Stadionul îngropat din București pe lângă trec mii de oameni zilnic fără să știe că acolo s-au jucat mari meciuri

Printr-o istorisire cu aer nostalgic, ne aducem aminte de mărețul stadion ”Republicii” din București, care a cunoscut gloria sportului și a găzduit evenimente de-o importanță istorică uriașă, în urmă cu zeci de ani, dar care a fost sacrificat pe altarul modernizării.

A fost inaugurat cu mare fast pe 9 mai 1926, la sărbătoarea a 49 de ani de la proclamarea independenței. Cu regele Ferdinand I şi alţi membri ai Casei Regale în tribună, naţionala de rugby a României a pierdut (3-35) în faţa Selecţionatei Armatei Franceze (SAF).

Stadionul avea să dăinuie mai puțin de 60 de ani. Până când buldozerele au decis să-l pună definitiv la pământ.

Un simbol al ambițiilor de modernizare a României interbelice

Amplasat în inima vechiului cartier Uranus, stadionul ”Republicii” nu era era doar o arenă sportivă, care organizase importante partide fotbal, rugby sau competiții internaționale de atletism și handbal. Era un simbol al ambițiilor de modernizare a României interbelice. O mărturie a dorinței de ridica țara la nivelul Occidentului.

  • Pe 15 iulie, 1962, în fața a 15.000 de oameni, naționala feminină în șapte a României învingea Danemarca în finală, scor 8-5, și cucerea titlul mondial.
  • Pe Republicii avea să evolueze pentru prima dată în România celebra trupă de baschet ”Harlem Globetrotters”.
  • Naționala de fotbal a României a disputat peste 40 de partide internaționale pe stadionul ”Republicii”.

Arhitectura sa, realizată de Horia Creangă (nepotul lui Ion Creangă), în colaborare cu Marcel Iancu, a fost ingenioasă și economică pentru acele vremuri. Cu tribune inițiale din lemn și cu un sistem de drenaj avansat pentru gazon.

În plus, stadionul nu era doar un loc pentru spectacole sportive. În 1944, arena a găzduit un miting al Partidului Muncitoresc Român, subliniind, astfel, importanța sa în viața socială și politică a țării.

  • În perioada celui de-al doilea război mondial, arena a fost distrusă de bombardamente. Stadionul a fost reconstruit și redat sportului pe 3 septembrie 1948.

Casa Poporului a distrus Stadionul ”Republicii”

În ciuda istoriei sale bogate și a gloriei încă vii, stadionul ”Republicii” a fost victima unei demolări planificate. În anii 80, odată cu proiectul de ”sistematizare” al Bucureștiului și construcția megalomanică a Casei Poporului, stadionul a fost transformat, în mod curios, într-o parcare.

Motivele pentru care s-a luat această decizie sunt unele neclare, chiar și în ziua de azi. Unii susțin că vuietul suporterilor de pe stadion îl deranja pe Nicolae Ceaușescu, cu toate că Palatul Parlamentului putea fi izolat fonic fără prea mari probleme.

Alții sugerează că dictatorul ar fi dorit să construiască un heliodrom pe acel loc și, cel mai probabil, s-a răzgândit din mers, când a înțeles că-l poate construi pe acoperișul Casei Poporului.

Indiferent care ar fi fost motivul – pe care, oricum, nu cred că îl vom afla vreodată – distrugerea stadionului ”Republicii” a fost o pierdere uriașă pentru sportul românesc, dar și pentru patrimoniul țării.

Astăzi, pe locul fostului stadion ”Republicii” este construită o parte a vastei parcări a Palatului Parlamentului, iar amintirile sale din perioada de glorie au început să pălească de trecerea neiertătoare a timpului.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare