EXCLUSIV Start în bătălia drepturilor TV: licitații dure pentru Mondiale, Champions League, Europa League, Conference League și Ligue 1!

TVR va concura pentru a-și păstra perla postului, Cupele Mondiale, edițiile 2026 și 2030. Bătălia drepturilor TV ar putea completa spectaculos portofoliul ProTV, care ar plănui să captureze noul Champions League de la tripleta Digi / Orange / Prima

Bătălia drepturilor TV aprinde piața media sportivă

Piața media sportivă din România este în fierbere în aceste săptămâni. Miza este una colosală. În primul rând, se licitează drepturile TV pentru două turnee finale de Mondial (2026 – SUA, Canada, Mexic, 2030 – Uruguay, Argentina, Paraguay, Maroc, Spania, Portugalia). Intră apoi în discuție toate cele trei cupe europene, în frunte cu Champions League. Plus campionatul francez! Iar câteva surprize se pritocesc în culise, potrivit informațiilor obținute de sportpesurse.ro.

TVR caută banii pentru încă două Mondiale

TVR pare că nu are rival în România în ceea ce privește Campionatul Mondial de fotbal. Alături de Olimpiade, turneele finale de CM fac parte dintre tradiționalele oferte premium ale televiziunii publice în materie de sport.

TVR a transmis defilarea lui Messi spre titlul mondial în Qatar 2022. Credit line: KAI PFAFFENBACH / AFP / Profimedia

După Revoluție, TVR a transmis toate edițiile de Mondiale, chiar dacă pe unele a fost la un pas să le compromită din cauza problemelor financiare. A fost și cazul CM din Qatar 2022, pentru care ultimele tranșe au fost plătite ”la mustață” din cauza unor complicații administrative și pecuniare.

Pe ultimele două CM (2018 – Rusia, 2022 – Qatar), TVR a achitat în total circa 19 milioane de euro, doar pentru drepturile TV. La acestea s-au mai adăugat cheltuieli adiacente pentru posturile de comentatori, preluarea semnalului și deplasarea la fața locului a echipelor tehnice și de comentatori. Asta a mai însemnat încă aproximativ un milion de euro.

Peste 20 de milioane euro pentru CM 2026+2030 în bătălia drepturilor TV

Surse TVR arată că televiziunea publică urmează să intre la licitație alături de consorțiul European Broadasting Union (EBU) pentru a obține de la FIFA drepturile de transmisie pentru CM 2026 și 2030. La fel s-a întâmplat și la procedura anterioară, când TVR, sub umbrela EBU, a participat la operațiune alături de alte 36 de televiziuni din Europa, între care Portugalia, Olanda, Turcia sau Croația.

„Prețul per ediție va sări acum cu siguranță de 10 milioane de euro”, spun specialiști din piață. Este un trend propagat de la o licitație la alta. Acum însă va exista un motiv suplimentar de creștere semnificativă a prețurilor.

Mondialul din SUA/Canada/Mexic va fi primul cu 48 de echipe, față de 32 de formații până la Qatar 2022. Țintarul partidelor va spori pe măsură. De la 64 de partide, se va ajunge la 104 jocuri, ceea ce înseamnă un plus de circa 30% la numărul de meciuri care vor fi achiziționate în pachetul FIFA! Vor crește, evident, și costurile complementare, căci deplasările peste Ocean vor presupune bugete extinse.

„Pentru televiziunile comerciale, un Mondial nu este prea atractiv din punct de vedere al afacerii. Asta fiindcă discutăm de o competiție redusă ca întindere în timp și potențial la limită de profitabilitate din zona publicitară. Un turneu final durează circa cinci săptămâni, pe când o ediție de campionat sau un Champions League acoperă un întreg sezon”, sursă TVR

ProTV visează la Champions League după 6 ani de pauză

Marea bătălie se profilează însă la Champions League. Tripleta DigiSport/Orange/Prima termină în vară pachetul pentru competiția de top intercluburi, iar planurile pentru următoarele trei ediții sunt deja în derulare.

Marile meciuri din Champions League s-au văzut în ultimii ani la Digi Sport, Orange Sport și Prima Sport. Credit line: Alberto Gardin / imago sportfotodienst / Profimedia

Surse din piață susțin că ProTv ar intenționa să reintre în cărțile Champions League. E o competiție la care a renunțat în 2018. Pentru trei ediții la rând, postul din Pache Protopopescu deținuse pachetul ”free to air”, care le permitea ca, începând din faza play-off-ului, să-și aleagă un meci pe zi de pe tabloul UCL, inclusiv eventuala partidă a unei formații din România.

Din ediția viitoare, Champions League va trece la un nou sistem de desfășurare. Numărul participantelor va crește de la 32 la 36. Iar cluburile vor fi distribuite în patru clase valorice a câte 9 formații. Astfel, fiecare echipă va avea garantate 8 jocuri în grupă, 4 acasă, 4 în deplasare.

Cine-i va transmite pe miliardarii lui PSG?

În prezent, ProTV deține drepturile pentru celelalte întreceri europene, Europa League și Conference League, care ajung, de asemenea, la scadență! În plus, postul are deja în portofoliu următoarele două Campionate Europene, 2024 și 2028, astfel încât partidele ”tricolorilor” la turneul din vară din Germania vor putea fi urmărite pe postul trustului Pro.

O altă miză importantă pentru săptămânile următoare este și campionatul francez, transmis în prezent de Digi Sport. Contractul expiră în vara lui 2024, astfel încât e deschisă și concurența pentru a capta din toamnă meciurile lui PSG, Marseille ori Metz-ul lui Boloni, dacă Loți va rămâne pe loc și va reuși să-i salveze pe loreni de la retrogradare.

  • 16 aprilie este data scadentă de depunere la FIFA a ofertelor pentru drepturile TV aferente CM 2022 și 2026: forul continental a deschis acum procedura pentru România, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Moldova și Slovacia

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare