S-a creat precedentul! Primul sportiv rus care a primit câștig de cauză după sancțiunile generate de războiul din Ucraina

A fost creat precedentul care ar putea conduce către ridicarea sancțiunilor dictate de diferitele entități sportive asupra competitorilor din Rusia și Belarus ca urmare a declanșării de către regimul Vladimir Putin a agresiunii neprovocate asupra Ucrainei, moment petrecut în februarie 2022, după cum se știe deja foarte bine.

Atunci, pentru a-l determina pe președintele Federației Ruse să înceteze „operațiunea militară specială” din țara vecină, cei mai importanți actori politici la nivel internațional s-au pus de acord și au decis să aplice mai multe sancțiuni pentru regimul de la Kremlin, pe mai multe planuri, inclusiv sportiv.

Nikita Mazepin este primul sportiv rus care a primit câștig de cauză după sancțiunile generate de războiul din Ucraina

Vârfuri de lance în această chestiune au fost Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. La nivel internațional, dar în special la nivel european, pe plan sportiv, s-a decis în linii mari, cu anumite amendamente, ca sportivii din Rusia și Belarus, stat care îl susține pe Putin în războiul din Ucraina, să fie excluși din competiții sau să aibă anumite limitări în a-și reprezenta țările.

De exemplu, când vine vorba despre fotbal, echipa națională de fotbal masculin a Rusiei a fost exclusă din toate competițiile organizate sub egida UEFA pe o perioadă nedeterminată, de fapt, în principiu, până când se va încheia agresiunea asupra Ucrainei. În același timp, naționala Belarusului, cea care s-a duelat cu România în preliminariile pentru EURO 2024, a fost nevoită să își dispute meciurile considerate pe teren propriu în alte țări, în principal în Ungaria sau Serbia. În aceeași ordine de idei, echipele de club din Rusia au primit de asemenea interzis în competițiile continentale.

În ceea ce privește tenisul, sportivii și sportivele din Rusia și Belarus au dreptul de a participa la turnee, dar fără ca în dreptul lor să fie afișat drapelul țării din care provin. În plus, la ediția din 2022 a turneului de la Wimbledon, jucătorii și jucătoarele din aceste două țări nu au primit dreptul din partea organizatorilor de a participa.

El a fost dat afară în 2022 de echipa de Formula 1 Haas doar în baza faptului că tatăl său este considerat un susținător al regimului lui Vladimir Putin

Iar astfel de sancțiuni au fost aplicate în cam toate sporturile relevante și nu numai. Inclusiv când vine vorba despre Formula 1. Pilotul rus Nikita Mazepin, în vârstă de 25 de ani, a fost concediat de către cei de la Haas la scurt timp de la debutul războiului din Ucraina, din simplul motiv că în legătură tatăl său, Dmitri Mazepin, un om de afaceri influent din Rusia, s-a ajuns la concluzia că ar fi susținut financiar regimul condus de Vladimir Putin.

Acest lucru a putut fi posibil doar după ce ambii au fost incluși pe lista, întocmită de către Uniunea Europeană, a apropiaților președintelui Federației Ruse, pasibili așadar de sancțiuni de tot felul.

Nikita a solicitat ulterior Tribunalului Uniunii Europene să scoată numele său de pe acea listă, iar acum acest for i-a dat dreptate pilotului, informează Reuters.

Decizia a fost anulată acum de către Tribunalul Uniunii Europene

„Legătura de familie cu tatăl său, omul de afaceri rus Dmitri Mazepin, nu este suficientă pentru ca acesta să fie considerat ca fiind legat de tatăl său prin interese comune şi, prin urmare, pentru ca el să fie menţinut pe aceste liste”, se arată în comunicatul emis de tribunal.

Așadar, în prezent nu ar mai exista vreun motiv pentru care Nikita Mazepin să fie supus anumitor sancțiuni, ceea ce ar însemna că el ar putea fără probleme să își continue cariera în automobilism în viitorul apropiat. De asemenea, este posibil ca el să poată solicita și anumite daune pentru decizia luată în 2022 de către cei de la Haas.

Mai mult, această decizie ar putea constitui un precedent pentru toți sportivii din Rusia sau Belarus care au fost sancționați ca urmare a începerii războiului din Ucraina și care consideră deciziile respective drept nefundamentate, cu amendamentul că trebuie ca acest lucru să fie recunoscut de o instanță internațională.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare