EXCLUSIV România mai ratează un junior strălucitor. ”A ales Germania”. David Creța i-a cucerit pe nemți și a debutat la naționala U16

Considerat cel mai bun atacant din Germania la nivelul său de vârstă, David Creța, 15 ani, a declinat convocările la naționalele juvenile ale României și a decis să-și joace șansa în tricoul Mannschaft-ului

David Creța a primit în regim rapid cetățenia germană în luna decembrie și a bifat imediat primele 3 selecții în reprezentativa teutonă

David Creța i-a cucerit pe nemți

Refuzată periodic de jucători români crescuți sau născuți peste hotare, vezi cazurile lui Daniliuc, Adeyemi, Corbeanu, Coubiș sau Boloca, ”tricolorii” mai fluieră a pagubă încă o dată. Cel mai nou răspuns negativ a venit din Germania. David Creța, un puști de 15 ani născut la Cluj, plecat din țară cu familia de la vârsta de 3 ani, a decis să îmbrace tricoul Mannschaftului în dauna echipamentului galben al FRF. Iar România mai ratează un junior de top, aflat din 2020 la Academia lui Hoffenheim. ”A ales Germania pentru moment”, spune tatăl tânărului atacant. David Creța i-a cucerit pe nemți și a debutat deja la naționala U16 a țării sale de adopție.

Creța (al doilea din stânga, sus) a fost titular pentru Germania U16 în amicalul cu Portugalia de la Albufeira

Cetățenie în regim de urgență și primele trei selecții

La mijlocul lui februarie, Germania U16 a participat la Turneul celor 4 națiuni, în Portugalia, competiție pe care a și câștigat-o. Iar David Creța a jucat în toate cele trei partide disputate la Albufeira: 3-2 cu Japonia (introdus în minutul 42), 2-0 cu Portugalia (titular, 58 minute) și 3-3 cu Țările de Jos (intrat la pauză). N-a marcat niciun gol, dar a apărut în centrul multor acțiuni ofensive.

Creța a putut face pasul la o acțiune a ”panzerelor” după ce a primit cetățenia germană la sfârșitul anului trecut. Datorită unei strategii de lobby a federației de la Frankfurt, care a ținut ca David să prindă turneul lusitan, procedura s-ar fi derulat foarte rapid: ceea ce durează uneori și mai bine de un an de zile, s-a rezolvat în numai câteva săptămâni în cazul puștiului din Ardeal.

Impresionant în trialurile DFB

Până acum, Creța participase doar la o serie de trialuri U14 și U15 organizate de DFB, la care a fost numit în mod constant în primul ”11” al respectivelor acțiuni. A înscris 9 goluri în 8 partide și i-a impresionat pe antrenori prin calitățile sale stridente: fizic solid, lovește bine mingea cu ambele picioare, mobil, altruist în jocul combinativ, simț al porții.

David în treningul Mannschaft-ului, în cantonamentul lusitan

A crescut în ultimii patru ani la centrul de juniori al lui Hoffenheim. Mai are contract cu clubul până în vara lui 2025, iar David ar fi intrat deja pe radarul unor cluburi importante din Germania. Dar primul angajament de profesionist îl va putea parafa abia la vârsta de 18 ani.

”FRF a acționat ireproșabil, dar David preferă Germania”

Tatăl lui David, Teodor Creța, spune că, în momentul în care fiul său a fost pus în fața opțiunii între România și Germania, a decis să meargă, deocamdată, pe calea Mannschaft-ului. ”Mi-a spus că vrea să-și joace șansa, așa că am anunțat și FRF despre decizia băiatului. Cu sufletul, mi-aș fi dorit să-l văd evoluând pentru România, dar e normal să-i respect propria alegere”, subliniază Creța senior.

Detaliază: ”Federația de la București a acționat fără reproș din punctul nostru de vedere. Au vrut să-l cheme pe David la două acțiuni toamna trecută, dar nu s-a putut din motive legate de școală și de club. De asemenea, ne-au anunțat că ar dori să-l convoace în februarie la niște niște meciuri amicale cu Franța, dar totul s-a suprapus peste acțiunea din Portugalia a Germaniei U16, moment în care David a făcut opțiunea actuală”.

„Ilie Alexe, coordonatorul loturilor de juniori de la FRF, a venit în Germania, l-a urmărit pe fiul meu, s-a interesat de el. Cu antrenorul României U16, Nicolae Grigore, discut lunar despre David, care rămâne în atenția federației. Jos pălăria pentru atitudine, dar băiatul a vrut să meargă, deocamdată, pe culoarul din Germania”, Teodor Creța, tatăl lui David

Nu e pierdut pentru România

Vestea bună pentru FRF este că nimic nu e pierdut pentru ”tricolori”. Asta fiindcă prezențele la naționalele juvenile ale Germaniei nu-i afectează eligibilitatea pentru prima reprezentativă a României. În traducere, dacă traseul lui Creța la naționalele mici ale nemților se va bloca la un moment dat, el se va putea îndrepta fără probleme către echipa țării natale.

Chiar și dacă va debuta în tricoul Germaniei celei mari până la 21 ani, regulile FIFA arată că jucătorii U21, cât timp se află sub umbrela acestui criteriu, trebuie să acumuleze minimum 4 selecții la o națională A, astfel încât să nu-și mai poată schimba prima opțiune.

Enes Sali a jucat singurul său meci la naționala mare a României sub comanda lui Mirel Rădoi. Credit line: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

La București, e și cazul lui Enes Sali, 17 ani. Puștiul de la FC Dallas e cel mai tânăr fotbalist din istoria reprezentativei României. A debutat la 15 ani și 264 de zile în noiembrie 2021, intrând ultimele 8 minute la un Liechtenstein – România 0-2 în preliminariile CM. De atunci a dispărut de pe radarul selecționerilor, așa că ar putea fi convocat oricând de Canada – prin prisma locului de naștere sau Turcia – grație originii părinților.

  • 13 meciuri a adunat Creța în trialuri regionale DFB și la naționale, reușind să marcheze de 10 ori
  • 6 ani e vârsta la care David Creța a început fotbalul, într-un sat de lângă Hoffenheim, în vestul Germaniei

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare