Zeci de milioane de francezi, nemulțumiți de sumele amețitoare pe care statul le va investi în Jocurile Olimpice de la Paris! Se pun în joc aproape 5 miliarde de euro!

Jocurile Olimpice de la Paris vor debuta duminică, 26 iulie, urmând să se încheie pe data de 11 august. Suma pe care statul trebuie să o achite pentru a putea organiza uriașul eveniment este una colosală, care se apropie de pragul de 5 miliarde de euro. Franța se confruntă cu o situație delicată din punct de vedere financiar. Costurile cu privire la Olimpiadă îi îngrijorează teribil pe locuitorii din Hexagon.

Jocurile Olimpice de la Paris au creat tensiuni mari în Hexagon

Pierre Moscovici, fost Ministru al Economiei, Finanțelor și Suveranității Industriale și Digitale din Franța, actual șef al organismului de audit, a estimat în luna ianuarie a anului precedent că suma pe care contribuabilii vor fi nevoiți să o achite se apropie de trei miliarde de euro, motiv de indignare întrucât suma estimată de Guvern inițial a fost de 2.44 miliarde de euro.

În Franța există oricum o situație crâncenă, după protestele masive care au avut loc în trecutul apropiat. Având în vedere acest aspect, francezii negociază bonusuri pentru personalul sectorului public desemnat să se ocupe de Jocurile Olimpice de la Paris.

  • Poliția va primi suma de 500 de milioane pentru eforturile depuse în timpul Jocurilor Olimpice.

Toate edițiile ale Jocurilor Olimpice au adus „surprize” din punct de vedere financiar

Lipsa transparenței de care au dat dovadă organizatorii acestui colosal eveniment sportiv de-a lungul vremii constituie motivul principal pentru care nu se pot face comparații exacte între edițiile de Jocuri Olimpice.

Cu toate acestea, cadrele universitare de la Universitatea din Oxford au realizat, în anul 2020, un studiu potrivit căruia fiecare ediție a Jocurilor Olimpice de vară din 1960 și până în prezent a depășit bugetul alocat în primă instanță.

  • Costurile medii legate de transport au depășit estimarea inițială cu un procent incredibil de 172%.

Cele mai mari cheltuieli au legătură cu edițiile de la Montreal (1976) și de la Rio de Janeiro (2016). Jocurile Olimpice au dăunat celor două mari orașe, care s-au „îngropat” în datorii la finalul experienței. Nici Grecia nu a stat prea bine în 2004, criza economică a elenilor fiind cauzată și de Olimpiadă.

Franța s-a confruntat cu un deficit bugetar de 5,5% din PIB anul trecut, iar Emmanuel Macron se „luptă” cu presiuni pentru a face economii.

  • Franța este a treia cea mai îndatorată țară din Europa, după Grecia și Italia. Datoria sectorului public este de 110,6% din PIB.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare