Ce au în comun sporturile tradiționale și e-sportul?

Sportul este unul dintre cele mai de preț elemente ale vieții. Iar competițiile sportive fac parte din natura umană. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au organizat întreceri și așteptau cu sufletul la gură deznodământul. Totodată, de câțiva a apărut în lumea online un sector inedit, și anumite e-sporturile. Acestea se referă la competițiile online de jocuri video organizate atât la nivel amator, cât și profesionist. Chiar dacă la o primă vedere pare că sunt lumi paralele, aceste două sectoare au multe lucruri în comun, iată care sunt acestea.

Ambele necesită antrenament

Există o vorbă care spune că practica îi ajută pe oameni să ajungă cât mai aproape de perfecțiune. Ei bine, acest lucru este adevărat atât în cazul sporturilor tradiționale, dar și al e-sportului.

În timp ce atleții se pregătesc intens la sală sau pe teren pentru a putea deveni cea mai bună versiune a lor, jucătorii de e-sport, așa cum sunt cei ce joacă poker trebuie să se antreneze la fel de mult și să fie foarte atenți pe durata jocului.

Chiar dacă sportivii se antrenează la sală și au parte de multă activitate fizică, jucătorii de poker se antrenează cu mintea, lucru care poate fi la fel de solicitant. La urma urmei, indiferent dacă aleg să acceseze poker online de acasă sau din orice alt loc, își pun la încercare aptitudinile, la fel cum face un sportiv de elită pe teren.

Fanii și comunitatea

Nu este un secret că în cazul sportului fanii îi încurajează pe atleți să performeze la cel mai înalt nivel. Totodată, și în cazul competițiilor de e-sport, fanii loiali își urmează preferații cu atenție sporită și îi susțin cum știu ei mai bine.

La o adică, turneele de tip e-sport sunt adesea organizate în clădiri mari, în care suporterii pot să își susțină jucătorii și să îi încurajeze. Bineînțeles, acest lucru depinde și de tipul de competiție care are loc.

În plus, chiar și în cazul turneelor care au loc exclusiv online, suporterii au la dispoziție un canal de comunicare electronică în care pot trimite mesaje în timp real online și pot conversa unii cu ceilalți, la fel cum ar face în realitate.

Disciplină și fair-play

Atât sportivii tradiționali, cât și jucătorii de e-sport au la bază un set de reguli de disciplină și etică. În sporturile tradiționale, jucătorii trebuie să respecte regulile, să abordeze fiecare situație cu calm să bucure atât de reușitele personale, dar și să știe să respecte reușitele adversarului.

De asemenea, sportivii sunt încurajați să își stăpânească emoțiile și să gestioneze victoriile și înfrângerile cu demnitate. În e-sport, fair-play-ul se reflectă în respectarea codului de conduită al comunității, evitarea fraudei și a comportamentului necorespunzător și tratarea adversarilor cu respect și politețe. Atât în sporturile tradiționale, cât și în e-sport, disciplina și fair-play-ul contribuie la crearea unui mediu competitiv sănătos și la promovarea valorilor de integritate și respect reciproc.

Comunicarea contribuie la succes

Ca în cazul oricărui sport de echipă, comunicarea joacă un rol important care îi poate aduce succes sau eșec.

La fel ca membrii unei echipe de fotbal care își fac o strategie și știu cum să comunice pe teren, și competitorii la e-sporturi trebuie să fie deschiși la comunicare.

Acest lucru a dus la crearea de expresii folosite în cadrul turneelor. Jucătorii de elită sunt la zi cu acestea și le folosesc pentru a declanșa un atac surpriză – „carry” – de către unul dintre jucătorii echipei care este protejat de restul.

La fel se întâmplă și la un meci de baschet, spre exemplu, echipa are stabilit un limbaj scurt folosit pe teren. La urma urmei, nimeni nu are timp de discuții lungi în timpul unui meci.

Jucătorii au statut de vedetă

Oricine a urmărit până acum vreun sport știe că jucătorii care ajung să facă performanță devin cunoscuți peste tot în lume și au suporteri la fiecare colț. La fel ca în cazul acestora, jucătorii de e-sports își construiesc o reputație prin care ajung să fie cunoscuți în anumite cercuri și respectați pe platformele pe care profesează. Aici poate fi vorba de Twitch sau pe site-urile care organizează turnee.

În plus, când are loc câte un eveniment de e-sports, rețelele sociale se umplu de fotografii ale jucătorilor care îi aclamă și îi urmăresc îndeaproape.

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante asemănări dintre sporturi și e-sporturi. Unele dintre ele sunt mai evidente în timp ce altele pot fi trecute ușor cu vederea. Totuși, în fiecare caz este vorba de întrecere pe bune.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare