5 talente irosite ale fotbalului românesc. Cine au fost fotbaliștii care nu au profitat de valoarea lor pentru a avea cariere de succes

De-a lungul timpului, ne-am confruntat cu multe talente irosite ale fotbalului românesc. De la Dănuț Lupu și până la Cristian Daminuță, mulți fotbaliști s-au pierdut pe parcursul carierei. Viața extrasportivă și-a spus cuvântul în cazul multora, în timp ce, pentru alții, accidentările au fost decisive.

Fotbalul românesc a oferit clipe magice urmăritorilor „sportului rege”, clipe care au scos în stradă foarte mulți oameni, pentru a sărbători succesele echipei naționale sau reușitele echipelor de club. Mulți devin nostalgici când aud de „Generația de Aur”, având în vedere mediocritatea în care s-a cufundat fotbalul românesc, întrebându-se, din ce în ce mai des, când vor vedea un nou Dobrin sau un alt Hagi. Talent a existat mereu pe aceste meleaguri, însă alegerile pe care unii le-au făcut pe parcursul carierelor lor și-au spus cuvântul. Desigur, în cazul multora este vorba și de ghinionul unei accidentări, motiv pentru care au fost nevoiți să renunțe la a da cu piciorul în minge.

5 talente irosite ale fotbalului românesc

Pe primul loc în clasamentul celor ce și-au irosit talentul, îl avem pe Dănuț Lupu, care a aflat, recent, că poate scăpa mai repede din închisoare, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare la începutul lunii octombrie a anului trecut, din cauza faptului că s-a urcat la volan fără permis. Pedeapsa primită atunci de Dănuț Lupu a fost de 7 luni și 10 zile.

Nu sunt puțini cei care îl consideră pe Lupu ca fiind unul dintre cei mai talentați fotbaliști ai României, din toate timpurile. Acesta a câștigat campionatul pe plan intern, alături de Dinamo și de Rapid. A evoluat pentru Brescia, pe vremea când Mircea Lucescu stătea pe banca italienilor, și a fost parte a naționalei la Campionatul Mondial din 1990, câștigat de Germania lui Andreas Brehme, stins din viață recent. Viața extrasportivă și alcoolul au pus stăpânire pe Dănuț Lupu de-a lungul carierei și, astfel, cel despre care Dobrin a afirmat că putea fi mai mare decât el, nu și-a atins niciodată potențialul maxim.

Al doilea nume de pe listă este cel al lui Ionuț Luțu, omul de încredere al lui Gigi Becali. Tehnica pe care fostul fotbalist de la Galatasaray o etala pe teren era impresionantă, calitățile sale îl puteau duce departe. Petrecerile au luat locul fotbalului în topul priorităților, astfel că „Hagi Luțu” nu a ajuns să îmbrace tricoul unei echipe uriașe. A mai evoluat, de-a lungul carierei, în Kazahstan, Coreea de Sud și în Cipru.

Cel care completează podiumul talentelor irosite este Nicolae Mitea, care putea ajunge la Barcelona de tânăr. La vârsta de 17 ani, a fost aproape să devină coleg cu Rivaldo, al cărui fiu evoluează, în prezent, în Superliga, la Farul. Mutarea nu s-a concretizat, iar Mitea ajungea la Ajax, un an mai târziu. Din păcate pentru acesta, fostul „câine” a suferit o accidentare la 20 de ani. Ulterior, viața din exteriorul terenului de fotbal l-a costat mult, nereușind să mai bifeze vreo echipă mare în viitor.

Pe locul 4 îl avem pe Alin Stoica, „Noul Hagi” care la 17 ani ajungea în Belgia, la Anderlecht. A evoluat acolo timp de șase sezoane și a reușit chiar 4 goluri într-un sezon al Ligii Campionilor pentru belgieni. Pe urmele sale au apărut nume uriașe, precum Internazionale Milano, după ce a fost numit cel mai bun tânăr jucător din Belgia. Surprinzător, a ales să meargă la o rivală a lui Anderlecht, la Club Brugge. Fostul fotbalist pune decăderea sa pe umerii lui Ioan Becali.

Ultimul de pe lista celor ce nu și-au atins potențialul maxim este Denis Alibec. La un an după majorat, acesta debuta la Inter, în anul 2010. Italienii câștigaseră Liga Campionilor. A împărțit vestiarul cu nume uriașe, precum Balotelli sau Diego Milito. Nereușind să se impună, a ajuns la Bologna, sub formă de împrumut, pentru care a bifat doar 3 partide. A revenit în fotbalul românesc la 23 de ani și, din acel moment, nu a mai reușit să ajungă la o echipă de top a Europei. Alibec a ieșit campion cu Farul lui Hagi, sezonul trecut, după care a plecat în Qatar, la Muaither SC.

Ar mai fi multe nume de menționat pe această listă

Cu siguranță, cei menționați anterior nu sunt singurii fotbaliști care s-au aflat în această situație. Putem vorbi, cu ușurință, despre cazurile lui Sânmărtean, Sabin Ilie sau Cristian Daminuță, printre altele. Ghinionul, indolența și alegerile greșite din viața de zi cu zi, au stat la baza ratării unor șanse uriașe.

Spre exemplu, Daminuță a fost și el, precum Alibec, la Inter. Ajungea la Milano în 2008, dar nu a confirmat și a fost trimis la rivala AC Milan, după două sezoane. Nu a petrecut multă vreme nici în tabăra „Diavolilor”, după care în peisaj au apărut echipe precum Flacăra Făget sau FC Tiraspol.

Sabin Ilie a avut ghinionul de a se accidenta, pe vremea când era la Valencia. Viitorul său în fotbal a luat-o în jos, același lucru fiind valabil și pentru Lucian Sânmărtean, fotbalist chinuit de accidentări.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare