Cine a fost primul român care a participat la Jocurile Olimpice. A fost fiu de boier, dar tatăl său nu l-a recunoscut 18 ani

România are o istorie de 124 de ani la Jocurile Olimpice de vară. Prima participare a unui sportiv român a fost consemnată în anul 1900, la Paris. Gheorghe Plagino s-a înscris în nume personal în competiția de tir și s-a clasat pe locul 13 din 31 de sportivi.

Gheorghe Plagino, primul român care a participat la Jocurile Olimpice

Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfășurat la Atena, în anul 1896 și a fost prima competiție de acest fel organizată, după ce împăratul roman Teodosiu I le-a interzis în 393. La ediția de peste patru ani, din anul 1900, de la Paris, a participat și un român. Este vorba despre Gheorghe Plagino, născut la 16 noiembrie 1876 în Dumbrăveni, județul Vrancea. Povestea lui de viață a fost una emoționantă. Mama lui, Wilhemia Siefert, a lucrat ca slujnică în casa boierului Alexandru Plagino, iar din relația celor doi s-a născut Gheorghe. Doar că vreme de 18 ani, boierul nu a vrut să-și recunoască băiatul. Lucrurile s-au schimbat radical, după ce soția lui Alexandru Plagino a murit, iar moșierul s-a căsătorit cu mama lui Gheorghe și astfel tânărul a scăpat de statutul de „copil nelegitim”.

Gheorghe Plagino a primit după aceea o educație aleasă și a fost trimis să studieze la Paris. Aici l-a găsit și momentul în care francezii au organizat Jocurile Olimpice și a reușit să participe. România nu avea un Comitet Olimpic, așa că sportivul de 23 de ani a ales să participe în nume personal la concursul de tir.Sau mai bine spus la cel cu „trageri cu arme de vânătoare”, cum se numea atunci.

La proba individuală s-au înscris 31 de sportivi, iar Gheorghe Plagino și Sidney Merlin (Marea Britanie) au fost singurii străini, restul participanților fiind francezi. Regulamentul nu a fost complicat. Fiecare concurent trebuia să tragă în 20 de talere, iar fiecare lovitură reușită era punctată cu un punct. După trei zile de concurs, Gheorghe Plagino s-a clasat pe locul 13, cu 11 puncte obținute.

Citește și: LISTA SPORTIVILOR ROMÂNI CALIFICAȚI LA JOCURILE OLIMPICE 2024. CE OBIECTIVE ARE DELEGAȚIA CONDUSĂ DE ELISABETA LIPĂ

Gheorghe Plagino, al doilea român care a fost membru CIO

Ediția din anul 1900 a Jocurilor Olimpice, organizată între 14 mai și 28 octombrie, a fost una dintre cele mai lungi din istorie. Competiția nu a avut ceremonii de deschidere sau închidere și nu s-au acordat medalii, ci doar obiecte. Istoria consemnează faptul că Gheorghe Plagino nu a fost singurul român prezent la Jocurile Olimpice de la Paris. Prințul George Gheorghe Bibescu a asistat la evenimentele sportive din capitala Franței, în calitate de membru al Comitetului Internațional Olimpic, în timp ce Horia C.A. Rosetti a fost arbitru în cadrul turneului de scrimă.

În anul 1908, la opt ani de la participarea la Jocurile Olimpice, Gheorghe Plagino a devenit al doilea român membru al Comitetului Internațional Olimpic, după George Gh. Bibescu (1899-1901). A fost ales al 57-lea membru CIO la sesiunea organizată la Londra pe 1 decembrie. În perioada 1923 – 1940, Gheorghe Plagino a fost vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, în timp ce între 1933 și 1940 a fost președinte al Uniunii Federațiilor Sportive din România – UFSR.

El a contribuit la menținerea rugby-ului în programul olimpic, luptând împotriva intenției CIO de a-l elimina din cauza lipsei de interes. La Jocurile Olimpice de la Paris din 1924, echipa de rugby a României a obținut medalia de bronz, prima medalie olimpică a țării noastre, într-o întrecere la care au mai participat doar naționalele Franței și SUA.

Sursa foto: FB Istorie și Civilizație

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare