Cu cine s-ar putea duela România în preliminariile Cupei Mondiale din 2026. Varianta de grupă accesibilă și posibilitatea unui traseu de coșmar

România a reușit să treacă pentru prima dată după 24 de ani de faza grupelor la un Campionat European, iar acum trebuie să înceapă să se pregătească pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026, prima din istorie care va fi organizată în trei țări, Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic.

Pentru atingerea acestui deziderat, ar putea să conteze decisiv parcursul pe care echipa națională îl va avea în toamna acestui an în Liga Națiunilor, acolo unde ea face parte din Grupa C2, alături de Kosovo, fosta adversară din preliminariile pentru EURO 2024, Cipru și Lituania.

Cum s-ar putea califica România la Cupa Mondială din 2026

Asta pentru că la următoare ediție a turneului final mondial vor participa, în premieră, 48 de naționale, 16 din Europa, cele 12 care își vor câștiga grupele din preliminarii, plus alte 4, care se vor decide în urma disputării unor meciuri de baraj.

La aceste play-off-uri vor participa toate cele 12 echipe clasate pe pozițiile secunde în grupele lor din preliminarii, plus 4 formații din Liga Națiunilor, doar câștigătoare de grupe, dar care, în mod evident, nu au prins primele două locuri în grupele lor din preliminariile clasice.

Rezultă deci un total de 16 echipe naționale participante la aceste partide de baraj, iar ele vor fi împărțite pe 4 rute, unde se vor disputa play-off-uri în sistem semifinale-finală, într-o singură manșă. Astfel, o singură națională din fiecare dintre aceste 4 rute va ajunge în cele din urmă să se califice la Cupa Mondială din 2026, iar cele 4 naționale vor completa astfel „delegația” europeană de 16 formații pentru turneul final american.

Parcursul din Liga Națiunilor s-ar putea dovedi decisiv

Așadar, în cazul în care România nu va reuși să termine pe unul dintre primele două locuri în grupa din preliminarii, dar va câtiga grupa din Liga Națiunilor, chiar și așa ea va ajunge în postura de a mai avea de disputat doar două meciuri pentru a ajunge în cele din urmă la Cupa Mondială.

Dar, bineînțeles, este totuși posibil ca echipa națională să se califice direct la turneul final mondial, doar că acest deziderat pare destul de dificil de atins pentru că este nevoie ca „tricolorii” să ocupe primul loc la finalul grupei din preliminarii.

În plus, la cum arată clasamentul FIFA în acest moment, dacă tragerea la sorți s-ar efectua acum, ci nu în decembrie 2024, așa cum s-a stabilit deja, România s-ar afla în urna a doua valorică și ar da astfel aproape sigur peste un adversar foarte puternic din urna 1.

La cum arată clasamentul FIFA în acest moment, România face parte din urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a grupelor din preliminarii

Totuși, există acolo și o națională destul de accesibilă, Ucraina, pe care prima noastră reprezentativă a învins-o chiar recent, foarte clar, cu scorul de 3-0 în primul meci din Grupa E de la EURO 2024.

Pe de altă parte însă, în acest moment se regăsesc naționale destul de bune chiar și în urna a treia, cum ar fi Slovenia, Albania, Georgia, naționale care au fost prezente la Campionatul European din Germania, Irlanda, Grecia, Israel sau Bosnia.

De asemenea, chiar și în urna a patra valorică există în acest moment anumite echipe care ar putea produce destul de multe probleme în anumite conjuncturi, ca de exemplu Luxemburg, Kosovo sau chiar Kazahstan.

Așadar, va fi nevoie și de destul de mult noroc la tragerea la sorți a acestor grupe din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026, din SUA, Canada și Mexic, chiar dacă această configurație a urnelor mai poate suferi modificări până în luna decembrie, după cum au scos în evidență cei de la golazo.ro.

Cum arată urnele valorice în acest moment:

Urna 1: Franța, Belgia, Anglia, Portugalia, Olanda, Spania, Croația, Italia, Germania, Elveția, Danemarca, Ucraina

Urna 2: Austria, Polonia, Ungaria, Suedia, Țara Galilor, Serbia, Cehia, Scoția, Turcia, Slovacia, Norvegia, România

Urna 3: Grecia, Slovenia, Irlanda, Finlanda, Albania, Islanda, Macedonia de Nord, Irlanda de Nord, Georgia, Bosnia, Israel, Bulgaria

Urna 4: Luxemburg, Armenia, Belarus, Kosovo, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Lituania, Letonia, Insulele Feroe, Republica Moldova

Urna 5: Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Așadar, o grupă accesibilă pentru România ar putea fi considerată una cu Ucraina, Irlanda de Nord/Bulgaria, Republica Moldova și San Marino, în vreme ce o grupă foarte complicată ar putea fi una de doar 4 echipe, căci cu începere de la aceste preliminarii este posibil și acest lucru, pentru că se trece la 12 grupe, cu Franța/Anglia/Portugalia/Spania/Germania, Slovenia/Albania/Georgia și Luxemburg/Armenia/Kosovo.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare