Punctele slabe ale naționalei Belgiei, de care România poate profita în meciul direct de la EURO 2024

Echipa națională a Belgiei este fără îndoială cea mai bine cotată din Grupa E de la EURO 2024, din care face parte și România, dar „diavolii roșii” au totuși și anumite puncte slabe, care ar putea fi speculate de către „tricolorii” lui Edi Iordănescu.

După cum se știe deja foarte bine, în această grupă au mai fost incluse în urma tragerii la sorți și Slovacia, dar și câștigătoarea play-off-ului de pe ruta B din Liga Națiunilor. Pentru această poziție se vor disputa în luna martie, într-o singură manșă, duelurile Israel – Islanda și Bosnia Herțegovina – Ucraina. Ulterior, învingătoarele acestor confruntări vor juca una împotriva celeilalte în finală.

Ce puncte slabe prezintă în acest moment naționala Belgiei, viitoarea adversară a României în faza grupelor de la EURO 2024

Revenind, este destul de clar că Belgia este principala favorită la câștigarea acestei grupe, prin prisma fotbaliștilor foarte valoroși pe care selecționerul Domenico Tedesco se poate baza, în principal în compartimentul ofensiv.

Totuși, chiar și așa, în contextul în care din urna 1 de la tragerea la sorți pentru grupele de la EURO 2024 au mai făcut parte naționale precum Germania, Franța, Spania, Anglia sau Portugalia, se poate spune că România a avut parte de destul de mult noroc, picând în cele din urmă cu cea mai accesibilă echipă din cele incluse în această urnă.

Asta pentru că naționala belgiană este în prezent destul de departe de nivelul arătat de ea anterior în ultimii 10 ani, atunci când pornea din postură de favorită înainte de orice turneu final.

„Diavolii roșii” au avut o generație fantastică în ultimii 10 ani, dar tot nu au reușit să câștige vreo competiție majoră

În această perioadă, „diavolii roșii” au avut parte de o generație fantastică, în care au strălucit jucători precum Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Marouane Fellaini, Radja Nainggolan, Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Yannick Ferreira Carrasco, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Christian Benteke sau Michy Batshuayi.

Chiar și așa, belgienii nu au reușit niciodată să își atingă potențialul maxim și să câștige vreun Campionat European sau vreo Cupă Mondială, neajungând nici măcar să dispute vreo finală.

Cel mai aproape de atingerea acestui deziderat a fost echipa națională a Belgiei în 2018, la Cupa Mondială din Rusia. Atunci, a câștigat medalia de bronz, după ce a fost învinsă în semifinale de Franța, campioana mondială de la acea ediție, cu scorul de 1-0, iar ulterior s-a impus în finala mică, scor 2-0, în fața Angliei.

Odată cu venirea lui Domenico Tedesco în locul lui Roberto Martinez s-a produs și un schimb de generații la reprezentativa belgiană

În rest, belgienii au ajuns maxim în sferturile de finală, situație care s-a înregistrat atât la Cupa Mondială din 2014 din Brazilia, fiind învinsă de Argentina cu 1-0, cât și la Campionatele Europene din 2016, eliminată de Țara Galilor, scor 3-1, respectiv din 2021, învinsă de Italia cu 2-1.

În plus, după aceste rezultate considerate mai degrabă negative, s-a produs, în mod natural, și un schimb de generații la naționala Belgiei, proces care s-a suprapus oarecum cu înlocuirea lui Roberto Martinez cu Domenico Tedesco în rolul de selecționer.

Astfel, fotbaliști de mare valoare au ajuns la o anumită vârstă și au considerat că este mai bine să se retragă de la echipa națională, unii dintre ei renunțând chiar definitiv la fotbalul profesionist.

Câțiva fotbaliști importanți s-au retras, din națională sau de tot, iar alții au ajuns la o anumită vârstă și evoluează în prezent la echipe de club ceva mai modeste

S-a întâmplat în cazul lui Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Marouane Fellaini, Radja Nainggolan sau Eden Hazard. De asemenea, și Axel Witsel și Dries Mertens au anunțat în urmă cu ceva timp că ar dori să renunțe la prima reprezentativă, însă în cazul lor selecționerul Tedesco are anumite speranțe că va putea să îi facă să se răzgândească, ei chiar dând anumite semnale în acest sens în ultimele luni.

Pe de altă parte, jucători care continuă să dea curs convocărilor, ajungând și ei la o vârstă, evoluează în prezent pentru echipe ceva mai modeste comparativ cu cele la care ei jucat în urmă cu ceva ani.

Este cazul lui Jan Vertonghen, în vârstă de 36 de ani, care în prezent este căpitanul lui Anderlecht, după ce de-a lungul carierei sale a bifat cluburi precum Ajax, Tottenham și Benfica. El a fost unul dintre cei mai importanți fotbaliști ai Belgiei în campania de calificare la EURO 2024.

Tedesco a ajuns să se bazeze, în special în apărare, pe fotbaliști ceva mai puțin cunoscuți publicului larg

De asemenea, un alt exemplu în acest sens este cel al lui Yannick Ferreira Carrasco, un alt jucător de bază pentru Domenico Tedesco în preliminarii. După foarte mulți ani petrecuți la AS Monaco și Atletico Madrid, fotbalistul de 30 de ani a semnat în luna a anului trecut cu Al-Shabab, grupare din Arabia Saudită.

În urma acelui schimb de generații produs recent, s-a ajuns ca naționala Belgiei să se bazeze, în principal în zona defensivă, pe jucători oarecum necunoscuți, unii dintre ei destul de tineri, care momentan nu pot emite pretenții să se ridice la nivelul arătat în ultimii ani de cei care s-au retras din această reprezentativă.

Aici poate fi inclus de exemplu fundașul central de 25 de ani Wout Faes, care evoluează în prezent la Leicester City, echipă de Championship, liga a doua din Anglia. El a bifat destul de multe meciuri în grupa Belgiei din preliminarii.

Wout Faes, Timothy Castagne, Arthur Theate sau Amadou Onana sunt jucători de bază în prezent pentru „diavolii roșii”

De asemenea, un alt jucător destul de important în prezent pentru „diavolii roșii” este fundașul dreapta de 28 de ani Timothy Castagne, de la Fulham, echipă mai degrabă mediocră în Premier League în acest moment.

În plus, flancul stâng al apărării naționalei pregătite de Tedesco este „păzit” în prezent în linii mari de Arthur Theate, un fundaș central la bază, în vârstă de 23 de ani, legitimat în Ligue 1, la Rennes.

Nu în ultimul rând, un alt exemplu destul de elocvent pentru sublinierea ideii exprimate mai sus este reprezentat de poziția de mijlocaș defensiv în naționala Belgiei. În preliminariile pentru EURO 2024, pe acest post a fost utilizat destul de des Amadou Onana, fotbalist de 22 de ani cu origini senegaleze care evoluează pentru Everton, o echipă de mare tradiție din Anglia, dar care în prezent se află în zona periculoasă a clasamentului din Premier League.

Postul de portar reprezintă de departe cea mai mare problemă pentru belgieni

Și, dacă nu era destul, cea mai mare problemă a lui Domenico Tedesco în perspectiva participării Belgiei la Campionatul European din vara acestui an este reprezentată de poziția de portar.

Thibaut Courtois este unul dintre cei mai buni goalkeeperi din lume în acest moment fără îndoială, dar cel mai probabil nu va fi inclus în lotul pentru EURO 2024.

Asta pentru că el a suferit o accidentare foarte gravă în luna august a anului trecut, reprezentată de o ruptură a ligamentului încrucișat anterior de la genunchiul stâng. Momentul nefericit s-a produs în timpul unui antrenament efectuat de belgian la Real Madrid, echipa sa de club.

Thibaut Courtois ar urma să nu fie inclus în lotul pentru EURO 2024, Simon Mignolet nu ar dori să revină la echipa națională

Deși s-a stabilit de la început că sunt șanse mari ca el să poată reveni pe teren undeva în luna martie, Courtois s-a grăbit să anunțe în mod public, în decembrie 2023, că nu vrea să participe la turneul final continental, pentru că simte că nu se va putea recupera complet până la acel moment.

Această declarație l-a deranjat foarte tare pe Domenico Tedesco, cel care a decis că nu îl va convoca pe Thibaut Courtois pentru EURO 2024, nici în cazul în care acesta se va răzgândi. Recent, selecționerul naționalei Belgiei și-a consolidat această poziție.

Eu nu am reacţionat, pentru că totul este trist în această chestiune. Ceea ce trebuia să vă spun, am spus într-o conferinţă de presă, nu mai este nimic de spus. Subiectul este închis, complet închis. Am spus deja ce aveam de spus despre acest subiect, ştiu că se vorbeşte des despre asta. Este timpul să ne concentrăm pe jucătorii care sunt pregătiţi şi care vor să joace. Am spus deja totul”, A SPUS TEDESCO, CITAT DE RTl.be.

Acest context a fost agravat și de faptul că Simon Mignolet, fostul portar al lui Liverpool, în prezent la Club Brugge, în prezent în vârstă de 35 de ani, care în ultimul timp a îndeplinit rolul de rezervă a lui Courtois și care și-a anunțat recent retragerea din echipa națională, a lăsat de înțeles că nu ar lua în calcul o revenire asupra acestei decizii.

Așadar, naționala Belgiei, cu Kevin De Bruyne căpitan și cu fotbaliști sclipitori în compartimentul ofensiv, în special Romelu Lukaku, se confruntă cu anumite probleme de la linia mediană în jos, în special pe poziția de portar, iar echipa națională a României ar putea profita de aceste aspecte pentru a obține un rezultat bun în meciul direct de la EURO 2024.

Sursă foto: Facebook / Belgian Red Devils

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare