Lista sportivilor români calificați la Jocurile Olimpice 2024. Ce obiective are delegația condusă de Elisabeta Lipă

România are deja 61 de sportivi care au obținut biletele pentru Jocurile Olimpice de vară, competiție găzduită de Paris în perioada 24 iulie – 11 august 2024. Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat că obiectivul delegației este să câștige cel puțin 13 medalii.

Cine sunt sportivii români care vor participa la Jocurile Olimpice

Participarea la Jocurile Olimpice este visul oricărui sportiv. 61 de români și-au asigurat deja biletele pentru competiția de la Paris, programată vara aceasta. Ultima pe listă este atleta Joan Chelimo Melly. Alergătoarea de maraton a reprezentat Kenya până în anul 2021, dar acum este cetățean român și a reușit să atingă baremul de calificare, după ce a alergat maratonul de la Valencia. World Athletics scrie că Melly va primi dreptul să concureze pentru România pe 3 iulie 2024, cu trei săptămâni înainte de startul competiției.

Startul Jocurilor Olimpice de la Paris va fi oficializat odată cu ceremonia de deschidere ce va avea loc pe 26 iulie, însă anumite competiții vor începe chiar și pe 24 iulie.

Team România a ajuns la 61 de sportivi calificaţi la JO 2024 de la Paris

 1. Delvine Relin Meringor – atletism – maraton
 2. David Popovici – înot
 3. Lăcămioara Perijoc – box (54 kg)
 4. Vlad Stancu – înot
 5. Andrea Miklós – atletism – 400 m
 6. Alina Rotaru Kottmann – atltetism – săritura în lungime
 7. Annaliese Drăgan
 8. Cătălin Chirilă – canoe – C1 – 1000 m (1 loc cotă)

9,10. Oleg Nuţă, Ilie Sprincean – canoe – C2 – 500 m (2 locuri cotă)

 1. Canotaj – 44 locuri cotă
 2. Andrei Munteanu – gimnastică artistică

56-60. Echipa feminină de gimnastică artistică – 4 locuri cotă

 1. Joan Chelimo Melly – atletism – maraton

„Eu mizez pe federaţiile care au sportivi cu experienţă, pentru că Jocurile Olimpice nu seamănă cu nicio altă competiţie. Şi eu am aşteptări de la cei cu experienţă, de la cei care au trecut cel puţin o dată pe la Jocurile Olimpice”, a declarat președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă.

Obiectivele Team România la Jocurile Olimpice

Elisabeta Lipă a spus de mai multe ori că obiectivul delegației României este să aducă acasă 13 medalii olimpice. În cazul în care această țintă va fi atinsă, bugetul va fi mult mai mare în vederea Olimpiadei din anul 2028.

„E foarte greu să obţinem un buget foarte mare. Probabil că dacă vom obţine rezultatele la Jocurile Olimpice aşa cum au fost previzionate de către federaţii, eu zic că vom reuşi să avem un buget mult mai mare începând cu ciclul olimpic viitor”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Obiectivele sportivilor români pentru Jocurile Olimpice de la Paris

 1. FR Atletism – obiectiv 1 medalie prin Alina Rotaru şi cel puţin o clasare pe locurile 4-8. În acest moment sunt calificați doar patru atleți, dar se speră că vor mai obține dreptul de a participa încă șase sportivi de la această ramură.
 2. FR Box – obiectiv 1 medalie prin Lăcrămioara Perijoc
 3. FR Canotaj – obiectiv 3 medalii dintre care una de aur – echipajul dublu fete. În prezent sunt calificate 11 echipe. Echipajele pentru întrecerile olimpice nu sunt definitivate.
 4. FR Ciclism – obiectiv 1 medalie, prin Vlad Dascălu, la mountain bike
 5. FR kaiac canoe – 1 medalie, prin Cătălin Chirilă (C1- 1000 m) şi o clasare pe locurile 4-6, prin echipajul Oleg Nuţă, Ilie Sprincean (C2 – 500 m)
 6. FR Haltere – obiectiv 1 medalie, prin Mihaela Toma sau Loredana Toma – cele două sportive sunt ca şi calificate la Jocurile OLimpice Paris 2024, confirmarea oficială urmând a fi comunicată în aprilie anul viitor.
 7. FR Lupte – obiectiv 1 medalie. Până în prezent niciun luptător (nici la feminin, nici la masculin) nu a obţinut biletele pentru Paris 2024, dar calificările se vor încheia în iunie 2024.
 8. FR Nataţie şi Pentatlon Modern – obiectiv 1 medalie, prin David Popovici. La înot alături de Popovici a mai obţinut calificarea Vlad Stancu, iar încă doi au șanse mari: Denis Popescu şi Partrick Dinu.
 9. FR Scrimă – obiectiv 1 medalie prin Iulian Teodosiu, la sabie masculin. Deocamdată niciun scrimer nu este calificat la Paris 2024. Nu mai există şanse de calificarea la echipe, ci doar la individual.
 10. FR Tenis de masă – obiective 1 medalie şi un loc 5, cu echipa feminină, la dublu mixt, prin Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu sau la simplu, prin Bernadette Szocs. Deoamdată sunt ca şi calificaţi Elizabeta Samara Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu, precum şi echipa feminină a României. J
 11. FR Tir sportiv – obiectiv 1 medalie – două sportive aflându-se în cursă calificării olimpice – Laura Ilie (10 m puşcă aer comprimat) şi Roxana Sidi (10 m puşcă aer comprimat şi puşcă 3 poziţii)

Alte federaţii cu sportivi în curs de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024, sau cu sportivi deja calificaţi şi-au propus clasări cât mai aproape de podium.

 • Federaţia de Alpinism şi Escaladă are 2-4 sportivi cu şanse de calificare la Paris 2024
 • FR baschet speră la calificarea ambelor echipe 3×3 – feminină şi masculină, obiectivul fiind o clasare pe locurile 5-8 la Paris.
 • FR Gimnastică – la feminin, obiectivul este o clasare pe locurile 7-8 cu echipa, 1-2 clasari pe locurile 7-8 la individual, în finalele pe aparate, şi o clasare pe locurile 1-24 la individual compus.

La masculin, alături de Andrei Muntean, deja calificat, se aşteaptă calificarea lui Gabriel Burtanete la Paris 2024. Obiectivul este clasarea lui Burtanete pe locurile 4-6, în întrecerea pe aparate, şi un loc în 1-24 la individual compus.

 • FR Gimnastică Ritmică şi-a îndeplinit obiectivul de a califica o sportivă la Jocurile Olimpice Paris 2024 – Annaliese Drăgan, iar obiectivul este un loc cât mai aproape de elită.
 • FR Handbal speră ca echipa feminină să obţină biletele olimpice şi abia apoi se va gândi la o posibilă clasare în ierarhia de la Paris .
 • FR Judo – cu cinci sportivi cu şanse de calificare, două fete şi trei băieţi, s-a abţinut să comunice vreun obiectiv
 • FR Tenis – are ca obiectiv calificarea a patru jucătoare şi o clasare pe locurile 5-8 (sferturi de finală) şi o clasare pe locurile 9-16. La masculin, niciun reprezentant al României nu are şanse reale de calificare
 • FR Yachting – sportiva Ebru Bolat se află în cursa de calificare pentru Paris 2024, în prezent pregătindu-se în Argentina.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare