Când se va afla configurația finală a grupei României din Liga Națiunilor și care este calendarul meciurilor „tricolorilor” lui Edi Iordănescu

Configurația finală a grupei României din ediția 2024-2025 a Ligii Națiunilor se va afla abia după ce se va disputa barajul dintre Lituania și Gibraltar.

După cum se știe deja foarte bine, naționala pregătită de Edi Iordănescu a retrogradat la finalul ediției trecute din Liga B în Liga C, după ce a terminat pe ultimul loc grupa din care au mai făcut parte Bosnia Herțegovina, Muntenegru și Finlanda, în urma meciurilor disputate în vara și toamna anului 2022.

Configurația finală a grupei României din Liga Națiunilor se va afla pe 26 martie, după ce se va disputa returul barajului dintre Lituania și Gibraltar

Așadar, în urma tragerii la sorți organizate la Paris în cursul zilei de joi, 8 februarie, echipa națională a României a fost inclusă în Grupa C2 a următoarei ediții de Liga Națiunilor, alături de Kosovo, fosta adversară din campania de calificare la EURO 2024, Cipru și învingătoarea barajului dintre Lituania și Gibraltar.

Acest duel a fost programat de UEFA să se dispute în luna martie, turul din Gibraltar pe data de 21, iar returul din Lituania pe 26, astfel încât acela va fi momentul în care „tricolorii” vor ști cu care dintre cele două naționale se vor duela în toamna acestui an, întrucât învingătoarea acestui duel va fi inclusă în grupa C2, în vreme ce pierzătoarea va merge în Liga D.

Fără îndoială că, cel puțin pe hârtie, lituanienii sunt mari favoriți înaintea acestei confruntări. În cazul în care naționala baltică va reuși într-adevăr să se impună, așa cum se așteaptă mai toată lumea, atunci ea se va duela pentru a doua oară cu România în istoria celei mai noi competiții înființate de UEFA la nivel de echipe naționale.

România și Lituania s-au mai duelat în Liga Națiunilor, la chiar prima ediție

România și Lituania au mai făcut parte din aceeași grupă la chiar prima ediție de Liga Națiunilor, disputată în 2018. Atunci, „tricolorii”, pregătiți de Cosmin Contra, au reușit să se impună de două ori, 2-1 în deplasare pe data de 11 octombrie, grație golurilor marcate de Alexandru Chipciu și Alexandru Maxim, respectiv cu scorul de 3-0 pe teren propriu, la Ploiești, în urma reușitelor semnate de George Pușcaș, Claudiu Keșeru și Nicolae Stanciu.

De asemenea, de data aceasta în mod cert, jucătorii pregătiți de Edi Iordănescu vor mai avea parte de un adversar cunoscut în această campanie de Liga Națiunilor. Este vorba despre reprezentativa statului Kosovo, cea care s-a duelat cu România recent, în preliminariile pentru Campionatul European din vara acestui an, care va fi găzduit, după cum se știe deja foarte bine, de Germania.

Turul de la Priștina s-a terminat la egalitate, scor 0-0, în vreme ce în retur, pe Arena Națională, România s-a impus cu scorul de 2-0, la capătul unui meci care a fost întrerupt la un moment dat pentru aproximativ o oră, din cauza unui mesaj cu tentă politică afișat de suporterii naționalei României, care au ținut să evidențieze faptul că ei nu consideră Kosovo drept un stat independent, ci o parte integrantă a Serbiei în continuare.

Cât despre Cipru, ultimul duel al României cu această echipă națională s-a consemnat pe data de 9 februarie 2011 și a fost vorba despre un amical disputat în deplasare de „tricolori”, terminat la egalitate, scor 1-1. Totuși, reprezentativa țării noastre se poate lăuda cu un avantaj mai mult decât clar în confruntările directe disputate de-a lungul timpului, scor 10-1.

Programul naționalei lui Edi Iordănescu la această ediție

La scurt timp după efectuarea tragerii la sorți a grupelor pentru ediția 2024-2025 a Ligii Națiunilor, s-a stabilit și calendarul disputării partidelor. Astfel, naționala României va avea următorul parcurs:

Vineri, 6 septembrie 2024, 21:45
Kosovo – România

Luni, 9 septembrie 2024, 21:45
România – Lituania/Gibraltar

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, 21:45
Cipru – România

Marți, 15 octombrie 2024, 21:45
Lituania/Gibraltar – România

Vineri, 15 noiembrie 2024, 21:45
România – Kosovo

Luni, 18 noiembrie 2024, 21:45
România – Cipru

Cum arată tabloul complet al fazei grupelor de la ediția 2024-2025 a Ligii Națiunilor:

Liga A
Grupa A1: Croația, Portugalia, Polonia, Scoția
Grupa A2: Italia, Belgia, Franța, Israel
Grupa A3: Olanda, Ungaria, Germania, Bosnia Herțegovina
Grupa A4: Spania, Danemarca, Elveția, Serbia

Liga B
Grupa B1: Cehia, Ucraina, Albania, Georgia
Grupa B2: Anglia, Finlanda, Irlanda, Grecia
Grupa B3: Austria, Norvegia, Slovenia, Kazahstan
Grupa B4: Țara Galilor, Islanda, Muntenegru, Turcia

Liga C
Grupa C1: Suedia, Azerbaijan, Slovacia, Estonia
Grupa C2: România, Kosovo, Cipru, Lituania/Gibraltar
Grupa C3: Luxemburg, Bulgaria, Irlanda de Nord, Belarus
Grupa C4: Armenia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord, Letonia

Liga D
Grupa D1: Lituania/Gibraltar, San Marino, Liechtenstein
Grupa D2: Republica Moldova, Malta, Andorra

Ce este diferit la această ediție și care este principalul obiectiv al României

Marea miză a „tricolorilor” va fi reprezentată de încercarea obținerii primului loc în această grupă. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci România va promova direct înapoi în Liga B. Dar, și mai important, va putea disputa, într-o anumită conjunctură, acele două meciuri de baraj, în sistem semifinală – finală, într-o singură manșă, pentru calificarea la Cupa Mondială din 2026. Asta, bineînțeles, în cazul în care nu va reuși să își adjudece participarea la turneul final în urma parcursului din preliminarii.

Spre deosebire de edițiile anterioare, începând cu aceasta fazele eliminatorii, adică meciurile pentru câștigarea trofeului, nu se vor mai disputa doar între cele patru câștigătoare ale grupelor din Liga A, ci vor fi luate în calcul și naționalele care vor termina pe pozițiile secunde în grupele din această ligă.

Cele 8 formații se vor califica deci în sferturile de finală, care se vor disputa în dublă manșă. Ulterior, câștigătoarele celor 4 dueluri vor lua parte la acel Final 4, așa cum s-a întâmplat și până acum. Această fază finală se va desfășura în iunie 2025.

Sursă foto: frf.ro

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare