Laboratorul de Control Doping din România, replică fermă după acuzele Simonei Halep. Răspunsul care complică situația

Oficialii Laboratorului de Control Doping din România îi răspund Simonei Halep după ce jucătoarea a spus că a fost suspendată patru ani pentru dopaj în urma unei probe care nu a fost recoltată și analizată, conform reglementărilor, la București. În comunicatul oficial se spune că această analiză a urmat drumul firesc și că nu au fost probleme. Doar că Tribunalul de Arbitraj Sportiv a transmis altceva.

Oficialii Laboratorului de Control Doping, răspuns pentru Simona Halep

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj de Sport Resolutions, dar Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) i-a redus-o la nouă luni și sportiva se va întoarce pe terenul de tenis luna aceasta, în turneul de la Miami. Judecărorii instanței din Lausanne au considerat că jucătoarea a folosit un supliment nutritiv despre care nu a știut că a fost contaminat cu Roxadusat și au considerat că proba recoltată la București, cea în urma căreia s-a ajuns la concluzia că există nereguli în pașaportul biologic, nu a fost recoltată și analizată, confirm reglementărilor. Chiar Simona Halep a susținut acest lucru și a spus că și-a dat seama că era vorba despre laboratorul din București, în momentul în care a fost audiată la TAS, în luna februarie.

„A fost cel mai mare șoc din viața mea, ca proba din București a fost făcută nerespectând regulamentul. Sângele meu a stat două ore și ceva la o temperatură greșită. Proba de sânge a venit oricum în valori normale. Tribunalul a fost surprins, mai ales că eram în același oraș, la câteva minute de laborator. Nu se poate întâmpla așa ceva la un nivel atât de înalt”, a declarat Simona Halep la Antena 3.

Oficialii Laboratorului de Control Doping din România au reacționat prin intermediul unui comunicat oficial și au încercat să răspună acestor acuzații.

„Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU (n.r. Athlete Passport Management Units)

  • Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor;
  • Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor;”, se spune în comunicatul oficial.

Ion Țiriac, nemulțumit de laboratorul din București

Nu este prima oară când Laboratorul de Control Doping din România este o țintă. Ion Țiriac a fost primul care a dat de înțeles că acolo nu a fost ceva în regulă spunând că proba a fost „maltratată”. Fostul jucător de tenis a spus că este surprins că TAS a redus suspendarea.

  • Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep;
  • Recepția și analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici și a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepția în laborator și până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea și predarea documentației laboratorului către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA;
  • Datele de identificare ale Laboratorului de Control Doping din România au fost precizate pe documentația transmisă către APMU și ITIA, conform prevederilor documentului tehnic TDDOC al WADA”, au mai spus cei de la Laboratorul de Control Doping.

Cronologia cazului Simona Halep

29 august 2022 – Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.
15 septembrie 2022 – Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare, după operația de rinoplastie. Tot în această perioadă a avut loc și divorțul de Toni Iuruc.

7 octombrie 2022 – Simona Halep a primit vestea testului pozitiv, cu Roxadustat.
21 octombrie 2022 – Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 – Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
28-29 iunie 2023 – Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

12 septembrie 2023 – ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

24 octombrie 2023 – Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

12 decembrie 2023 – TAS anunță decizia: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024

7-9 februarie 2024 – Simona Halep a fost audiată la TAS. Nu se cunoaște data când va fi dat verdictul în acest caz

16 februarie 2024 – Jucătoarea a decis să dea în judecată Quantum Nutrition, firma din Canada de unde a fost cumpărat suplimentul nutritiv. Miza acestui proces este de zece milioane de dolari.

5 martie 2024 – Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis să reducă suspendarea jucătoarei din România de la patru ani la nouă luni. Instanța a respins proba de sânge din septembrie 2022, considerând că nu a fost recoltată conform regulilor, așa că jucătoare a scăpat în acest mod de acuzația că și-ar fi „manipulat” pașaportul biologic.

„Aceste rezultate, precum şi declaraţiile publice ale doamnei Halep potrivit cărora ea nu intenţiona să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra plauzibilităţii probei de dopaj scenariilor pe care s-a bazat ITIA”, și-a argumentat TAS poziția.

TAS a suspendat-o nouă luni pentru consum de substanțe interzise, dar a considerat că jucătoarea nu avea cum să știe că acest colagen a fost contaminat cu Roxadustat.

„Roxadustat a ajuns în corpul ei prin consumul unui supliment contaminat pe care l-a folosit în zilele premergătoare datei de 29 august 2022 şi Roxadustat, aşa cum a fost detectat în eşantionul ei, provenea din acel produs contaminat”, a mai precizat TAS.

Simona Halep a condus de două ori clasamentul WTA, dar din septembrie 2023 nu mai face parte din acest top.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare