EXCLUSIV Ia foc în tribune barajul Dinamo – Csikszereda? ”Nu vom accepta să fie batjocoriți ungurii”. Prime uriașe pentru Miercurea Ciuc!

Pentru a-și păstra poziția în L1, Dinamo va întâlni echipa plasată pe ultimul loc din play-off-ul ligii secunde. Csikszereda beneficiază de finanțare de la Budapesta, are o Academie de top și pune la bătaie în baraj premii de două ori mai mari decât orice salariu din echipă pentru miracolul promovării!

Pe cine înfruntă Dinamo în baraj

Roș-albii au obținut la potou salvarea directă de la retrogradare. Va trece însă printr-un baraj cu Csikszereda pentru a-și păstra și sezonul viitor locul din L1. ”Câinii” se anunță mari favoriți în fața unui rival care a prins pe ultima sută de metri play-off-ul din L2 și a beneficiat de faptul că Șelimbăr și Corvinul nu au avut licență pentru prima divizie. Ciucanii înseamnă un conglomerat special: bani de la guvernul maghiar, un centru de juniori extraordinar, cu o participare în Youth League, salarii mici, dar o primă de promovare incitantă! Primul meci va fi luni, 20 mai, la București, returul – o săptămână mai târziu, 27 mai.

”Câinii” se pregătesc pentru ultimul obstacol al sezonului împotriva unui adversar aparent net inferior, dar cu potențial de a produce o surpriză nedorită în Ștefan cel Mare. Sursă Foto: Profimedia

E un miracol că suntem aici”

”Dinamo e o echipă peste nivelul nostru. Nu ne comparăm cu ei nici ca palmares, nici ca potențial financiar, nici ca valoare a lotului. Asta nu înseamnă că nu ne vom lupta în baraj. Șansele sunt 50-50. E o motivație extraordinară că am ajuns să batem la porțile primei divizii. E un miracol că suntem aici și aș vrea să ducem la capăt acest drum. Vă dați seama ce ar însemna pentru club o promovare în vara în care se împlinesc 120 de ani de la înființare?”, spune antrenorul Robert Ilyeș, în exclusivitate pentru sportpesurse.ro.

Robert Ilyes vrea să înfăptuiască miracolul promovării lui Csikszereda în L1. Credit line: Alex Nicodim/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

”Dinamo are prima șansă. Vom juca împotriva celei de-a 13-a echipe din România, nu? Dar nu ne vom preda. Am mai spus-o și o repet, chiar dacă mi-am atras critici. Cu sistemul actual din liga secundă, e foarte greu să ajungi în primele șase pentru play-off. E o doză însemnată de hazard, așa că putem spune că am avut și destul noroc să fim acolo”, adaugă președintele Zoltan Szondi.

Galeria lui Dinamo a făcut mereu circ la Ciuc”

Întrebat în ce măsură se teme că vor apărea tensiuni etnice cu ocazia dublei cu Dinamo, Ilyeș a punctat: ”Sper să nu apară probleme de această natură. Să fie un spectacol fotbalistic civilizat și pe teren, și în tribune. Fiecare să-și susțină corect propria echipă, iar cei mai buni să fie în Liga 1 sezonul viitor”.

Președintele Szondi s-a arătat mai aplecat asupra subiectului: ”Da, îmi e frică de faptul că vor apărea incidente. Hazardul a făcut ca turul să nu se desfășoare la Ciuc exact de Rusalii, când în oraș vin peste 300.000 de oameni. Dar suporterii lui Dinamo au mai fost de două ori aici și de fiecare dată a ieșit circ. Nu făcut de noi! Nu mă bag peste treburile Poliției și ale Jandarmeriei, e treaba lor să asigure ordinea. Eu nu voi admite însă ca pe stadionul nostru să fie batjocoriți ungurii, secuii. La fel – nici alte etnii. E o invitație să ne respectăm reciproc. N-am vorbit niciodată urât de conaționalii noștri și e normal să se întâmple la fel și invers”.

În stadion nu vom putea lăsa decât 125 locuri pentru galeria lui Dinamo, adică 5 la sută din capacitate. Atât spune legea și trebuie s-o respectăm. Au mai fost cazuri când suporterii au făcut presiuni la porți să intre mai mulți, dar Jandarmeria a rezistat, spre lauda ei. Le mulțumesc și pe această cale!”, Zoltan Szondi, președinte Csikszereda

Zoltan Szondi se așteaptă la o atmosferă tulbure cu ocazia returului de la Ciuc

Istoric aprins în meciurile cu echipele din comunitățile maghiare

Fanii lui Dinamo au un istoric aprins în meciurile disputate cu rivali din zona cu comunități majoritar maghiare. În 2020, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amendat clubul și galeria cu 5.000 lei pentru scandările lansate la o partidă cu Sepsi din decembrie 2019. ”Afară, afară cu ungurii din țară!” a fost lozinca penalizată de autorități.

De asemenea, la începutul actualului sezon, pe ”Arcul de Triumf”, Peluza Sud a scandat repetat ”România, România” pentru a-i ”înțepa” pe suporterii lui Sepsi. Aceștia au replicat însă cu un ropot de aplauze pentru a nu escalada atmosfera.

Și la returul de la Sf. Gheorghe, de pe 1 decembrie 2023, s-au înregistrat evenimente similare. Când galeria lui Dinamo a început să strige ”România, România”, organizatorii i-au acoperit cu imnul Superligii pus în stația de amplificare. De asemenea, pe durata partidei, fanii roș-albi au etalat scandări xenofobe.

2,5 milione euro de la Budapesta și depășiți doar de Hagi la Academii

Cine este însă Csikszereda? Harghitenii se numără printre formațiile susținute financiar de Guvernul de la Budapesta în cadrul politicii de susținere a comunităților maghiare din țările vecine. Ciucanii încasează în jur de 2,5 milioane de euro din Ungaria, bani direcționați către infrastructură și centrul de juniori.

Academia lui Csikszereda este a doua cea mai bine cotată din țară, după Viitorul lui Hagi, conform clasificării FRF. În jur de 3.000 de copii evoluează în mai multe centre, vârfurile fiind promovate spre prima echipă.

Csikszereda a dezvoltat una dintre cele mai serioase Academii din România

Csikszereda a prins inclusiv o participare în Youth League, versiunea Champions League pentru tineri. Campioni la Elită U19 în 2022, harghitenii au evoluat un singur tur, fiind eliminați de Galatasaray după 1-1 acasă și 0-4 la Istanbul.

10.000 euro pentru lovitura promovării!

Surse apropiate clubului indică faptul că salariile nu depășesc 4.500 euro/lună. Lotul este cotat în prezent la circa 3 milioane de euro, cel mai valoros jucător fiind brazilianul Anderson Ceara: 300.000 euro.

Dar primele pentru accesul în L1 sunt foarte atractive pentru nivelul financiar al clubului. ”10.000 euro de om, iar calculul se leagă și de faptul că o promovare ar aduce fonduri suplimentare consistente din drepturile TV”, explică aceleași surse.

Primele de promovare sunt diferențiate, firește, în funcție de cât a evoluat fiecare. Nu poate încasa un jucător care a fost mai mult rezervă cât un titular. Dar vă rog să mă înțelegeți că nu pot rosti sume concrete. Toți vor fi însă mulțumiți dacă ajungem în Liga 1”, Zoltan Szondi, președinte Csikszereda

Chiar și așa, Dinamo rămâne însă favorita barajului, având însă amintirea unei partide de coșmar cu Csikszereda. În 2018, ”câinii” au fost eliminați la penalty-uri din Cupa României, pe când ciucanii evoluau în L3! Grozav și Delorge au ratat atunci de la 11 metri, deschizând lui Dinamo porțile către un rezultat rușinos.

2.800 locuri are stadionul din Miercurea Ciuc, refăcut ultima dată în 2022

20 lei vor costa cele mai ieftine bilete la returul cu Dinamo, prețul fiind unul general, mai puțin locurile VIP (100 lei): circa 500-600 locuri vor fi ocupate de abonați

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare