Cine ne cântă imnul?! Lista sportivilor calificați la Jocurile Olimpice, cine sunt vedetele ”Team Romania” și unde avem speranțe la medalii

Neașteptata calificare la Jocurile Olimpice a naționalei de polo pe apă a mărit delegația Team Romania cu 12 sportivi. Acestora li s-ar putea alătura curând și naționala de tenis de masă. David Popovici și echipele de gimnastică și de canotaj vor fi între vedetele ”tricolore”. Jocurile Olimpice de la Paris se vor desfășura în perioada 26 iulie – 11 august 2024.

90 de medalii de aur, 97 de argint și 122 de bronz este ”recolta” reușită de România în istoria Jocurilor Olimpice. Reluată în 1896, la Atena, după aproape 1500 de ani de la primele întreceri, cea mai importantă competiție sportivă a lumii a avut România printre protagoniste nu de puține ori. Edițiile Los Angeles 1984, Montreal 1976 sau Sidney 2000 vor rămâne întotdeauna în memoria iubitorilor sportului din țara noastră. Totuși, cu doar patru medalii câștigate la fiecare din ultimele două ediții, Rio de Janeiro 2016 și Tokyo 2020, România se află într-un regres fără precedent. Ce va fi la Paris?

Cine ne cântă imnul la Jocurile Olimpice de la Paris

Iubitorii sportului din România au primit o veste total neașteptată în ultimele zile. Naționala de polo s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, chiar dacă s-a clasat pe locul 10 la Campionatul Mondial de la Doha. ”Tricolorii” au profitat de retragerea Africii de Sud: ”Paris, venim!” au anunțat poloiștii români, care promit că vor lupta pentru un rezultat cât mai bun.

La Paris, misiunea poloiștilor nu va fi deloc una ușoară. România va juca în grupa A alături de Croația, campioana mondială, de Italia, vicecampioană mondială, de finalista olimpică din 2020 – Grecia, de Muntenegru și Statele Unite ale Americii. Ungaria, Serbia, Spania, Australia, Franța și Japonia vor alcătui grupa B.

Totuși, bucuria este cu atât mai mare, cu cât ultima participare a echipei naţionale de polo pe apă la Jocurile Olimpice a fost în urmă cu 12 ani, la Londra.

România va avea, astfel, o echipă calificată la Jocurile Olimpice, după naționala de handbal, care a luat startul la Rio, și cele de fotbal și de baschet 3×3, care au participat la ediția din 2020, de la Tokyo.

David Popovici, vedeta Team Romania la Paris

De departe, vedeta delegației României la Paris va fi David Popovici. Sportivul legitimat la Dinamo a fost printre primii care au obținut biletele pentru Jocurile Olimpice.

Totuși, emoțiile sunt mari. După un ”2022” fabulos, pentru David Popovici a urmat un an complicat, în care s-a concentrat și pe ”performanțele” școlare.

”A fost un an greu chiar și 2023, cu examen de Bacalaureat, cu intrare la facultate și cu alte lucruri care au făcut parte din viața lui David. Acum bineînțeles că David este sportivul care își poate, să zic așa, arăta din nou supremația în lume și rămâne să urmărim cu toții evoluția lui în 2024”, a spus Camelia Potec, președintele Federației de natație.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, David Popovici, în vârstă atunci de numai 16 ani, a ocupat locul 4 în finala probei de 200 de metri liber și locul 7 în proba de 100 de metri liber.

De-abia aştept să ajung acolo (la Paris – n.r.). E cel mai important obiectiv al meu, fără presiune. Nu vreau presiune, se va pune, ţine de mine să o blochez,
David Popovici

Gimnastica, regina Team Romania

De departe, gimnastica rămâne ”regina” sporturilor olimpice pentru România. Din totalul de 309 medalii cucerite de-a lungul timpului de ”tricolori”, gimnastica și-a trecut în cont 72, cu mult peste canotaj, cu 40 de medalii, sau atletism, cu 35 de medalii.

Totuși, și gimnastica cunoscut un recul accentuat în ultimul timp, la fel ca întreg sportul românesc.

Sabrina Voinea va fi port-drapelul echipei de gimnastică, iar sportiva din Constanța promite că va readuce României gloria de altădată.

”La Jocurile Olimpice pot spune că am şanse la medalie la sol şi la bârnă. Va fi greu, dar nimic nu mă va doborî. Şi Simone Biles e om, şi eu sunt om. Eu spun că ne vom bate parte în parte. Ar însemna enorm o medalie olimpică pentru mine, pentru că mi-o doresc de mică. Acasă mă uit la medalia mamei (n.r. – argint cu echipa României la JO de la Seul 1988) în fiecare zi. Voi fi cea mai mândră dacă o voi obţine. Le promit tuturor că voi trage tare pentru a face România mândră”, a spus gimnasta.

Ana Maria Bărbosu, Amalia Ghigoarţă, Lilia Cosman, Andreea Preda şi Ella Oprea Creţu sunt celelalte sportive care au completat echipa de gimnastică. Acestea au reuşit calificarea la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani.

Toți ochii pe Simona Radiș și Ancuța Bodnar

Cea mai mare echipă din delegația României va fi cea de la canotaj. Cu 44 de sportivi calificați, canotajul speră să aducă și cele mai multe medalii. Toți ochii vor fi ațintiți către Simona Radiș și Ancuța Bodnar, care promit să facă istorie la Paris.

”Îmi doresc ca 2024 să fie cel mai bun an din carieră. Împreună avem planuri mari și vom da totul pentru a ne atinge visurile”, a declarat Simona Radiș.

”A fost un an dificil pentru noi, dar am reușit să îl încheiem foarte bine, cu toate obiectivele îndeplinite. Un moment foarte fericit pentru noi anul acesta a fost medalia de la Campionatele Mondiale”, a spus și Ancuța Bodnar la finalul lui 2023.

Bernadette Szocs, încă un pas spre Paris

Team Romania ar putea fi și mai puternică! Cu prezența naționalei de tenis de masă în delegației, șansele României la o medalie olimpică ar crește foarte mult. Ca să nu mai vorbim despre emulația pe care ar stârni-o prezența lui Bernadette Szocs în rândul sportivilor calificați la Paris.

Iar veștile sunt foarte bune. Echipa feminină de tenis de masă a României mai are un singur pas până la biletele pentru Paris.

Naționala s-a calificat în optimile Campionatului Mondial, după ce s-a clasat pe primul loc al grupei 7.

Cu o singură victorie, România va fi între primele 8 echipe de la Mondiale și, astfel, va fi sigură de prezența la Jocurile Olimpice.

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice de la Paris (73)

ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)

BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)

ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)

CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)

KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)

GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean

GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)

POLO (12): naționala masculină

  • 2 este locul ocupat de România în clasamentul general pe medalii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984. Cea mai bună clasare a României a fost adusă de cele 53 de medalii cucerite (20 de medalii de aur, 16 de argint, 17 de bronz)

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare