„Blatul” de la naționala României, trecut sub tăcere zeci de ani. Singura sincopă a „Generației de Aur”, cauzată de un aranjament „nerespectat” cu Bulgaria?

Naționala României se află în fața confruntării cu Olanda, din optimile de finală EURO 2024. „Tricolorii” conduși de Edi Iordănescu au ocazia de a egala performanța istorică reușită de Gică Hagi, Dorinel Munteanu și celelalte legende ale României în anul 2000, atunci când aceștia au dus naționala noastră în „sferturile” Europeanului, desfășurat chiar în Olanda și Belgia.

Este cea de-a șasea prezență a României la un Campionat European, după cele din 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016. EURO 1996 și 2000 s-au disputat în perioada de glorie a fotbalului din țara noastră, atunci când „Generația de Aur” încânta privirile fanilor. „Generația de Suflet” a arătat de ce este în stare la EURO 2024, iar „Zidul galben” își va face din nou simțită prezența pe „Allianz Arena” marți, de la ora 19:00, pentru calificarea în „sferturi”.

Ce s-a întâmplat cu naționala României în preliminariile EURO 1992?

La Mondialul din 1990, din Italia, România a ajuns până în faza optimilor de finală. A părăsit competiția după ce a pierdut cu Irlanda, la loviturile de departajare.

Au urmat preliminariile pentru Campionatul European din 1992, unde „tricolorii” au pornit din postura de cap de serie. România a făcut parte din grupa a doua preliminară, alături de Scoția, Bulgaria, Elveția și San Marino.

Ar fi trebuit să ne impunem fără probleme, cel puțin la prima vedere, dată fiind prestația din Italia, din 1990. La debutul în campania de calificare, am pierdut în Scoția, scor 1-2, în ciuda faptului că reușisem să deblocăm tabela de marcaj prin Cămătaru.

Ulterior, România a dat piept cu Bulgaria, meci disputat în Ghencea. S-a terminat 3-0 pentru vecinii noștri, astfel că Gheorghe Constantin și-a luat „la revedere” de la postul de selecționer. Mircea Rădulescu i-a luat locul.

România a câștigat contra celor din San Marino de două ori, scor 6-0 și 3-1, după care a venit remiza albă împotriva Elveției.

Ultimele trei partide pentru calificarea la EURO 1992 au avut loc în toamna anului 1991. În prima dintre ele, România a trecut la limită, scor 1-0, de Scoția, Gică Hagi înscriind golul izbăvirii. Tot pe propriul teren ne-am luptat ulterior cu Elveția, câștigând din nou cu 1-0. Mateuț a punctat.

NU RATA: LIVE VIDEO + FOTO | România – Olanda, ora 19:00, în optimile EURO 2024! Spectacol pe străzile din Munchen! „Hagi never dies”, bere și multe cântece printre fanii români!

Bulgaria – România, un egal dubios

Ultima rundă a fazei preliminariilor a dus-o pe România în Bulgaria, pentru duelul cu vecinii de la sud de Dunăre. Având în vedere rezultatul din tur, era de așteptat ca „tricolorii” să se revanșeze, mai ales că aveau nevoie de un succes la două goluri diferență pentru a merge la EURO 1992.

S-a încheiat 1-1, după golurile lui Adrian Popescu (minutul 30) și Sirakov (minutul 55). România a avut două ocazii uriașe de a marca în prima repriză, la 0-0. Sabău a marcat, însă golul nu s-a pus pentru offside, în timp ce Hagi a ratat de la punctul cu var.

Discuțiile apărute după încheierea partidei au ridicat numeroase semne de întrebare. Înaintea meciului, reprezentanții FRF ar fi încercat să discute cu adversarii în vederea „cooperării”, Cornel Dinu povestind momentul pe larg în cartea sa, „Misterele lui Mister”.

„Am ajuns şi eu la Sofia pentru acel meci hotărâtor, invitat de Traian (n.r. – Mircea Sandu). Mereu lângă el, am aflat că mesagerii săi, Dan şi Giovanni (n.r. – impresarii Dan Alban şi Ioan Becali), reuşiseră să sensibilizeze prin Stoichkov o parte a jucătorilor din naţionala bulgară să faciliteze victoria noastră. Bineînţeles, nu pentru că ne-ar fi vrut binele, ci contra cost.

Traian îmi spusese numai mie, ca prieten de mare încredere, că strânsese de la unii preşedinţi de cluburi din vechea şi noua cooperativă! – cam 250.000 de dolari, preţul eventualei victorii. Nu mai ţin bine minte suma exactă. Din sertarele memoriei mele mi se şopteşte că ar fi fost mult mai mare, spre 500.000. Bani purtaţi de Dan şi Giovanni într-o geantă diplomat, mereu numai la ei. Niciodată nu o lăsau în maşină, erau profesionişti.

„După joc, distrus, Hagi a mai avut totuşi puterea să recunoască”

Se pare, nu ştiu sigur acest aspect, că despre un posibil ajutor din partea jucătorilor bulgari mai ştiau doar profesorul Mircea Rădulescu (n.r. – selecţionerul de atunci al României) şi Gică Hagi. Care juca şi el în Spania, ca Stoichkov, dar la rivala Real Madrid. Ca balcanici, se-nţelegeau de minune şi se respectau.

După joc, distrus, Hagi a mai avut totuşi puterea să recunoască faptul că Stoichkov i-a spus că el şi încă câţiva au evoluat pentru a ne aduce victoria. Am aflat mai târziu, aşa cum se întâmplă în astfel de jocuri, de la prietenul meu, marele chirurg ortoped bulgar, profesorul Şoilov, doctorul naţionalei şi al celebrei Levski, că antrenorul Penev avea şi el oamenii lui de suflet în echipă şi a vrut să ne bată”, a notat Cornel Dinu în cartea sa, paragraful fiind redat de gsp.ro.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare