Cluburile din Superligă, dependente de drepturile TV. Şefii se plâng că banii întârzie, echipele riscă să nu primească licenţele pentru Liga 1

Banii de care depind majoritatea cluburilor din Superligă întârzie să intre în conturile societăţilor. Fondurile din a doua tranşă din drepturile TV n-ar fi fost virate integral nici până astăzi.

Respectivele sume ar fi trebuit plătite până la data de 31 ianuarie 2024, conform gsp.

Restanţe de 80.000 euro

La fel ca în toamna anului trecut, grupările din elita fotbalului românesc au încasat până acum mai multe „felii” din rata la care aveau dreptul, însă unele mai au de primit circa 80.000 de euro, susţine sursa amintită.

Aceste probleme au generat stări de nelinişte în cadrul cluburilor, mai ales că şefii se bazau pe banii respectivi pentru rezolvarea problemelor financiare, în vederea obţinerii licenţei de participare în Liga 1, în sezonul viitor.

Echipele de Liga 1 pot evolua în Superliga dacă îndeplinesc cinci criterii: sportiv, infrastructură, personal și administrație, juridic, financiar. Ultimul criteriu presupune ca o formație să nu aibă restanțe la 31 decembrie 2023 sau ca acestea să fie eșalonate.

Emoţii ar putea fi şi în legătură cu a treia tranşă din drepturile TV, ce este în concordanță cu pozițiile ocupate la finalul sezonului regulat și generează pentru primele 12 clasate venituri între 70.000 și 800.000 de euro. Nu se ştie când ar urma să fie virate aceste sume.

LPF susține că întârzierea plăților drepturilor de televizare către cluburi e generată de faptul că deținătorul drepturilor, eAD, nu și-a îndeplinit obligațiile financiare, aminteşte sursa citată.

Start în bătălia drepturilor TV

TVR va concura pentru a-și păstra perla postului, Cupele Mondiale, edițiile 2026 și 2030. Bătălia drepturilor TV ar putea completa spectaculos portofoliul ProTV, care ar plănui să captureze noul Champions League de la tripleta Digi / Orange / Prima.

Piața media sportivă din România este în fierbere în aceste săptămâni. Miza este una colosală. În primul rând, se licitează drepturile TV pentru două turnee finale de Mondial (2026 – SUA, Canada, Mexic, 2030 – Uruguay, Argentina, Paraguay, Maroc, Spania, Portugalia).

Intră apoi în discuție toate cele trei cupe europene, în frunte cu Champions League. Plus campionatul francez! Iar câteva surprize se pritocesc în culise, potrivit informațiilor obținute de sportpesurse.ro.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare