Patrick Mouratoglou, „sfâșiat” de presa americană după decizia din cazul Simona Halep. „Este corect ca el să fie adevăratul perdant”

Patrick Mouratoglou este criticat dur în presa americană după ce Simona Halep a reușit să obțină, în urma apelului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, o reducere a suspendării de la patru ani la nouă luni. Antrenorul francez a recunoscut că jucătoarea a primit suplimentul nutritiv, despre care s-a dovedit că a fost contaminat cu Roxadustat, de la oamenii din academia lui, iar acum este considerat „principalul vinovat”.

Patrick Mouratoglou, distrus de jurnaliștii din SUA

Simona Halep se poate întoarce oricând pe terenul de tenis după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) i-a redus suspendarea de la patru ani la nouă luni. Judecătorii de la Lausanne au considerat că au existat vicii grave în procedura care a validat proba de sânge din luna septembrie, în urma căreia sportiva a fost acuzată de „manipularea” pașaportului biologic și au spus că Roxadustatul a ajuns în sângele ei după ce a luat un supliment nutritiv contaminat accidental. Așa s-a ajuns la suspendarea de nouă luni.

Jucătoarea de tenis a spus mereu că nu s-a dopat și a vorbit despre acest supliment încă din timpul procesului de la Sport Resolutions. Colagenul l-a primit la inițiativa lui Candice Gauhier, fizioterapeut la Academia Mouratoglou. De altfel și antrenorul francez a recunoscut acest lucru, dar doar după ce jucătoarea a fost suspendată patru ani, în urma audierii din iunie 2023, de la Londra. Simona Halep i-a reproșat, în mod public, această întârziere. Tehnicianul a fost și el audiat în timpul procesului din Elveția.

„S-a făcut dreptate? Da! Simona și-a declarat nevinovăția din prima clipă. Și-a strigat inocența în toate aceste luni lungi, care au reprezentat un coșmar pentru ea. Dar acum poate, în sfârșit, să îmbrățișeze din nou instanța. Toți cei care au numit-o dependentă de droguri, dopată și necinstită vor trebui acum să se mai gândească. Simona a câștigat”, se spune în materialul din Tennis World USA.

„Patrick Mouratoglou a pierdut”

Jurnaliștii l-au pus la zid pe antrenorul Patrick Mouratoglou și îi reproșează că oamenii din academia lui au cumpărat acest produs de la o companiei mică din Canada, ignorând numele „mari” din domeniu. Ei au fost cei care au indicat colagenul, motivând că ar conține mai puțin zahăr și tot ei au decis de unde să fie achiziționat. Produsul i-a fost livrat jucătoarei înaintea turneului de la US Open 2022, ultimul la care a participat.

„Iar Patrick Mouratoglou a pierdut. Antrenorul francez și-a pierdut credibilitatea după acest caz. El însuși și-a asumat întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat cu Simona. Prin urmare, este corect ca el să fie adevăratul perdant al acestei afaceri”, au mai scris cei de la Tennis World USA.

CRONOLOGIA CAZULUI DE DOPAJ AL SIMONEI HALEP


29 august 2022 – Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.
15 septembrie 2022 – Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare, după operația de rinoplastie. Tot în această perioadă a avut loc și divorțul de Toni Iuruc.

7 octombrie 2022 – Simona Halep a primit vestea testului pozitiv, cu Roxadustat.
21 octombrie 2022 – Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 – Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
28-29 iunie 2023 – Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

12 septembrie 2023 – ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

24 octombrie 2023 – Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

12 decembrie 2023 – TAS anunță decizia: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024

7-9 februarie 2024 – Simona Halep a fost audiată la TAS. Nu se cunoaște data când va fi dat verdictul în acest caz

16 februarie 2024 – Jucătoarea a decis să dea în judecată Quantum Nutrition, firma din Canada de unde a fost cumpărat suplimentul nutritiv. Miza acestui proces este de zece milioane de dolari.

5 martie 2024 – Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis să reducă suspendarea jucătoarei din România de la patru ani la nouă luni. Instanța a respins proba de sânge din septembrie 2022, considerând că nu a fost recoltată conform regulilor, așa că jucătoare a scăpat în acest mod de acuzația că și-ar fi „manipulat” pașaportul biologic.

„Aceste rezultate, precum şi declaraţiile publice ale doamnei Halep potrivit cărora ea nu intenţiona să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilităţii probei de dopaj scenariilor pe care s-a bazat ITIA”, și-a argumentat TAS poziția.

TAS a suspendat-o nouă luni pentru consum de substanțe interzise, dar a considerat că jucătoarea nu avea cum să știe că acest colagen a fost contaminat cu Roxadustat.

„Roxadustat a ajuns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele premergătoare datei de 29 august 2022 şi Roxadustat, aşa cum a fost detectat în eşantionul ei, provenea din acel produs contaminat”, a mai precizat TAS.

Simona Halep a condus de două ori clasamentul WTA, dar din septembrie 2023 nu mai face parte din acest top.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare