EXCLUSIV Peste 700.000 euro îngropați într-o ruină! Sumele incredibile alocate de Primăria București pentru parcarea abandonată de la Arena Națională

Potrivit unui răspuns oferit de Direcția de Presă a Primăriei Capitalei, în perioada 2019-2022 au fost puși la bătaie circa 3,5 milioane de lei pentru serviciile de mentenanță, pază și curățenie ale parcării supraterane de lângă Arena Națională. O clădire practic abandonată și vandalizată!

Cifre șocante despre parcarea supraterană de la Arena Națională

Parcarea supraterană situată lângă Arena Națională e un mastodont de beton lăsat de izbeliște din 2015, fără aviz ISU. Finalizată în august 2012 și inaugurată cu mare pompă de Sorin Oprescu, fostul primar, construcția are o capacitate de 1250 de locuri. Se întinde pe 32.000 metri pătrați. Iar pe plafon au fost amenajate terenuri de sport, pentru fotbal, handbal, baschet sau tenis. Afacerea a costat 10 milioane de euro. Din 2022, Primăria Capitalei a pasat administrarea clădirii către Compania Parking și CSM București. Se întâmpla însă într-un moment în care totul era o ruină, cu spații devastate și sisteme distruse. Am întrebat Primăria Capitalei ce sume au fost rostogolite pentru acest obiectiv în perioada 2019 -2022, care acoperă parte din mandatele a doi primari: Gabriela Firea și Nicușor Dan. Și ce societăți au deținut contractele pentru mentenanța, curățenia și paza parcării-fantomă. Răspunsurile sunt șocante.

Parcarea supraterană de la Arena Națională a ajuns în timp depozit pentru scaunele rupte de pe stadion

3,5 milioane lei fără TVA pentru o clădire devastată

Să vedem, așadar, pasajele financiare din adresa Primăriei București!

Servicii de mentenanță sisteme: valoarea Acordului Cadru nr. 172/25.02.2019 se ridică la suma de 2.358.414,00 RON/exclusiv TVA (valoarea celui mai mic Contract Subsecvent – 760.826,10 lei/exclusiv TVA; valoarea celui mai mare Contract Subsecvent – 818.819,10 lei/exclusiv TVA);
– În valoarea Acordului Cadru mai sus menționat sunt incluse și serviciile de pază;
– Servicii de curățenie: valoarea contractului, conform Ofertei Financiare a fost de minimum 96.104,45 și de maximum 1.153.253,38 lei”.

Așadar, 3.511.667 lei puși la bătaie pentru o ruină! O parcare neutilizată de ani de zile, complet devastată și devenită un spațiu insalubru.

S-au ”ocupat” companiile înființate de Gabriela Firea

Cine a asigurat serviciile-fantomă?

Referitor la firmele care au asigurat serviciile de mentenanță sisteme, curățenie și pază, vă aducem la cunoștință următoarele:
– Compania ce a asigurat mentenanța sistemelor din incinta Parcării Supraterane – Arena Națională este Compania Municipală Energetica Servicii București SA;
– Compania ce a asigurat serviciile de curățenie este Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA;
– Compania ce a asigurat serviciile de pază este Compania Municipală Pază și Securitate București SA”.

Toate cele trei entități evocate au făcut parte din pachetul de 20 de companii înființate de fostul primar Gabriela Firea. În aprilie 2021, portalul hotnews.ro prezenta datoriile majore acumulate de companiile respective către furnizori, ANAF și asigurările sociale: peste 560 milioane lei.

Cele trei implicate la parcarea supraterană de la Arena Națională ajungeau împreună la peste 25 milioane lei.

Un post de pază, cu 23.50 lei/oră, externalizat către o companie privată”

De asemenea, la solicitarea sportpesurse.ro, Compania Parking, care a preluat administrarea clădirii în iunie 2023, a oferit detalii despre starea obiectivului.

La momentul prezentei, Compania Municipală Parking București SA deține avizul Comisiei Tehnice de Circulație a Municipiului București pentru parcarea supraterană din cadrul complexului Arena Națională, urmând ca în perioada următoare să fie emis și avizul Brigăzii de Poliție Rutieră.

Serviciile de Curățenie se realizează cu ajutorul personalului autorizat al societății noastre, ocazional, ori de câte ori este nevoie.

Serviciul de pază este externalizat către o companie privată, necesarul pentru acest moment fiind de un post de pază de luni până vineri, cu program non-stop, la un tarif de 23,50 lei pe oră (fără TVA)”.

Dezastrul din imagini și din procesul verbal către CSM București

În iunie 2022, un consilier USR se lăuda cu un proiect de repunere în circuit a parcării. Iar ținta era să fie dată și în folosința locuitorilor din zonele adiacente, sectoarele 2 și 3.

De fapt, o versiune aproape imposibilă, fiindcă ar fi presupus semaforizarea intrărilor în complexul Arena Națională, deschiderea traficului auto prin cercul pietonal și eliberarea locurilor cu ocazia oricărui eveniment de pe stadion.

Din octombrie 2022, plafonul cu terenurile, birourile și vestiarele au fost trecute la CSM București.

Așteptăm să ni se aloce acum bugetul de la Primărie pentru a putea începe reabilitarea. Vrem să amenjăm din nou terenurile pentru antrenamentele de la rugby, baschet, kaiac. Iar când nu vor fi sportivii, să putem închiria”, Cătălin Căluță, director administrativ CSM București

Procesul verbal de predare-primire către club descria pe larg haosul:

– luminatul exterior nu funcționează (becurile și globurile sparte)

– plasele de la terenuri ruginite și rupte (necesită înlocuire)

– grafitti în foarte multe locuri (necesită zugrăvire)

– geamuri, uși sparte

– lavoare, dușuri distruse

– aerotermele smulse din perete

– porțile de joc au plasele rupte

– suprafețele de joc în stare avansată de deteriorare

– vegetație crescută pe terenurile de tenis

– mocheta din clădirea administrativă deteriorată

– căile de acces către terenurile de sport sunt vandalizate

– vestiarele sunt distruse.

Și aici e numai o parte din jalea de la parcare, unde toate cele 16 uși de acces la diferite niveluri sunt blocate acum cu șuruburi. Iar lifturile vandalizate nu mai funcționează din 2021.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare