România va avea o nouă reprezentantă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024: „O zi memorabilă pentru mine”

Ţara noastră propune un nou nume pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. De data aceasta nu este vorba despre o sportivă, ci despre o arbitră.

Ioana Babiuc, din Iaşi, va arbitra la judo, la marea competiţie din capitala Franţei.

Cine este Ioana Babiuc?

Femeia în vârstă de 49 de ani a fost desemnată cea mai bună femeie arbitru din lume în 2023. De curând, ea a primit confirmarea, din partea Federației Internaționale de Judo, că va împărţi „dreptatea” şi la Paris.

Iar marea veste a venit marţea trecută, când a fost aprinsă Flacăra Olimpică.

„Sigur că mă așteptam să fiu nominalizată, dar până nu vezi negru pe alb nu poți fi sigur niciodată. Am avut emoții, pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla. E o bucurie imensă, un vis împlinit, dar în același timp și o onoare, o mare responsabilitate. Am primit cu mare emoție mailul de confirmare.

L-am citit o dată, l-am listat și mi l-am pus undeva separat. Vreau să-l mai citesc încă vreo 2-3 zile. E un amestec de emoții. Când închizi ochii te gândești într-adevăr că a fost și o muncă foarte grea, de lungă durată. Toate calificările și pentru sportivi, și pentru noi, arbitrii, nu sunt simple. Într-o zi ești mai sus în top, altădată mai cobori și tot așa. Jonglezi 3-4 ani, dar îți dorești să rămâi acolo, sus.

Eu întotdeauna mi-am dorit să rămân în primii 5. Am rămas acolo sus de foarte mulți ani. Mă simt obosită, dar se uită toate momentele grele când munca îți este răsplătită”, a declarat Ioana Babiuc pentru prosport.

A mai arbitrat şi la JO Londra 2012

La Paris, va fi a doua Olimpiadă pentru arbitra de judo. Ea a mai fost prezentă şi la JO Londra 2012, dar are în palmares şi Jocuri Paralimpice Tokyo 2021.

„Este a doua Olimpiadă din carieră, după Londra 2012. Îmi doresc două finale la Paris și nu cred că ar fi imposibil de realizat. Dar depinde de mine, de cum îmi fac pregătirea, de cum voi reacționa acolo.

Ține de mine, de sportivii pe care îi arbitrez și atunci trebuie să fiu focusată acolo pentru a face o treabă excelentă. Mental trebuie să fiu numărul 1. Nu mai vreau să fiu numărul 5. De pe locul 1 mai poți coborî pe 3, dacă nu e să fii cel mai bun. Dar dacă îmi doresc să fiu pe 5 pot să cobor pe 7-8, ceea ce nu este pentru mine. Lucrăm în continuare, nu trebuie să ne relaxăm”, a continuat Ioana Babiuc pentru sursa amintită.

Zeci de milioane de francezi, nemulțumiți

Jocurile Olimpice de la Paris vor debuta duminică, 26 iulie, urmând să se încheie pe data de 11 august. Suma pe care statul trebuie să o achite pentru a putea organiza uriașul eveniment este una colosală, care se apropie de pragul de 5 miliarde de euro. Franța se confruntă cu o situație delicată din punct de vedere financiar. Costurile cu privire la Olimpiadă îi îngrijorează teribil pe locuitorii din Hexagon.

Pierre Moscovici, fost Ministru al Economiei, Finanțelor și Suveranității Industriale și Digitale din Franța, actual șef al organismului de audit, a estimat în luna ianuarie a anului precedent că suma pe care contribuabilii vor fi nevoiți să o achite se apropie de trei miliarde de euro, motiv de indignare întrucât suma estimată de Guvern inițial a fost de 2.44 miliarde de euro.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare