Ziaristul care a condus fotbalul românesc. Se implica în războiul dintre Dinamo și Craiova și salva carierele jucătorilor cu probleme

S-a născut pe 20 iulie 1943, la Copăceni, raionul Sîngerei, din Republica Moldova, dar ”Țara Românească” i-a acaparat întreaga atenție, iubire. Întreaga viață.

A fost critic literar, eseist, director de reviste și ziare, poet, scriitor, traducător, politician și mai ales OM. Știa cum să facă un bine, cu ușurință, atunci când era imperativ necesar.

Lumea fotbalului nu l-a uitat niciodată, chiar dacă tangențele sale nu erau evidente cu acest sport. La mai bine de 13 ani de la ”dispariția sa”, Păunescu rămâne cimentat pe un piedestal foarte înalt, de unde nimeni nu-l poate atinge, nu-l poate da jos.

Adrian Păunescu a iubit fotbalul românesc

Iată câteva dintre momentele cheie prin care Adrian Păunescu și-a pus definitiv amprenta asupra fotbalului românesc:

  • În anul 1985, Florin Halagian era obligat să o părăsească pe Steaua, după un conflict cu Nicolae Ceaușescu. Dictatorul nu s-a oprit, însă, doar la îndepărtarea antrenorului din Ghencea, ci îl voia interzis pe toate stadioanele din România. Totuși, destinul lui Halagian avea să fie schimbat prin intervenția total neașteptată a lui Adrian Păunescu. Poetul i-a explicat lui Ceaușescu că această decizia ar putea stârni nemulțumirea oamenilor și ar putea fi huiduit pe stadioane. În cele din urmă, Ceaușescu a acceptat sugestia, iar Halagian a putut să meargă antrenor la Universitatea Craiova.

  • Adrian Păunescu era un fan declarat al celor de la Universitatea Craiova. Așadar, avea foarte mare grijă de clubul oltean, mai ales prin prisma relațiilor pe care le avea în Capitală. Atenția clubul din Bănie oricând se zvonea că Dinamo vine să-i ”fure” vreun jucător. În plus, Păunescu se asigura că nu există jocuri de culise, iar meciurile dintre cele două rivale se dispută doar pe teren.

 

  • Implicarea sa la Craiova era una mult mai amplă. El a insistat pentru aducerea lui Sandu Boc la echipă și a contribuit la reinventarea lui Costică Ștefănescu pe postul de libero. ”Nu avea condiție fizică, putea să joace doar o repriză. Atunci Păunescu i-a sugerat lui Teașcă să-l folosească pe acest post, unde Ștefănescu s-a și consacrat,ajungând căpitanul echipei”, a rememorat Ștefan Andrei, protectorul Universității Craiova din anii de glorie.

 

  • A încercat să-l transfere pe Nicolae Dobrin la Universitatea Craiova: ”Maestrul a insistat ca Gâscanul să vină la Craiova. L-a mutat cu mobilă cu tot. Dar, în ciuda faptului că Păunescu a intervenit în cercuri înalte pentru realizarea acestui transfer, Dobrin nu a primit acceptul de a veni la Universitatea”, a povestit jurnalistul Ion Jianu.

 

  • În primăvara lui 1999, Adrian Păunescu l-a convins pe Gică Hagi să revină în echipa națională a României, în preliminariile pentru EURO 2000. În direct la Antena 1, în cadrul unei emisiuni maraton, vorbele lui Păunescu l-au determinat pe ”Rege” să revină pe gazon și să califice România la turneul final. Unul de poveste, în care ”tricolorii” a atins faza sferturilor de finală

 

  • În 2009, cu inima sfâșiată de durere, Adrian Păunescu i-a compus, în direct, o poezie regretatului handbalist român Marian Cozma, cel care a sfârșit înjunghiat într-o discotecă din Veszprem.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare