Miracolul Anca Todoni! De pe locul 700 în Top 150 WTA în doar un an! Tânăra de 19 ani câștigă la Bari prima sa finală WTA 125

Anca Todoni (19 ani) a reușit victoria carierei în turneul de categorie 125 WTA de la Bari. În ultimul act, românca a trecut de Panna Udvardy (25 de ani, 132 WTA), 6-4 6-0.

Anca Todoni scrie încă o pagină din miracolul pe care îl trăiește de un an de zile. Tânăra din Timișoara este campioană la Bari, primul turneu de categorie WTA 125 pe care și-l trece în palmares. Până să ajungă să o învingă pe unguroaica Panna Udvardy, Todoni a avut un parcurs de neuitat la Bari. Fionna Ferro, Elvina Kalieva, Eva Lys (cea care o eliminase cu un meci înainte pe Jaqueline Cristian) și favorita Nadia Podoroska au fost adversarele româncei până în finală.

Anca Todoni, victoria carierei la Bari

În urmă cu un an, Anca Todoni era abia pe locul 700 în clasamentul mondial. În acest an, bănățeanca a spart bariera 200, iar înaintea finalei a urcat până pe poziția 151.

Finala de la Bari nu a avut practic istoric. Românca și-a adjudecat primul set cu 6-4 și s-a dezlănțuit în al doilea. Pe care l-a câștigat fără a-i da vreo șansă adversarei, 6-0. Pe parcursul partidei din sudul Italiei, Todoni a reușit nu mai puțin de cinci ași.

După prima finala 125 WTA din carieră, Anca Todoni a urcat pe poziția 136, cea mai bună a carierei.

S-a apucat de tenis la sfatul medicului

Anca Todoni a povestit că era foarte bolnăvicioasă în copilărie și că tatăl său a îndrumat-o către tenis, la sfatul medicului.

„Când eram mai micuță, eram un copil bolnăvicios, răceam foarte des, părinții mei erau disperați, ajungeam des pe la spitale, până când unul dintre doctori le-a recomandat să mă ducă la un sport în aer liber.

Și pentru că tatăl meu jucase vreo 7 sau 8 ani tenis, a zis că ar fi un sport chiar foarte bun pentru sănătate în primul rând. Apoi, încet-încet, antrenorul Paul Tetileanu, cu care am stat 10 ani, a văzut că am potențial, că pot să fac o meserie din tenis”, a povestit jucătoarea născută la Timișoara pentru Gsp.

”Avem o colaborare de doi ani și jumătate. Am remarcat-o, o știam pentru că Adi Cruciat o cunoștea, sunt din același oraș, din Timișoara. Știu că lucram cu Simona când Adi mi-a zis să vin s-o văd. Îmi tot spunea de ea. Joacă bine, o junioare foarte bună, o persoană deosebită, un profesionalism cum rar întâlnești. Noi am crezut în ea de la început și am început proiectul împreună, cu Adi Cruciat, Adi Gavrilă. Suntem curioși cât de sus poate să meargă.

A dat BAC-ul anul trecut, la acel moment era locul 700-800, iar acum, după un an, e în top 200. Vom merge în calificări la Roland Garros, ceea ce nu e puțin lucru, e o realizare!

Are 1.84 m, dar poate fi un avantaj dacă te folosești de înălțime, dacă te dezvolți. Simona Halep are o înălțime mai mică și poți spune că e rapidă. Fiecare jucătoare are atuurile ei, trebuie să le valorifice!”, a spus antrenorul Artemon Apostu-Efremov, pentru Sport.ro.

Todoni a obţinut un premiu de 13.040 de euro şi 125 de puncte. Învinsa în finală primeşte 7.390 de euro şi 81 de puncte.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare