Istoria Jocurilor Olimpice. Întrecerile în cinstea lui Zeus, cine a fost primul campion, când a fost folosită în premieră flacăra olimpică și ce simbolizează cele cinci cercuri

Jocurile Olimpice reprezintă, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente din istoria sportului. Anul acesta, competiția va fi găzduită de Paris, după o sută de ani, în perioada 24 iulie – 11 august. Capitala Franței a mai organizat această întâlnire strălucitoare de două ori: în anii 1900 și 1924.

Paris, orașul care găzduiește Jocurile Olimpice a treia oară

Jocurile Olimpice se întorc la Paris după o sută de ani. Capitala Franței a mai găzduit această competiție în anii 1900 și 1924 și devine astfel al treilea oraș care va găzdui Olimpiada a treia oară, la egalitate cu Londra. Nu punem aici la socoteală cele trei ediții în care jocurile de iarnă au fost organizate de metropola din Franța.

Începuturile Jocurilor Olimpice sunt plasate în anul 776 î.Hr, în regiunea Olympia, un loc unde se afla un sanctuar dedicat lui Zeus, asta deși există dovezi privind desfășurarea unor întreceri de acest gen încă din secolele X sau IX î. Hr. Jocurile Olimpice (Olympiakoi Agones) s-au desfășurat din patru în patru ani timp de 12 secole și istoricii spun că la ele participau doar bărbați din orașele din Grecia. În anul 393, împăratul roman Teodosiu I a decis să interzică aceste manifestări, considerând că sunt manifestări păgâne, el fiind creștin.

În anul 1894, baronul francez Pierre de Coubertin a lansat la Sorbona ideea reluării Jocurilor Olimpice. Planul inițial era ca acest eveniment să fie găzduit de orașul Paris, doar că lucrurile au fost grăbite și prima ediție a avut loc la Atena în anul 1896. După acest congres a fost creat și Comitetul Internațional Olimpic al cărui prim secretar general a fost chiar Pierre de Coubertin.

Interesant este faptul că proba de maraton a fost introdusă la prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne din anul 1896, iar cursa s-a desfășurat între localitatea Maraton și Stadionul Olimpic din Atena. A fost în fapt un omagiu adus lui Pheidippides, ostașul atenian care în 490 î.Hr. a alergat 149 de mile până în Sparta pentru a solicita ajutor împotriva invaziei persane.

Citește și: CINE A FOST PRIMUL ROMÂN CARE A PARTICIPAT LA JOCURILE OLIMPICE. A FOST FIU DE BOIER, DAR TATĂL SĂU NU L-A RECUNOSCUT 18 ANI

Flacăra olimpică și simbolistica celor cinci cercuri

În Jocurile Olimpice Antice nu au existat ștafete cu torțe, dar pentru că erau folosite la festivaluri grecești, în anul 1928 a apărut și acest simbol. Drapelul Olimpic cu 5 cercuri întrepătrunse de culori diferite a apărut pentru prima dată la Olimpiada din 1908. Chiar Pierre de Coubertin a fost cel care prezentat inelele intr-un articol intitulat „Simbolul și steagul din 1914”.

„Emblema aleasă să prezinte şi să reprezinte Congresul Mondial din 1914 este ultimul pas în Renaşterea Olimpică şi a început să apară pe diverse documente preliminare. Cinci inele egale, care se împletesc, colorate albastru, galben, negru, verde şi roşu ies în evidenţă pe un fundal alb. Mai mult, aceste şase culori pot fi combinate pentru a reprezenta toate culorile naţionale, fără excepţie: albastru şi galben din Suedia; albastru şi alb al Greciei; tricolorii Franţei, Marii Britanii, Americii, Germaniei, Belgiei, Italiei şi Ungariei. Galbenul şi roşul Spaniei stau alături de naţiuni mai noi precum Brazilia şi Australia, precum şi Japonia antică şi China tânără”, a explicat el la acea vreme.

Aceste cinci inele înlănțuite simbolizează unitatea celor cinci continente. Interesant este faptul că cele două Americi sunt considerate un singur continent

Americanul Francis Lane este primul campion olimpic modern, după ce a câștigat cursa de 100 m cu timpul de 12.2 secunde, iar grecul Spiridon Louis a fost primul câștigător al cursei olimpice de maraton. Paris 1900 este prima Olimpiadă la care au participat și femei. Primul titlu olimpic feminin a fost obținut de Charlotte Cooper la tenis.

Citește și: LISTA SPORTIVILOR ROMÂNI CALIFICAȚI LA JOCURILE OLIMPICE 2024. CE OBIECTIVE ARE DELEGAȚIA CONDUSĂ DE ELISABETA LIPĂ

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare