Simona Halep ar putea genera o adevărată revoluție în tenisul mondial! ITIA, pusă la zid pentru modul cum a gestionat cazul de dopaj al româncei

Cazul de dopaj în care a fost implicată Simona Halep recent a atras atenția la nivel internațional asupra ITIA (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis) și asupra modului în care aceasta interpretează anumite spețe, mai ales că în ultimii ani s-au mai produs câteva controverse în urma anumitor verdicte date de acest for.

Cel mai recent este cel al britanicei Tara Moore, jucătoare de dublu, cea care a ispășit o suspendare de doi ani după ce a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă de către WADA (Agenția Mondială Anti-Doping), iar ulterior a reușit să dovedească faptul că substanța respectivă a ajuns în organismul ei în mod total accidental, ca urmare a consumării unei bucăți de carne contaminată.

Cazul de dopaj care a avut-o în prim-plan pe Simona Halep a fost dat drept exemplu de către jurnaliștii de la BBC pentru a scoate în evidență modul de lucru nu tocmai fair-play adoptat de către cei de la ITIA

Pentru publicul din România mult mai relevant din acest punct de vedere este cazul Simonei Halep, cea care a fost suspendată inițial de către ITIA pentru 4 ani după ce a fost depistată pozitiv la roxadustat.

Ulterior, după ce a stat departe de terenul de tenis circa 17 luni, jucătoarea de tenis din România a reușit să demonstreze la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne) faptul că acea substanță a ajuns în organismul său de asemenea în mod accidental, după ce a consumat un supliment nutritiv contaminat. Astfel, forul elvețian a decis să îi reducă suspendarea Simonei Halep la doar 9 luni.

Iar astfel de cazuri s-au tot petrecut în ultimii ani, fapt care i-a determinat pe jurnaliștii de la BBC să se întrebe dacă scopul ITIA este să îi depisteze pe trișori sau să ruineze carierele unor sportivi care în principiu nu s-au dopat în mod conștient.

„Tenisul îi depistează pe trișori sau ruinează cariere?”, se întreabă jurnaliștii britanici

În mod evident, în articolul citat se lasă de înțeles și că în linii mari s-ar impune o reformare a acestei instituții care are un parteneriat cu ITF (Federația Internațională de Tenis) sau cel puțin anumite modificări în modul în care reprezentanții ei pun problema în foarte multe din cazurile de dopaj pe care le depistează.

Legat de acest lucru, Howard Jacobs, unul dintre avocații Simonei Halep în procesul câștigat de româncă împotriva ITIA la TAS, a dat detalii undeva la jumătatea lunii martie în legătură cu modul în care s-a derulat speța și a dezvăluit că reprezentanții ITIA au cheltuit cu acest proces nu mai puțin de două milioane de euro.

Iar tot acest efort financiar a fost făcut cu scopul susținerii unui caz care s-a dovedit a fi unul destul de subțire, fapt dovedit de verdictul final furnizat de judecătorii de la TAS.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare