cel puțin în fotbalul european, și după încheierea turneului final din Germania.

Pe de altă parte, Rosetti a explicat și că în paralel se dorește ca arbitrii să furnizeze mult mai multe explicații referitoare la deciziile majore luate decât până în prezent.

Totul ar face parte, susține oficialul UEFA, dintr-o încercare a forului european de a face acest sport chiar și mai atractiv decât este el în prezent pentru publicul larg.

Explicațiile oferite de Roberto Rosetti, președintele Comisiei Arbitrilor de la UEFA

„Vrem arbitri cu o personalitate puternică care să ia decizii, uneori nepopulare, și să și le asume asta pe teren, dar vrem, de asemenea, ca ei să fie mai deschiși. Centralii vor oferi mai multe detalii jucătorilor și antrenorilor pentru a-i ajuta să înțeleagă ce a dus la luarea unor decizii și să creeze un climat de încredere, atât timp cât primesc mai multe informații.

Este imposibil pentru arbitru să explice o decizie când este asaltat de un număr de până la 22 de jucători. Aceasta poate duce la întreruperea comunicării, iar jocul frumos poate deveni foarte urât foarte repede, ceea ce, toată lumea este de acord, este rău pentru imaginea fotbalului. Desigur, unele decizii vor fi întotdeauna dezbătute.

Cu toate acestea, în încercarea de a îmbunătăți starea de fapt, noi, cei de la UEFA, dorim ca arbitrii să explice mai multe din deciziile lor tuturor echipelor care participă la viitorul turneu UEFA EURO 2024.

Cum vom face asta? Ideea este simplă: cerem ca toate echipele să se asigure că doar căpitanul este singurul jucător care vorbește cu arbitrul. Le cerem căpitanilor să se asigure că coechipierii lor nu îl încurcă și nu îl înconjoară pe arbitru, permițând conversații directe pentru ca decizia să fie transmisă în timp util și cu respect.

Adoptarea acestei abordări și împuternicirea arbitrilor vor duce la o creștere a calității deja foarte ridicate a arbitrajului în competițiile noastre și la meciuri mai bune, de care jucătorii și fanii se vor bucura în timpul turneului.

Dacă putem facilita un dialog constructiv între arbitri și căpitanii echipelor, toată lumea va avea de câștigat, iar noi vom lăsa o moștenire pozitivă pentru viitorul acestui frumos joc. Jocul pe care îl iubim cu toții”, a fost mesajul transmis de Roberto Rosetti în legătură cu acest subiect.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare