Gigi Becali a anunțat că a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român. La cât se ridică daunele morale solicitate

Gigi Becali a anunțat că a câștigat la CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) un proces împotriva statului român, cu ocazia apariției publice avute în cursul zilei de marți.

Declarațiile făcute de către patronul de la FCSB au fost prilejuite de meciul jucat luni seară de echipa roș-albastră în deplasare cu Universitatea Cluj, terminat la egalitate, scor 0-0, în cadrul etapei cu numărul 26 din acest sezon de Superliga.

Gigi Becali a anunțat că a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român

Pe lângă anumite aspecte referitoare la acest joc și la alte chestiuni ce țin de clubul pe care îl patronează, omul de afaceri din Pipera a spus la un moment dat și că CEDO i-a dat dreptate în speța referitoare la condamnarea de trei ani de închisoare cu executare primită de el în mai 2013 în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN.

În același dosar au mai fost condamnați la momentul respectiv și Victor Babiuc, fostul ministru al Apărării, și generalul Dumitru Cioflină, fostul șef al Statului Major al Apărării. În ceea ce l-a privit atunci pe Gigi Becali, el a mai primit ulterior un spor de pedeapsă de 6 luni, ulterior altor două condamnări, cea din celebrul dosar „Valiza” și cea din dosarul care a avut ca obiect sechestrarea indivizilor care i-au furat la un moment dat mașina.

La scurt timp după ce a primit condamnarea în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN, finanțatorul vicecampioanei României s-a constituit drept parte civilă la CEDO, acuzând faptul că primul proces penal derulat în această speță a durat mai mult decât ar fi trebuit din punct de vedere legal, iar acestui demers s-a alăturat ulterior și Dumitru Cioflină. În cursul zilei de marți, în cadrul unei discuții avute, în mod tradițional, cu reporterii în fața „palatului” său din Aleea Alexandru, patronul de la FCSB a anunțat că a primit câștig de cauză în această speță.

Este vorba despre demersul întreprins ca urmare a condamnării primite în dosarul schimburilor de terenuri cu MApN

„Am o rugăminte. Azi am primit o veste pe care o aștept de 10 ani. O veste de mare bucurie, de mare fericire pentru mine. A suferit mult familia mea pentru că am fost batjocorit și condamnat. Azi a venit vestea de la CEDO. Și condamnă România pentru un proces neechitabil contra lui Becali George. Adică spune «A fost condamnat pentru o faptă care nu era incriminată».

Nu vreau să vorbesc fotbal. Trăiesc o bucurie a sufletului. Ce se va întâmpla? Pentru 800.000 de euro, mi-au luat 3 milioane. Dacă au luat trei ori mai mult, trebuie să dea de trei ori mai mult. Adică 9 milioane de euro. Plus daunele pe care le voi cere eu pentru vătămări. Nu banii sunt problema. Contează că am mulțumire sufletească. De multă vreme așteptam. Știi care e treaba? Nu mai am răutate. Dacă era acum 10 ani, făceam tam-tam mare.

Dar tot trebuie să spun numele oamenilor. Nu știu dacă fac păcat, dar le spun numele, ca să știe copiii lor: Francesca Vasile, Ionuț Matei, Livia Stanciu. O le spun mereu numele. De ce? Să vadă copiii lor cum au distrus ei oameni și au băgat oameni în pușcărie, mame și copii. Acum vreau să știu ceva.

Francesca Vasile va rămâne judecătoare? Băi, demisionează! Pleacă acasă, mă. Nu ți-e rușine? Livia Stanciu e la Curtea Constituțională. Păi e rușine să fie acolo una care a distrus oameni. Acum e clar. Vreau totuși să-i laud pe Săndel Macavei și pe Rodica Cozma, care au făcut opinie separată în proces. A fost 3-2. Eu i-am iertat, dar trebuie să le spun numele lor.

Așa cum copiii mei au plâns la 18 ani, copiii lor trebuie să știe ce nenorociri au făcut părinții lor. Ei scrâșnesc din dinți când văd că Becali a primit dreptatea. Chiar dacă au trecut 10 ani. Dacă aș fi câștigat acum câțiva ani, făceam tam-tam și mă duceam cu pancarte «Dați-o afară pe criminală!».

Acum nu-i mai judec, dar parcă tot mai am o rădăcină de răutate. Am suferit și eu, dar și copiii mei. Aveam dreptul să vin acasă și 10 zile. Dă-mi măcar una, să-mi văd fata când face 18 ani. După aceea, nici când Alexandra a făcut 18 ani nu am putut. Criminalilor! Respectați legea! Sunteți criminali!”, a spus Gigi Becali.

Patronul de la FCSB susține că va solicita daune morale semnificative, dar pentru moment judecătorii au dispus doar achitarea unei sume simbolice de către statul român

Deși a susținut că va solicita achitarea sumei de 9 milioane de euro, plus alte sume reprezentând „daune pentru vătămări”, către statul român în această speță, se pare că judecătorii de la CEDO au altă viziune referitoare la acest subiect.

Potrivit gsp.ro, în motivarea oferită de către acest for, s-a specificat în primul rând faptul că decizia de fond nu poate fi pusă sub semnul întrebării, întrucât a fost foarte bine argumentată. Pe de altă parte, s-a admis în aceeași măsură și că problema invocată de cei doi reclamanți, Gigi Becali și Dumitru Cioflină, referitoare la durata pe care s-a întins primul proces penal introdus în acel dosar, este una reală, motiv pentru care s-a dispus achitarea de către statul român către cei doi a sumei simbolice de 1 euro, atât cât au solicitat ei la momentul respectiv, pentru prejudiciul moral suferit, informează sursa citată anterior.

Bineînțeles, este posibil, și chiar de așteptat, ca Gigi Becali și Dumitru Cioflină, în special Gigi Becali, să meargă mai departe cu acest demers, bazându-se pe această decizie venită în cursul zilei de marți, și să solicite acum, așa cum de altfel a și anunțat, sume substanțiale sub formă de daune morale. Rămâne de văzut dacă această eventuală acțiune va și avea sorți de izbândă.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare