Mărturisire de senzație făcută de legenda lui Liverpool despre „Minunea de la Istanbul”. Detaliul fără de care cea mai spectaculoasă revenire din istoria fotbalului nu ar mai fi fost posibilă: „Înainte de golul 2 fusese ridicat fanionul”. VIDEO

Jamie Carragher, legenda lui Liverpool, a făcut recent o mărturisire de senzație referitoare la „Minunea de la Istanbul”, meciul care a rămas în memoria fanilor fotbalului drept cea mai spectaculoasă revenire din istoria acestui sport, în mod evident prin prisma faptului că ea s-a produs într-o finală a Ligii Campionilor.

Este vorba bineînțeles despre partida dintre AC Milan și Liverpool, disputată pe data de 25 mai 2005 pe stadionul „Ataturk” din Istanbul. Atunci, după cum se știe deja foarte bine, gruparea italiană a condus încă de la pauză cu scorul de 3-0, grație golurilor marcate de Paolo Maldini în minutul 1, respectiv Hernan Crespo în minutele 39 și 44, a doua reușită a argentinianului fiind o adevărată bijuterie, reprezentată de o „scăriță” de efect, care nu i-a dat nicio șansă portarului Dudek.

Jamie Carragher a făcut o mărturisire de senzație despre „Minunea de la Istanbul”

Ce s-a întâmplat însă ulterior va rămâne pentru totdeauna în cărțile de istorie ale fotbalului. „Cormoranii” antrenați la acea vreme de spaniolul Rafa Benitez au reușit să egaleze până în minutul 60. Căpitanul Steven Gerrard a dat tonul revenirii în minutul 54 cu o lovitură superbă de cap.

Doar două minute mai târziu, Smicer a dus scorul la 3-2 pentru „diavolul milanez” antrenat atunci de Carlo Ancelotti, în urma unui șut fabulos din afara careului.

Iar revenirea a fost completată de golul marcat de Xabi Alonso în minutul 60, în urma unui penalty executat tot de către spaniol, dar apărat de brazilianul Dida.

Detaliul fără de care cea mai spectaculoasă revenire din istoria fotbalului nu ar mai fi fost posibilă

Nu s-a mai marcat până la finalul primelor 90 de minute, astfel că s-a intrat în cele două reprize de prelungiri de câte 15 minute. Acolo s-a mai produs un moment psihologic, care ulterior s-a dovedit decisiv pentru deznodământul finalei.

Este vorba despre acea paradă uluitoare reușită de Dudek, cel care, căzut fiind, a reușit să blocheze cu pieptul șutul puternic trimis de Andryi Shevchenko din doar doi metri, respingând mingea peste poartă.

S-a ajuns și la loviturile de departajare, acolo unde englezii au avut câștig de cauză, mulțumită în principal aceluiași portar polonez, care a reușit să își distragă pur și simplu adversarii în momentele execuțiilor printr-un soi de dans executat pe linia porții, procedeu pentru care de altfel Jerzy Dudek a și devenit celebru în lumea fotbalului începând cu acel moment.

Jocul ar fi trebuit să fie oprit cu puțin timp înainte ca Liverpool să marcheze al doilea gol

Liverpool s-a impus astfel în urma executării loviturilor de departajare și și-a trecut în palmares cel de-al cincilea trofeu al Ligii Campionilor din istorie. S-a ajuns însă la acest deznodământ și în urma unui mic detaliu reprezentat de o controversă de arbitraj, care nu a fost sesizat mai de nimeni și care a fost acum dezvăluit de Jamie Carragher.

Recent, fostul mare fundaș central englez a participat la un podcast, în cadrul căruia a vorbit și despre „Minunea de la Istanbul”. El a recunoscut în primul rând că la pauza jocului nu se gândea că echipa sa va putea să revină de această manieră și, în plus, a dezvăluit că se gândea ce ar trebui făcut pentru ca scorul înregistrat după primele 45 de minute să nu capele proporții.

De asemenea, fostul internațional englez a dat și câteva detalii referitoare la modul în care a abordat Rafa Benitez pauza acelei finale. Însă, elementul cel mai important, de departe, este reprezentat de faptul că Jamie Carragher a spus că, cu aproximativ 30 de secunde înainte ca Liverpool să marcheze al doilea gol, arbitrul asistent de pe direcția de atac a „cormoranilor” semnalizase o poziție de offside, dar „centralul” nu a văzut și, întrucât la acea vreme nu exista acest sistem de comunicare între arbitri, așa cum se întâmplă în prezent, a lăsat jocul să continue. Ulterior, Smicer a reușit să puncteze pentru 2-3, iar din acel punct desfășurarea meciului este deja cunoscută.

(n.r. Dacă se gândea la pauză că Liverpool poate să întoarcă rezultatul) Nu, nu, sigur nu, nu. (n.r. La ce se gândea când se afla pe tunel, înainte să revină pe teren pentru a doua repriză) Că va fi 6-0. Cum putem să oprim să se ajungă la 6-0. Cred că dacă pierzi un meci cu 3-0, se întâmplă. Dacă pierzi cu 5-0 sau 6-0, rămâne în memorie. Și asta era teama mea.

(n.r. Ce le-a spus Rafa Benitez la pauză) Nu foarte multe. Nu era un motivator, era un tactician. A făcut modificări în materie de sistem de joc, din punct de vedere strategic, pentru a schimba situația. Dar, ca să fiu sincer, cred ca schimbările făcute de el nu au fost pentru a câștiga meciul. Au fost schimbări pentru a împiedica să pierdem cu 5 sau 6-0.

Am venit de fapt cu un mijlocaș defensiv, Didi Hamann. Am început să jucăm cu trei fundași centrali, cu cinci în total, în loc să jucăm cu patru. Nu mă înțelegeți greșit, schimbările ne-au ajutat să ajungem să marcăm, dar cred că inițial am avut nevoie să oprim ceea ce făcea AC Milan, altfel ar fi putut să fie un masacru.

(n.r. Ce a făcut ca jocul să se întoarcă) Cred că schimbările pe care Rafa le-a făcut, puțin noroc și Steven Gerrard. Ăsta este acel puțin noroc de care ai nevoie, să înscrii așa de repede. Se întâmplă în anumite meciuri. Am avut puțin noroc. Cred că înainte fusese ridicat fanionul pentru offside, arbitrul nu a văzut și a lăsat jocul să continue timp de 30 de secunde, iar asistentul a lăsat jos fanionul. Asta a fost înainte ca noi să marcăm al doilea gol.

Deci am înscris al doilea gol, iar apoi, cum aș putea să descriu? O știi când ești pe terenul de fotbal, o miroși, 3-2, știam că urmează să fie 3-3, toată lumea știa că urmează să fie 3-3. Nu știu. Motivul pentru care știam asta este acela că, atunci când am marcat pentru 3-2, nimeni nu s-a bucurat alături de marcatorul golului. Toată lumea pur și simplu a alergat înapoi. El a început să se bucure, dar restul eram înapoi în spate”, a povestit Jamie carragher în cadrul podcast-ului intitulat „Footpod”.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare