Ce presupune noul format UEFA Champions League, care va fi implementat din sezonul 2024-2025. Dispar grupele, apar patru locuri în plus în faza principală, dar și un play-off înainte de faza optimilor de finală

După cum se știe deja foarte bine, cu începere din sezonul 2024-2025, UEFA Champions League va presupune un nou format, care va fi explicat pe larg în rândurile următoare.

Concret, principala modificare comparativ cu ce s-a întâmplat până acum în cea mai importantă competiție europeană la nivel de cluburi este reprezentată de faptul că ea nu va mai presupune din stagiunea viitoare un sistem bazat pe grupe în faza premergătoare celei eliminatorii.

Ce presupune noul format din UEFA Champions League, care va fi implementat cu începere de la startul sezonului 2024-2025

Grupele vor fi înlocuite cu un sistem tip ligă, denumit generic „League phase”, în care vor fi incluse 36 de echipe, cu 4 în plus față de edițiile de până acum, când, aspect bine cunoscut, existau 8 grupe de câte 4 echipe.

Cu începere de la startul sezonului 2024-2025 deci, aceste 36 de echipe vor juca în această „fază tip ligă”, însă nu se vor duela fiecare cu fiecare de câte două ori, așa cum se întâmpla până acum, dintr-un motiv foarte simplu, reprezentat de faptul că numărul partidelor ar fi fost mult prea mare.

În schimb, fiecare formație va disputa un număr de 8 meciuri în această fază, împotriva a 8 echipe diferite, deci nu va mai exista un sistem tur-retur. Așadar, 4 meciuri pe teren propriu și 4 meciuri în deplasare pentru fiecare echipă.

36 de echipe vor lua startul în faza principală, față de 32, cum se întâmpla până acum, și dispare faza grupelor

Pentru a se menține un echilibru și pentru ca să nu existe anumite dezavantaje pentru diferite echipe în ceea ce privește nivelul adversarilor întâlniți, adică pentru ca să nu se ajungă ca o formație să se dueleze aproape în exclusivitate cu adversare mai bine cotate, iar alta cu adversare mai slab cotate, s-a stabilit un sistem asemănător cu cel folosit deja de ceva timp în Cupa României, de exemplu.

Concret, echipele care vor lua startul în competiție vor fi împărțite în patru urne, iar fiecare dintre ele se va duela cu câte două formații din fiecare dintre aceste patru urne.

Exact ca până în prezent, cele 36 de locuri în această primă fază propriu-zisă a competiției vor fi alocate de către UEFA pe criteriul reprezentat de locul ocupat de echipe în sezonul anterior în campionatele interne, coroborat cu poziția pe care o ocupă liga respectivă în topul coeficienților la nivel european.

Cum va aloca UEFA cele 4 locuri în plus

Cele 4 locuri existente în plus față de edițiile anterioare vor fi alocate de forul continental după cum urmează:

  • Prima poziție îi va reveni clubului clasat pe locul 3 la finalul sezonului, în campionatul aflat pe locul 5 la momentul respectiv în clasamentul coeficienților UEFA.
  • Al doilea loc îi va fi acordat campioanei dintr-o ligă mai mică a Europei și astfel se va mări de la 4 la 5 numărul echipelor calificate în această fază principală de pe acea „rută a campioanelor” din preliminarii, fază care presupune desfășurarea a 4 tururi de calificare.
  • Locurile trei și patru vor fi acordate Federațiilor europene care înregistrează cel mai bun coeficient general, înregistrat de echipele din țara respectivă în sezonul anterior al cupelor europene. Practic, este vorba despre un loc în plus în faza principală a competiției pentru campionatele respective, în cazul în care anumite echipe din aceste ligi se calificau oricum în această fază în baza clasării în competiția internă în sezonul anterior.

Înainte de faza optimilor de finală se va mai disputa un play-off

Revenind la desfășurarea competiției, după ce toate echipele își vor disputa cele 8 meciuri din „League phase”, se va întocmi, în mod evident, un clasament final.

Cele mai bine 8 clasate se vor califica direct în faza optimilor de finală, în vreme ce formațiile clasate între pozițiile 9 și 24 se vor duela între ele, într-un play-off, meciurile urmând a fi stabilie după efectuarea unei trageri la sorți, în sistem tur-retur, iar cele 8 care se vor califica vor merge, alături de primele 8, cele calificate deja direct, în faza optimilor de finală.

Iar de aici totul se va desfășura după sistemul deja bine cunoscut, cu trageri la sorți înainte de optimi și sferturi, tabloul pentru semifinale și finală urmând a fi generat automat, în cadrul tragerii la sorți pentru sferturile de finală.

Toate meciurile disputate în competiție până la finală se vor desfășura, ca până în prezent, la mijlocul săptămânii, marțea și miercurea, în vreme ce ultimul act se va juca, exact ca până acum, într-o zi de sâmbătă.

Ce se va întâmpla în Europa League și Conference League cu începere din sezonul 2024-2025

De notat că echipele care vor termina de la locul 25 în jos în această fază a UEFA Champions League vor fi eliminate definitiv din sezonul respectiv al cupelor europene. Altfel spus, ele nu vor mai merge în Europa League, așa cum se întâmpla până în prezent, după cum informează uefa.com.

Un alt aspect de remarcat este reprezentat de faptul că UEFA a informat că, odată cu startul sezonului 2024-2025 al cupelor europene, modificări similare vor fi oferate și în Europa League și Conference League.

Astfel, în ambele va exista de asemenea acest „League phase”, format tot din câte 36 de echipe. În Europa League, fiecare echipă va disputa câte 8 meciuri, doar tur, cu 8 adversari diferiți, ca în UEFA Champions League, urmând ca accederea în fazele eliminatorii să se facă după exact același sistem, și, de asemenea, grupările care nu vor prinde primele 24 de poziții la finalul fazei principale nu vor mai avea posibilitatea de a „retrograda” în Conference League.

Cât despre această a treia competiție inter-cluburi la nivel european, ea nu se va mai numi din sezonul 2024-2025 UEFA Europa Conference League, ci doar UEFA Conference League, și va presupune de atunci doar 6 meciuri pentru fiecare echipă în „League phase”. Ulterior, formatul fazelor eliminatorii va fi același ca în Champions League și Europa League.

Cum se va schimba calendarul în cele trei competiții europene la nivel de cluburi

Meciurile din fazele principale din Champions League și Europa League se vor disputa din septembrie până în ianuarie, în vreme ce partidele din aceeași fază din Conference League se vor juca în intervalul septembrie – decembrie.

Inovația legată de acest capitol este reprezentată de faptul că, din sezonul 2024 – 2025, fiecare dintre aceste trei competiții va beneficia, prin rotație, de o săptămână exclusivă, în care la nivel european se vor disputa doar partide din cadrul competiției respective, iar în celelalte două nu vor fi programate jocuri.

Astfel, în săptămânile în care nu se va aplica o astfel de prevedere, meciurile din Champions League se vor disputa marți și miercuri, iar cele din Europa League și Conference League joi, așa cum se întâmplă în prezent.

În schimb, în săptămâna exclusivă de Champions League, jocurile din această competiție se vor desfășura marți, miercuri și joi. În săptămâna exclusivă de Europa League, partidele din această competiție vor fi programate miercuri și joi. În fine, când va veni săptămâna exclusivă de Conference League, meciurile se vor disputa doar joia, ca de obicei.

Nu în ultimul rând, o altă noutate este reprezentată de faptul că, în toate cele trei competiții, toate meciurile din ultima etapă a fazei principale se vor desfășura de la aceeași oră.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare