FCSB vs CSA Steaua. Povestea celui mai răsunător proces din istoria fotbalului românesc

FCSB și CSA Steaua sunt cele două echipe din fotbalul românesc ale căror conducători luptă în instanțe, de aproape un deceniu și jumătate, pentru numele, palmaresul, însemnele și blazonul de „Steaua”, formația care s-a înființat în anul 1947 și care în anul 1986 a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Este vorba de un conflict care i-a divizat și pe fanii roș-albaștri, chiar și pe cei care au stat în tribună, umăr lângă umăr, înainte de anul 2011. Curtea de Apel București a luat o decizie care a derutat pe toată lumea. A împărțit palmaresul, dar „a pierdut” cinci ani pe drum. Practic, performanțele din perioada 1998-2003, nu aparțin nimănui. Iar procesele continuă…

FCSB și CSA Steaua – războiul „fraților”

Duelul dintre FCSB și CSA Steaua a împărțit lumea fotbalului în zeci de tabere. Gigi Becali este convins că echipa lui este continuatoarea formației care în anul 1986 a câștigat Cupa Campionilor Europeni în finala de la Sevilla cu FC Barcelona și care un an mai târziu s-a impus și în Supercupa Europei, în urma duelului cu Dinamo Kiev. Doar că omul de afaceri din Pipera are parte de o opoziție puternică, nu atât din partea celor care conduc gruparea CSA Steaua, cât mai cu seamă din partea juristului clubului, colonelul Florin Talpan, care a intentat zeci de procese pe mai multe spețe. Conflictul a ajuns atât de departe încât FCSB nu a avut voie nici măcar să intre pe stadionul din Ghencea, arena de 100 de milioane de euro a celor de la CSA Steaua, deși Gigi Becali era dispus să ofere garanții și să plătească o chirie destul de mare. Toată povestea s-a terminat cu un nou scandal, iar premierul Marcel Ciolacu a trimis corpul de control la clubul de sport al armatei.

Toată povestea a început în anul 1998. Secția de fotbal s-a separat de CSA Steaua, la solicitarea UEFA, și a primit în concesiune pe 20 de ani denumirea de „Steaua”, luând numele de FC Steaua București. Clubul era condus atunci de Viorel Păunescu, doar că în instanță a fost contestat inclusiv această despărțire. În această perioadă, echipa a adunat rapid datorii, iar atunci a apărut în lumina reflectoarelor Gigi Becali. Omul de afaceri a fost mai întâi sponsor, iar apoi a ajuns vice-președinte, iar după mai multe infuzii de capital a ajuns acționar principal. Iar în anul 2003 a transformat compania guvernantă în una publică, printr-un document semnat de mai multe personaje importante, chiar și din Ministerul Apărării Naționale, multe dintre ele aflate acum în tabăra rivală.

„Hotărâre de Guvern și să o scoată la licitație. Hai să vedem cât costă și să o vindem dacă costă atât de mulți bani. Pentru ce să cheltuim bani, când putem să luăm bani? Marca reprezentând fotbalul.

O cumpăr dacă îmi convine. Dacă nu îmi convine să o ia altul, care e problema? Dacă o dă cu 100.000 o iau. O cumpăr de cinci ori sau de zece ori cu cât s-a vândut Rapid marca sau Petrolul marca sau FC Argeș”, a declarat Gigi Becali.

FCSB și CSA Steaua se luptă în instanță de mai bine de 13 ani

În 2011, clubul de fotbal patronat de Gigi Becali a fost acționat în instanță de către CSA Steaua. Au urmat mai multe decizii contradictorii, la rândul lor contestate, iar după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat dreptate clubului armatei, anulând marca, CSA Steaua a păstrat vechea stemă și a reînființat o nouă echipă de fotbal, care acum activează în liga a doua, dar care nu are dreptul să joace în SuperLiga. Și Gigi Becali a mers mai departe și a înființat o echipă care se numește FCSB, care umple stadioanele și pe care cei mai mulți fani o consideră „adevărata” Steaua.

Interesant este faptul că Gigi Becali a pierdut primul proces în anul 2015, după ce Tribunalul București, în aprilie 2012, și Curtea de Apel București, în decembrie 2013, au respins cererea formată de CSA pentru marcă. Doar că după anul 2015, oficialii CSA Steaua au deschis un nou proces în care au cerut daune de 37 de milioane de euro pentru folosirea abuzivă a mărcii de către clubul lui Gigi Becali.

Decizia care împarte palmaresul. Cinci ani rămân „în aer”

Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003. Doar că FCSB a atacat decizie, iar Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că a scos din ecuație cinci ani. Un titlu de campioană, o cupă a României și două Supercupe rămân astfel fără „proprietar.

Palmares CSA Steaua București (1947-1998):
20 de titluri de campioană în Liga 1
19 Cupe ale României
2 Supercupe
1 Cupa Campionilor Europeni
1 Supercupa Europei

Palmares FCSB (2003-prezent):
5 titluri de campioană în Liga 1
3 Cupe ale României
2 Supercupe
2 Cupe ale Ligii

Palmaresul pe care nu îl are nimeni: 1998-2003
1 titlu de campioană
1 Cupa României
2 Supercupe

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare