Ce legături au cu sportul primii trei miliardari români din Topul Forbes 2024. Nu e Ion Ţiriac cel mai bogat!

Revista Forbes a publicat topul anual al celor mai bogaţi oameni din lume. Printre aceştia regăsim şi şase miliardari români.

Cel mai bogat român aflat în acest clasament din 2024 are o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari și ocupă locul 1.238 între cei 2.781 oameni de afaceri care au adunat averi colosale.

Cine sunt cei şase miliardari ai României?

Șase români se află pe lista Forbes cu miliardarii lumii, iar averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari. Dar nu Ion Ţiriac este cel mai bogat român, aşa cum ar fi impresia generală.

Miliardarii în dolari, din România, care au prins TOP Forbes 2024 sunt, în ordine, următorii:

Locul 1. Daniel Dineş

Locul 2. Ion Ţiriac

Locurile 3-4. fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl (Dedeman)

Locul 5. Ion Stoica

Locul 6. Matei Zaharia

Ce legături au miliardarii români cu sportul

Cel mai bogat român este Daniel Dineş, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari.

Chiar dacă a preferat o viaţă dincolo de ochii lumii, Dineş a intrat în atenţia presei mondene cu mică „telenovelă”. Bărbatul şi-ar fi părăsit soţia pentru a se cupla cu Iuliana Doroftei, câștigătoarea emisiunii ”Bravo, ai stil!”. Tânăra este cu 26 de ani mai mică decât el.

Un alt detaliu din viaţa sa privată: este pasionat de tenisul de câmp. Nu a investit în acest sport, dar îl practică la nivel de amator, desigur. Daniel Dineş a fost văzut de mai multe ori pe terenul de tenis, unde a încercat să se destindă şi să se detaşeze de domeniul IT. Iar cei care l-au văzut jucând susţin că miliardarul chiar are dexteritate.

Ion Ţiriac, „doar” locul 2

Potrivit Forbes, Ion Țiriac (84 ani) deține o avere de 2,1 miliarde de dolari, în creștere față de anul trecut (când avea două miliarde de dolari). Omul de afaceri „activează” în domeniul bancar, imobiliar, al asigurărilor și auto. E pe locul 2 în topul miliardarilor români.

Ţiriac și-a început cariera de jucător de tenis la simplu în anii 1960, până când a trecut la dublu masculin și și-a unit forțele cu Ilie Năstase. El fost un fost unul din cei mai buni jucători români de tenis în anii 1960 și 1970, iar alături de Ilie Năstase, bunul său prieten, a câștigat Openul Franței în 1970.

Imediat după Revoluţia din 1989, Țiriac a crezut că e un moment prielnic să investească în capital în România și a fondat Banca Țiriac, care a fost prima bancă privată din țară.

A fost şi proprietarul turneului de tenis Madrid Open, dar a vândut competiţia în urmă cu câţiva ani.

„Toată lumea își măsoară averea în bani, ceea ce e absolut greșit după ce îi ai. Să nu măsori în bani după ce îi ai nu folosește la nimic. Și pe urmă revin la Steve Jobs… Mă uit la această cameră cu patru pereți, îmi spun ăștia că mâine o să mor, ce am făcut în viața asta? Mulți spun că am făcut mult de tot, încolo nu aș mai face la fel.

Nu am avut timp destul pentru familie, nu am avut timp destul pentru prieteni. Și îmi spun că nici cămașa asta nu o iau cu mine mâine. Asta este rezultatul la toți, nu e macabru ce spun aici. Ion Țiriac a crezut că e un moment prielnic să investească în capital în România și a fondat Banca Țiriac, care a fost prima bancă privată din țară”, s-a destăinuit Ion Ţiriac în emisiunea lui Ovidiu Ioaniţoaia.

Fraţii „Dedeman”, ademeniţi la aproape toate echipele

Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman.

Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.

Aşadar, fraţii „Dedeman” ocupă locurile 3 şi 4 miliardari români în Topul Forbes 2024. De-a lungul timpului, ei au fost ademeniţi să investească masiv la mai multe cluburi din România. Deocamdată, n-au depăşit stadiul de sponsori.

Dan Şucu a şi dezvăluit că el şi fraţii Pavăl au intenţionat să se implice la Viitorul (actuala Farul) lui Gică Hagi, însă n-au ajuns la un acord cu „Regele”, care ar fi dorit să controleze în continuare, în mare parte, activitatea clubului.

Cei doi fraţi au fost „împinşi” recent să preia Dinamo, dar Victor Becali nu crede că acest lucru e posibil.

„Sunt oameni cu foarte mulţi bani pe care nu-i cunoaştem. Cum ar fi fraţii Dedeman. Eu nu ştiu, dacă îi văd pe stradă, dacă îi recunosc. Sunt oameni foarte potenţi financiar, nu-i interesează publicitatea”, a spus Victor Becali.

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl au preferat totuşi o prezenţă discretă ca investitori în fotbal, fiind investitori la FC Bacău, în Liga a III-a.

Cine sunt Ion Stoica şi Matei Zaharia

Pe locurile 5-6 miliardari români în Top Forbes 2024 se clasează Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks. Are o avere de 1,2 miliarde de dolari.

Pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare