EXCLUSIV Simona Halep disecată de 5 personalități puternice. „Mi se pare că s-a îngrășat” versus ”O văd capabilă de semifinale la Roland Garros”

Firicel Tomai, Adrian Marcu, Marius Vecerdea, Ion Cristoiu și Florin Segărceanu au acceptat invitația de a răspunde la 5 întrebări vitale despre prezentul și viitorul Simonei Halep

Radiografia Simonei Halep după 569 de zile de pauză

Simona Halep a revenit în circuitul feminin după o pauză de 569 de zile, efect al scandalului de dopaj cu Roxadustat. A pierdut în primul tur la Miami în fața Paulei Badosa, 6-1, 4-6, 3-6. Prestația ei a acaparat atenția lumii tenisului mondial. Iar sportpesurse.ro a invitat 5 voci puternice, specialiști sau gazetari, pentru a răspunde la cinci dintre întrebările-cheie ale momentului privind prezentul și viitorul fostului lider WTA. Lista îi cuprinde pe Firicel Tomai, Adrian Marcu, Marius Vecerdea, Ion Cristoiu și Florin Segărceanu.

Halep a obținut un verdict favorabil la TAS și a putut reintra în circuit. Credit line: Laurent Gillieron / AP / Profimedia

Chestionarul despre Halep pentru analiștii momentului

Să ascultăm, așadar, răspunsurile la următorul chestionar de decriptare a noii Simona Halep:

1) La ce nivel vi s-a părut Halep?

2) Cum a arătat din punct de vedere fizic și mental?

3) Ce a conservat cel mai bine din perioada anterioară suspendării?

4) Punctele slabe etalate la eșecul din primul meci după revenire?

5) Cât timp ar avea nevoie pentru a-și recăpăta ritmul? Mai are potențial de Top 10 sau chiar de a câștiga din nou unul dintre turneele de Grand Slam?

”Mental, n-a trecut testul momentelor dificile”

Marius Vecerdea – antrenor

1) Mi-a plăcut discursul ei că-și va lua timp pentru revenire, meci cu meci. Adică să nu pună presiune pe sine. O abordare foarte potrivită, cu care i-a și mers bine, în general, la prima ei partidă. A câștigat primul set cu destulă șansă în sensul că toate game-urile lungi s-au dus la ea. Iar când jocul s-a mai echilibrat s-a simțit lipsa de ritm. A fost interesant și fiindcă Badosa venea tot după o perioadă sensibilă, cu terapeuți, depresie, recuperare, rezultând o confruntare a emoțiilor.

Marius Vecerdea a fost instructorul de tenis al președintelui Iohannis. Sursa: facebook

2) Era firesc să apară probleme fizice, dar important e că a arătat disponibilitate la efort. Mental, mi se pare că nu a trecut acum testul momentelor dificile, ivite atunci când jocul a devenit echilibrat. Dar, una peste alta, a arătat o fundație OK pentru acest moment, pe care poate reclădi mai departe.

”Jumătate de an pentru a reveni la un nivel solid”

3) Partea tehnică și-a păstrat-o cel mai bine. Asta vine din spiritul ei de muncă, din experiență. Și a afișat o motivație interioară de demonstra că a fost la mijloc doar o întâmplare nefericită. Depinde mai departe cum își va canaliza ambiția și orgoliul, dacă-i vor oferi o energie pozitivă. Adică dacă se va seta pe ideea că trebuie să demonstreze ceva oamenilor din jur sau va fi, pur și simplu, o chestie naturală, firească.

4) A etalat sincope evidente la serviciul doi, dar ăsta e un detaliu care se poate remedia. Diferența a făcut-o însă și atitudinea adversarei. Sunt acolo și niște bătălii mai subtile. Nu-mi dau seama dacă Simona nu cumva s-a relaxat puțin după ce a câștigat detașat primul set.

5) O să aibă nevoie în jur de jumătate de an, probabil. Mă refer la timpul necesar pentru a atinge un nivel solid. Sigur, intermediar, se poate întâmpla să prindă un context favorabil pentru o semifinală, poate chiar un titlu, dar mă gândesc acum la perioada optimă pentru a recăpăta în mod constant un ritm mare.

”I-au rămas nealterate instinctele și plăcerea de a juca”

Firicel Tomai – primul antrenor al Simonei

1) Nu s-a prezentat deloc rău la primul meci după pauză. A jucat bine sub presiune primul set, dar n-a mai avut aceeași rezistență după aceea. A fost de două ori mai mobilă decât Badosa și, cu puțin noroc, putea tranșa meciul în setul secund.

2) Fizic și mental a arătat OK. A stat focusată pe minge. A rezistat bine inclusiv după ce a intervenit oboseala. Mă temeam că va pierde rău setul trei, dar a rămas acolo, în joc, până la final. Am însă impresia că s-a îngrășat puțin, ceea ce se simte.

Firicel Tomai a fost primul antrenor al lui Halep

3) I-au rămas nealterate instinctele și plăcerea de a juca. Se vedea că îi era dor de adrenalina competiției. Știința jocului nu dispare, dar lipsesc deocamdată agilitatea și rapiditatea de a pune în practică ceea ce-ți dictează mintea. Are nevoie de câteva victorii care să o poarte mai departe spre alte succese.

”Nu m-ar surprinde să atace titlul în Australia”

4) Serviciul doi a fost foarte moale, iar Badosa a profitat deseori de asta. În plus, problemele de la umăr i-au mai topit din vitalitate. Au apărut și destule duble greșeli. Dar astea se reglează, nu e nimic îngrijorător la acest moment.

5) Are nevoie între trei și șase luni pentru a-și recăpăta nivelul. Dacă va crește în timp util cu pregătirea fizică, nu m-ar surprinde să atace titlul în Australia, la începutul anului viitor. Acum, în iunie, e cam devreme pentru Roland Garros. Cred însă că e capabilă acolo de un sfert de finală, poate chiar o semifinală, în funcție de tablou.

”Mușchii nu te mai ascultă complet după o asemenea pauză”

Adrian Marcu – antrenor

1) Am văzut un nivel bun. Era clar că n-a uitat tenisul. N-are cum să se întâmple așa ceva la un fost lider mondial. Dorința e nealterată, iar de acum ar trebui să-i fie și mai facil în pregătire. Are niște ținte clare la orizont, nu mai e ca până acum, o stare de incertitudine, să nu știi pentru ce tragi. A fost un meci în care și-a luat o piatră de pe inimă.

2) Va avea ceva de muncit pe parte fizică. Nu mai e obișnuit corpul să tragă, mușchii nu te mai ascultă complet. S-a clătinat când schimburile de mingi au devenit tot mai lungi și mai intense, când Badosa și-a dat seama de punctele fragile ale Simonei. Mental, mi s-a părut relaxată în sensul că arăta încântată că are atâția oameni în jur care o susțin la revenire.

Adrian Marcu a fost o perioadă antrenorul lui Halep

3) Știința jocului și intuiția sunt acolo. Dacă știi să citești, să anticipezi, e mai puțin de alergat, mai ușor.

”Sincope repetate la serviciul doi și la dublele greșeli”

4) A pierdut puncte decisive pe serviciul doi și pe duble greșeli. Acolo s-a dezechilibrat jocul în momente importante. Azi probabil că acuză și vreo febră musculară. Nici refacerea nu mai poate decurge ca în urmă cu doi ani. Dar asta nu e o problemă la Halep, fiindcă e un sportiv cu etica muncii în ADN.

5) E greu de anticipat timpul de revenire spre top. Depinde de competiții, de trageri la sorți. Dar va fi nevoie clar de câteva luni de muncă asiduă.

”Halep nu are geniul lui Năstase”

Ion Cristoiu – jurnalist

1) Nu mă preocupă tenisul, dar mă preocupă sportul, în general, ca un spațiu de viață. În consecință, din ce am citit, ea consideră că e o victorie, pentru că nu a fost înfrântă așa de tare. Eu cred că trebuia să se antreneze mult mai mult în vederea acestui prim meci

2) Nu cred că este vorba de condiția ei fizică, este vorba de faptul că din punct de vedere psihologic, mediatic, acest meci trebuia câștigat. Deși ea susține că nu a influențat-o psihologic, undeva această înfrângere poate să aibă efecte și în plan mediatic

3) Eu întotdeauna am văzut în Simona Halep, deși unii s-ar supăra, o fată harnică. Simona Halep nu are geniul lui Ilie Năstase. Ea este, surprinzător pentru o româncă, consecventă, harnică. Ieri nu am sesizat acele sclipiri de geniu care te pot face să pierzi. Este o personalitate serioasă, înverșunată și harnică, spre deosebire de alții talentați.

”Meciurile ei au devenit acum cruciade de viață”

4) Punctele slabe au fost tocmai gândul și conștiința că intră pe teren, că acest meci este foarte important. Nu numai în sport, dar și în viața ei. În cazul de față, a avut o crispare că trebuie neapărat să câștige. Toată lumea s-a uitat la ea, poate fi o explicație a înfrângerii.

5) Nu are nevoie de timp, are nevoie de mai multe meciuri, astfel încât, la un moment dat, un meci să i se pară ca și înainte de dopping, un lucru normal. Deocamdată, meciurile sunt pentru ea cruciade de viață, toata lumea este atentă cu ea. Trebuie să se obișnuiască cu ideea că nu s-a întâmplat nimic și că este pe teren.

”Mi-a plăcut că și-a conservat agresivitatea și loviturile din alergare”

Florin Segărceanu – antrenor

1) Am fost plăcut surprins de evoluția ei. Mă așteptam la o apariție mai puțin încrezătoare, cu mai multe greșeli. Dar a arătat că are poftă de joc, își dorește să intre din nou în circuit. S-a simțit bine, sunt mulțumit de ceea ce am văzut, ar trebui să fie și ea. Sigur că nu este ușor să pierzi, mai ales când ai avut șanse bune, dar trebuie să preia această înfrângere și să o transforme într-o victorie.

Florin Segărceanu și Simona Halep au lucrat un timp pentru echipa de FED Cup a României. Credit line: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP / Profimedia

2) Fizic a stat foarte bine și chiar în ultimul set a accelerat, a lovit puternic în minge, s-a mișcat bine. Totuși, a fost un meci destul de solicitant, Badosa și-a revenit și ea și a îmbunătățit mult jocul pe final. La capitolul acesta aveam cele mai multe semne de întrebare. Să intri pe teren după un an și jumătate nu este ușor, este normal să ai emoții, să fii tensionat, să te întrebi dacă poți rezista la ritm. Au fost două șanse cu niște lovituri relativ ușoare, dar care nu au intrat. La un set avantaj și 1-0, dacă făcea break-ul și mergea în față cu serviciu, se cam termina meciul, pentru că Badosa nu mai avea încredere.

3) Ceea ce este cel mai pozitiv este că a păstrat deplasarea în teren. S-a mișcat foarte bine pentru această perioadă. Agresivitatea din anumite momente, la fel, a reușit lovituri din alergare, passing shot-uri sau lovituri câștigătoare, specialitatea ei. Au rămas acolo acele lucruri, dar normal că mai trebuie lucrat.

”Trebuie să recapete gustul victoriei”

4) A făcut destul de multe duble greșeli, iar serviciul a fost mereu o lovitură importantă pentru ea, de-a lungul carierei. Se poate îmbunătăți ușor acest lucru și vine cu încrederea.

5) Este greu de stabilit dacă este vorba de o lună sau două până să capete ritm, important este să joace și să câștige câteva meciuri cu adversare mai slabe sau nu numai. Important este să simți gustul victoriei. În top 10 sunt jucătoare care au o fluctuație foarte mare de formă. Pe lângă Swiatek, Sabalenka, Gauff, nu prea vezi jucătoare care sunt permanent acolo în turnee, semifinale, finale. Mă bucur că a luat decizia de a juca la FED Cup, pentru că întotdeauna când joci acolo, este o încărcătură suplimentară. Te simți mai bine, te antrenezi mai bine, ești în echipă.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare