OPINIE 7 întrebări necesare pentru sportiva dopată Simona Halep după circul de la Antena 3. Există un pact secret de neagresiune cu Mouratoglou?

Simona Halep a preferat să-și facă reintrarea în scenă printr-un exercițiu lamentabil de PR la Antena 3. Întrebările esențiale în jurul dosarului au rămas încă fără răspuns, iar în spatele zâmbetului Simonei se întind, în continuare, umbrele unei afaceri sulfuroase

Simona Halep alege cântătorii în strună

Să înțelegem de unde pornim în ”afacerea Halep”. Simona a rămas cu o suspendare de 9 luni, după intervenția TAS, care i-a diminuat sancțiunea inițială de 4 ani, dictată de ITIA. Adică nu suntem în prezența etalării unei nevinovății, așa cum, pe valul public, Halep, staff-ul ei, cântătorii în strună și entuziaștii de serviciu au lăsat să se rostogolească bulgărele de public relations.

Simona Halep a ales o apariție de PR în locul unei prestații publice în care să răspundă onest la întrebările-cheie ale dosarului său

Nu trebuia marcat ca publicitate interviul cu Simona Halep?

Cum spuneam, să înțelegem încă o dată de unde pornim mai departe în ”afacerea Halep”. De la afirmația pe care constănțeanca încearcă acum s-o topească în creuzetul emoției: Simona Halep a fost suspendată pentru dopaj. S-a dopat! Asta va rămâne pe vecie pe CV-ul ei.

Abia de aici încolo intră pe scenă nuanțările despre neglijență, vinovăție, contaminări, neconformități. Sau despre chichițe avocățești și alinierea astrelor spre a lumina mai departe drumul Simonei pe aleile WTA.

În locul unor confesiuni complete la momentul zero, Halep a ales însă să reintre sub reflectoare printr-o piruetă de PR, instrumentată în genunchi la Antena 3 CNN, sub zâmbetele forțate ale lamentabilului apostol Gâdea. O emisiune-rușine, de pe frontispiciul căreia mai lipsea doar marcajul publicitar! Sau, cine știe?, poate doar au uitat să-l pună!

Întrebările care dau cu virgulă în ”afacerea Halep”

Au rămas, deocamdată, în aer câteva întrebări nerostite, care, până Simona nu le va lămuri deschis, o vor urmări ca o umbră de îndoială perpetuă asupra unei afaceri, să nu fim ipocriți!, de zeci de milioane de euro. Adică premiile din circuit și banii din publicitate, de la care Halep fusese decuplată abrupt!

Simona Halep a dezvăluit că Patrick Mouratoglou și-a asumat de la început vina pentru situația pe care a creat-o. Sursă: Profimedia

Așadar și prin urmare, ce-ar fi ca Simona Halep să-și ia inima în dinți și să ne răspundă frontal, tuturor, la următoarele chestiuni care, deocamdată, dau cu virgulă:

1) DE CE NU I-A CHEMAT ÎN INSTANȚĂ PE PATRICK MOURATOGLOU, STAFF-UL IMPLICAT ÎN ADMINISTRARE ȘI ACADEMIA ANTRENORULUI?

2) DE CE NICI MĂCAR N-A EVOCAT VREODATĂ ACEASTĂ POSIBILITATE?

3) EXISTĂ UN PACT SECRET DE NEAGRESIUNE HALEP – MOURATOGLOU?

”Mouratoglou şi-a asumat greşeala încă din octombrie 2022, toţi cei de la academie au semnat atunci nişte formulare că ei mi-au recomandat acele suplimente. Acele formulare nu au fost făcute publice, dar tribunalul de la Londra a ştiut. A fost o neglijenţă din partea echipei mele, pentru că nu s-a verificat aşa cum ar fi trebuit”. Declarația Simonei Halep de la Antena 3 e fără echivoc.

Antrenorul și staff-ul au depus documente de asumare a responsabilității la ITIA încă din faza audierilor provizorii. Iar în noiembrie 2023, antrenorul de origine greacă a postat și pe Instagram un mesaj limpede în care-și asumă întreaga culpă vizavi de Halep.

Tăcerea care sugerează înțelegeri subterane

Reacția lui Halep? ”Se putea face mai bine, adică să se verifice mai bine acele suplimente. Dar e omeneşte să greşim, nu urăsc pe nimeni. Eu am iertat, da, am ajuns la acest nivel”. Pe bune?

Adică oamenii care i-au provocat coșmarul vieții trec mai departe liniștiți, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat? Sau e la mijloc, mai degrabă, un pact de neagresiune între părți pe ideea „eu am luat tot în cârcă, tu nu mergi în instanță împotriva mea”?

Biochimistul Dorel Tocitu, o somitate în materie, prezenta încă din urmă cu un an și jumătate un scenariu de salvare pentru Halep, validat apoi incredibil de realitate. Sursa: FRT.ro

Într-un interviu oferit pentru playsport.ro în octombrie 2022, la începutul „afacerii Halep”, Dorel Tocitu, șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului de la Institutul Național pentru Cercetare în Sport, decripta într-un mod spectaculos subteranele cazului. Și sublinia: ”Simona va trebui să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei. Iar aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel”.

Între iertarea pentru Mouratoglu și ”ultimul gunoi” al lui Tocitu

Și livra și un potențial scenariu de salvare: ”Cineva care să se sacrifice pe altarul sportului pentru ea. De genul: <Uite, bă, ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta de pastilă, că semănau între ele!>. Și ăla apare în fața comisiei. <Da! Așa este! Doamna Halep n-a știut, eram drogat>. Adică își asumă ăla că e ultimul gunoi, își ia banii și la revedere! Depinde cât de bine e livrată povestirea. Trebuie să exerseze, să vadă dacă încep întâi s-o creadă ei”.

La TAS, Simona Halep a beneficiat de mărturia lui Mouratoglou, care a luat asupra sa toată vina afacerii de dopaj. Credit line: Laurent Gillieron / AP / Profimedia

Ar putea oare răspunde acum Halep la următoarea întrebare: Politica de a nu se îndrepta juridic împotriva lui Mouratoglou are legătură cu faptul că acesta a jucat rolul <ultimului gunoi> din piesa lui Tocitu? Și-l lasă acum în plata Domnului printr-o înțelegere subterană doar pentru că a acceptat să-și pună țărână în cap la ITIA și la TAS? Și fără consecințe pentru Mouratoglou până acum, căci Agenția Antidoping din Franța se face că plouă în loc să-l ia la întrebări pe Monsieur Patrick!

Pastile luate doar pe vorbe

4) DE CE NU A CERUT SĂ I SE PUNĂ LA DISPOZIȚIE UN CERTIFICAT DE TESTARE ANTIDOPING PE SUPLIMENTUL RECOMANDAT?

Nu mai suntem în epoca de pionierat a suplimentelor, când informațiile despre produse și conținutul lor veneau din zone gri, greu controlabile. Industria aceasta a percutat atât de mult la vârful performanței, încât a-ți lua măsuri draconice de verificare a lor ține de un pachet basic de măsuri medicale pentru a nu te pomeni pe cap cu necazuri infernale.

Toți sportivii știu că suplimentele pot fi contaminate. „Există linkuri pe care ei personal au posibilitatea să verifice dacă produsele de pe masa lor au fost sau nu analizate antidoping. E un demers extrem de simplu”, explică pentru sportpesurse.ro un specialist în domeniu.

Așa arată recipientul de colagen administrat Simonei Halep la Academia Mouratouglou. Sursa: natures-source.com

Dar Halep punctează în demersul publicitar de la Antena 3: ”Când mi-au recomandat acest supliment am întrebat de foarte multe ori dacă e testat şi dacă e sigur. Mi s-a spus că da. Mai mult de atât poate ar fi trebuit să fac, dar niciun sportiv nu merge personal la laborator să testeze băuturile, pentru că e dificil, într-adevăr”.

Nu merge la laborator, dar are resurse de verificare la îndemână și poate cere să vadă personal certificatele de testare antidoping. Nu să accepte cu ochii închiși, pe vorbe, un răspuns pe o temă vitală. Eroare! Stai jos! Nota 2!

Cum a uitat Simona să declare medicamentul

5) DE CE N-A ANUNȚAT ÎN TIMPUL CONTROLULUI DOPING ADMINISTRAREA SUPLIMENTULUI?

În momentul în care un sportiv este vizitat de ofițerii antidoping și urmează să i se recolteze probe, el trebuie să declare medicația administrată. Halep a omis (sau a „omis”?) să nominalizeze suplimentul Keto MCT, de la care i s-au tras apoi necazurile.

A explicat apoi la audierile de la ITIA că A UITAT să le treacă pe formular! What? Ca și cum era vorba despre o măslină inofensivă mâncată în urmă cu un an. A UITAT! Simona, n-au râs de tine la interviu când ai spus asta instanței de la Londra?

Stai jos! Nota 2!

Lupta secretă a Simonei cu temperaturile din lada frigorifică

6) DE CE A ARUNCAT CULPA PE LABORATORUL DE LA BUCUREȘTI, CARE LUCREAZĂ PROBELE CU CODURI, NU CU NUME?

7) CUM ANUME TEMPERATURILE DE PE DURATA TRANSPORTULUI AU ALTERAT SÂNGELE DACĂ ANALIZELE AU INDICAT VALORI NORMALE, AȘA CUM HALEP ÎNSĂȘI A ADMIS?

”A fost cel mai mare şoc din viaţa mea. Să ştiu că proba prelevată la Bucureşti, când eu stau la 10 minute de laborator, a fost testată neţinându-se cont de regulile de păstrare. Nu a fost păstrat sângele la temperatura care trebuia. Au fost două ore şi ceva în care sângele meu a stat la temperatură greşită. Dar şi aşa, proba mea de sânge a fost în valori normale şi nu a indicat nicio urmă de dopaj”. Halep a găsit trădarea de la București!

Într-o astfel de ladă antidoping sunt puse recipientele cu probele de urină sau de sânge colectate de la sportivi

Numai că iarăși discursul scârțâie și noroc că supusul domn Gâdea n-a pornit întrebările de minim bun simț! Ar fi însemnat probabil să-i strice invitatei poezia repetată dinainte? Răutăcisme, evident!

Cum se încurcă Simona Halep în propriul sânge

Așadar, laboratorul lucrează cu coduri, nu cu nume. Nu se știe că în eprubeta X e sângele distinsei Simona Halep, ci e numai un eșantion care trece prin obișnuitul circuit de analiză. O înșiruire de cifre și litere, nu un nume și un prenume. Nici măcar o poreclă! Iar Halep știa bine asta, fiindcă, după prelevare, sportivul însuși sigilează recipientul cu cod în care e depusă proba!

În plus, dacă aceasta ar fi devenit neconformă, nu putea fi lucrată. Iar informarea în acest sens ar fi ajuns la ITIA. Numai că însăși Halep se contrazice pe subiect când afirmă că ”sângele a fost în valori normale”. Atunci cum era proba neconformă, ”maltratată” – cum a apăsat Țiriac, iar laboratorul de la București a trădat-o? Cu ce a trădat-o?

”Nu contează să ai dreptate, important e să ți-o dea cineva!”

A stat sângele ”două ore și ceva la temperatură greșită”? Să vedem ce spune WADA, Agenția Mondială AntiDoping! Spune că probele trebuie să ajungă în maximum 48 de la colectare la laborator și să corespundă anumitor paramaterii pe axa timp transport – temperatură.

Și, conform tabelelor WADA, și dacă ar fi fost adusă proba la 15 grade în ladă, ar fi putut parcurge pe drum măcar 27 de ore! Sau invers: 4 grade = 60 ore! Numai că ”stau la 10 minute de laborator”, spune chiar Simona! Și atunci?

Extras din reglementările WADA în materie de raport între temperatură și timpul de transport al probelor de la locul de recoltare până la laborator

Cam astea ar fi, dragă sportivă dopată Simona Halep, câteva dintre întrebările esențiale la care ai refuzat un răspuns! Gata! Să cânte Nicu Grameni, de dor, de suflet și de luptă!

Lupta cu adevărul! Vorba unui specialist în domeniu, care se amuza în privat după verdictul TAS: ”Nu contează să ai dreptate, ci important e să găsești pe cineva care să ți-o dea!”.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare