„Halep, eligibilă să îşi reia cariera cu efect imediat”. Anunțul oficial al WTA după apelul de la TAS

Simona Halep se poate întoarce în orice moment pe teren! Este anunțul oficial al Asociației Jucătoarelor de Tenis după decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Jucătoarea a fost exclusă din clasamentul WTA și are nevoie de un wild card ca să participe la turnee importante.

WTA, anunț oficial după decizia de la TAS

Simona Halep se va întoarce foarte curând pe terenul de tenis după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv i-a îndulcit suspendarea din dosarul în care este acuzată de dopaj, de la patru ani la nouă luni. Informația a fost confirmată și Asociaţia Jucătoarelor de Tenis (WTA), la puțin timp după ce s-a aflat verdictul apelului de la Lausanne. „WTA respectă procesele care au loc pentru a proteja integritatea sportului şi pentru a oferi un mediu sportiv corect. Astfel, WTA susţine total decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv şi salută revenirea imediată a Simonei în joc”, se precizează în comunicatul oficial.

Simona Halep a fost suspendată provizoriu de ITIA în octombrie 2022, dar ultimul meci l-a jucat în luna august, când a pierdut în primul tur de la US Open. Încă nu se știe unde va fi primul turneu la care va juca. La Miami, competiție programată în perioada 19-31 martie, nu are loc pe tabloul principal pentru că nu mai există invitații disponibile. Doar directorul turneului de la Miami poate schimba această decizie. Halep poate avea o variantă de rezervă dacă acceptă un wild-card pentru competiția de calificări, dar această soluție depinde tot de coordonatorul competiției americane.

Citește și: Cazul Simona Halep zguduie lumea sportului și riscă să schimbe radical regulile

Cum a explicat TAS decizia din cazul Simona Halep

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a explicat de ce a decis să reducă suspendarea de la patru ani la nouă luni. Proba care dovedea problemele din „pașaportul biologic” a fost recoltată și analizată cu încălcarea prevederilor legale, iar în acuzația de dopaj cu Roxadustat- un medicament folosit pentru combaterea anemiei severe- s-a considerat că jucătoarea a folosit un supliment nutritiv despre care nu avea cum să știe că este contaminat accidental.

„Procedura de apel a TAS a cuprins procese intensive şi o audiere de trei zile care a avut între 7 şi 9 februarie, la Lausanne. Comisia TAS a audiat numeroşi experţi şi martori, majoritatea prezenţi fizic la audiere. Comisia a determinat în unanimitate ca perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de tribunalul independent al ITF să fie redusă la nouă luni, începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.

Întrucât termenul a expirat înainte ca apelul să fie depus la TAS, completul TAS a hotărât că e oportun să emită dispoziţia cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător”, se arată în comunicatul TAS.

Decizia de la Lausanne îi deschide drumul jucătoarei din România și spre alte victorii în instanță. Simona Halep a dat deja în judecată compania care i-a livrat suplimentul nutritiv contaminat și cere daune de zece milioane de dolari. Ion Țiriac a sfătuit-o să deschidă și un proces împotriva celora care i-au amânat atât de mult judecata și să le ceară despăgubiri de o sută de milioane de dolari.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare