Cazul Simona Halep zguduie lumea sportului și riscă să schimbe radical regulile. „O imagine foarte proastă”

Simona Halep se poate întoarce pe terenul de tenis după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a redus suspendarea de la patru ani la nouă luni, dar cazul său riscă să provoace schimbări uriașe în sport. Un reputat jurnalist american de la Sport Illustrated a scris un material în care vorbește despre faptul că sportivii sunt tot mai revoltați de modul în care sunt recoltate și analizate probele de la testele antid-doping, dar și de faptul că sunt tot mai multe situațiile în care suspendări foarte drastice sunt apoi „îndulcite” la Lausanne. Ceea ce arată că sistemul are erori care trebuie urgent rezolvate.

Simona Halep se poate întoarce pe terenul de tenis

Simona Halep a reușit o victorie importantă la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și în urma apelului a obținut o reducerea a suspendării de la patru ani la nouă luni. „A fost o reducere de mai mult de 80%”, a concluzionat reputatul jurnalist și analist Jon Wertheim, într-un material publicat de Sport Illustrated. Jucătoarea din România se poate întoarce în orice moment pe terenul de tenis, dar are nevoie de un „wild-card” pentru că în acest moment nu are niciun punct în clasamentul WTA, iar de aproape șase luni nici nu mai face parte din acest top. La Miami nu poate juca pentru că organizatorii au dat stabilit deja cine va ocupa aceste locuri, așa că sunt șanse mari ca primul meci oficial să-l joace luna viitoare.

Judecătorii de la TAS au considerat că jucătoarea nu s-a dopat intenționat, ci doar a folosit un supliment nutritiv, contaminat cu Roxadustat. „Roxadustat a ajuns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele premergătoare datei de 29 august 2022 şi Roxadustat, aşa cum a fost detectat în eşantionul ei, provenea din acel produs contaminat”, a precizat TAS.

Acuzațiile privind „manipularea pașaportului biologic” nu s-au confirmat pentru că s-a constatat că proba de sânge din data de 22 septembrie a fost recoltată cu încălcarea legislației și procedurilor din domeniul anti-doping.

Cazul Simona Halep poate schimba regulile din sport

Situația Simonei Halep i-a făcut să ridice vocea pe cei care spuneau că regulile din domeniul anti-doping trebuie schimbate. Iar acum se poate transforma într-un val de proteste. Autorul materialului spune că nume importante din sport cer o examinare mai atentă a personalului, dar și schimbarea procedurilor. În plus, suspendările inițiale sunt mult prea dure și de foarte multe ori sunt schimbate radical la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Doar că în această perioadă lungă, sportivul nu are dreptul să concureze și trebuie să lupte și să-și salveze imaginea. Iar o perioadă lungă de suspendare îi pune în mare pericol cariera, așa cum ar fi fost cazul Simonei Halep care ar fi trebuit să nu joace tenis până în octombrie 2026, conform deciziei de la Sport Resolutions.

„Am auzit mai mulți jucători, iar tonul acestor conversații a fost frustrare și nemulțumire. Ceea ce este cel mai important, aceste apeluri consecutive pierdute sunt o imagine foarte proastă pentru sport”, se mai spune în acest articol.

Citește și: Avocatul Simonei Halep a lămurit ce a stabilit TAS, cu exactitate: “N-a luat niciodată voit vreo substanţă interzisă”

CRONOLOGIA CAZULUI DE DOPAJ AL SIMONEI HALEP
29 august 2022 – Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.
15 septembrie 2022 – Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare, după operația de rinoplastie. Tot în această perioadă a avut loc și divorțul de Toni Iuruc.

7 octombrie 2022 – Simona Halep a primit vestea testului pozitiv, cu Roxadustat.
21 octombrie 2022 – Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 – Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
28-29 iunie 2023 – Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

12 septembrie 2023 – ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

24 octombrie 2023 – Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

12 decembrie 2023 – TAS anunță decizia: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024

7-9 februarie 2024 – Simona Halep a fost audiată la TAS. Nu se cunoaște data când va fi dat verdictul în acest caz

16 februarie 2024 – Jucătoarea a decis să dea în judecată Quantum Nutrition, firma din Canada de unde a fost cumpărat suplimentul nutritiv. Miza acestui proces este de zece milioane de dolari.

5 martie 2024 – Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis să reducă suspendarea jucătoarei din România de la patru ani la nouă luni. Instanța a respins proba de sânge din septembrie 2022, considerând că nu a fost recoltată conform regulilor, așa că jucătoare a scăpat în acest mod de acuzația că și-ar fi „manipulat” pașaportul biologic.

„Aceste rezultate, precum şi declaraţiile publice ale doamnei Halep potrivit cărora ea nu intenţiona să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilităţii probei de dopaj scenariilor pe care s-a bazat ITIA”, și-a argumentat TAS poziția.

TAS a suspendat-o nouă luni pentru consum de substanțe interzise, dar a considerat că jucătoarea nu avea cum să știe că acest colagen a fost contaminat cu Roxadustat.

„Roxadustat a ajuns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele premergătoare datei de 29 august 2022 şi Roxadustat, aşa cum a fost detectat în eşantionul ei, provenea din acel produs contaminat”, a mai precizat TAS.

Simona Halep a condus de două ori clasamentul WTA, dar din septembrie 2023 nu mai face parte din acest top.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare