DOCUMENTE EXPLOZIVE Simona Halep dărâmă compania Quantum Nutrition: ce mutare spectaculoasă a făcut în procesul de 10 milioane de dolari deschis în SUA

Simona Halep își fortifică strategia în dosarul contra firmei canadiene care a livrat suplimentul alimentar contaminat. Și-a mai angajat încă doi avocați cu greutate. E vorba despre Howard Jacobs, care i-a obținut la TAS reducerea suspendării de patru ani și Daniel Fleck, artizanul unor victorii răsunătoare în cazuri similare cu al româncei

Simona Halep mizează din nou pe Howard Jacobs

Povestea de doping a Simonei Halep se derulează precum un carusel amețitor. Iar cea mai nouă veste vine de peste Ocean, unde fostul lider WTA a deschis în urmă cu circa o lună un proces civil împotriva companiei canadiene Quantum Nutrition. Este firma care a livrat suplimentul contaminat, vinovat pentru suspendarea inițială de 4 ani a constănțencei. Litigiul se află pe rolul Curții Supreme din New York. Astfel, Halep, care solicită daune de 10 milioane de dolari, și-a fortificat echipa de avocați cu două nume ”grele” din SUA. Unul este Howard Jacobs, artizanul reducerii suspendării la TAS de la 4 ani la 9 luni!

Simona Halep a fost reprezentată de Howard Jacobs și la TAS. Credit line: Laurent Gillieron / AP / Profimedia

Intră în echipă și Daniel Fleck, un avocat cu istoric răsunător

La începutul lui februarie, când procesul Halep vs Quantum Nutrition a fost înregistrat pe rolul Curții Supreme din New York, tenismena a pornit cu firma de avocatură locală Aidala Bertuna & Kamins. Mai precis, a apelat la Imran Ansari și Giovanni Orlando Conti, doi reputați apărători new-yorkezi.

Primul e chiar coordonatorul diviziei de drept civil de la ABK, o figură cu notorietate în SUA. El apare deseori și în calitate de analist juridic pentru marile posturi de televiziune americane, precum CNN, Fox News sau CBS.

Daniel Fleck e cel mai nou avocat cooptat de Halep în procesul deschis împotriva companiei Quantum Nutrition

La sfârșitul săptămânii trecute însă, Halep a mai făcut o mutare spectaculoasă, potrivit documentelor oficiale obținute de sportpesurse.ro. Concret, i-a adus în echipa sa de avocați și pe Howard Jacobs și Daniel Fleck. Cel dintâi e o figură deja familiarizată cu cazul. A fost omul care a coordonat strategia lui Halep la TAS, unde a obținut diminuarea suspendării de la 4 ani la 9 luni. În schimb, Fleck e un personaj nou care intră în scenă. Istoricul său în procese similare cu al lui Halep e unul impunător.

Moțiune specială aprobată de judecător

Un document obținut de sportpesurse.ro arată că această completare a echipei de avocați s-a făcut în urma unei moțiuni speciale înaintate de Halep.

Procedura a fost necesară pentru că Jacobs și Fleck vin din jurisdicții ale altor state americane decât New York. Punctual, Jacobs e licențiat în California, iar Fleck în Wyoming. Pentru a putea pleda în procesul lui Halep din NY, cei doi aveau nevoie de o așa numită dispensă PRO HAC VICE din partea Curții Supreme newyorkeze. Este exact documentul de ultimă oră din dosar, aprobat de judecătorul de caz, Mary J. Rosado.

Documentul de pe rolul Curții din New York, prin care judecătorul avizează participarea avocaților Howard Jacobs și Daniel Fleck în procesul lui Halep

În latină, Pro Hac Vice se traduce prin ”pentru această ocazie”. În aria juridică americană, semnifică faptul că un avocat primește o licență punctuală pentru a reprezenta un client într-o altă jurisdicție decât cea a Baroului din care face parte în mod oficial. Iar gradele de independență de acțiune sunt diferite, în funcție de reglementările locale. Oricum, în ”dosarul Halep”, Jacobs și Fleck vor funcționa atașați la cabinetul de avocatură titular, Aidala Bertuna & Kamins.

”Pe baza documentelor, neexistând opoziție și neexistând motive întemeiate, se aprobă cererea reclamantei Simona Halep de admitere a lui Howard Jacobs și Daniel Fleck în calitate de avocați pro hac vice pentru reclamantă”, pasaj din documentul de la Curtea Supremă NY

Daune-record de 27,45 milioane dolari pentru un sportiv cu câștiguri de numai 3 milioane dolari!

Dacă Jacobs e un nume deja obișnuit în ”cazul Halep”, apariția lui Daniel Fleck e de natură să dea și mai mari fiori pe șira spinării celor de la Quantum Nutrition. Asta pentru că expertiza sa în procese legate de suplimente contaminate la sportivi e una de top.

Bunăoară, în colaborare tot cu Jacobs, Fleck a obținut un succes răsunător în 2019 în dosarul cubanezului Yoel Romero, ex-campion mondial (1999) și vicecampion olimpic (2000) la lupte libere, categoria 85 kg. Sportivul a fost testat pozitiv în circuitul UFC cu ibutamoren, un hormon de creștere ingerat dintr-un supliment produs de o companie din New Jersey, Goldstar Performance Products.

Yoel Romero (dreapta) e luptătorul pentru care cuplul de avocați Jacobs – Fleck a obținut în instanță daune-record. Credit line: Brian Lawless / PA Images / Profimedia

A fost suspendat 6 luni. La final, avocații au obținut însă pentru Romero daune totale de 27,45 milioane de dolari din partea unui tribunal din New Jersey. Suma a fost compusă din 3 milioane pentru salariile pierdute pe durata suspendării, 3 milioane pentru prejudicii reputaționale și 3 milioane – daune emoționale. Totul s-a triplat în baza unei legi din New Jersey, ”Consumer Fraud Act”, care oferă protecție consumatorilor împotriva fraudei și a practicilor comerciale înșelătoare.

Ulterior, valoarea a fost redusă la 12,45 milioane de dolari. Printre altele, s-a renunțat la triplarea cuantumului daunelor emoționale, care reprezintă un criteriu greu verificabil. Fabulos e că, până la momentul suspendării, Romero câștigase doar circa 3 milioane de dolari din circuitul UFC!

Dosarul cubanezului Yoel Romero, caz-pilot pentru Halep

De altfel, ”cazul Romero” pare să reprezinte modelul-pilot după care va fi condus și dosarul lui Halep de la New York. CNN a prezentat recent extrase din plângerea formulată de avocații Simonei împotriva lui Quantum Nutrition. Iar referirile duc tot spre încercarea de a extrage daune pe aceleași trei linii ca și la cubanez:

– salariile pierdute – pentru ”nivel de neglijență gravă” din partea lui Quantum

– daune reputaționale – ”umilire trecută și viitoare”

– daune emoționale – ”durere, suferință, pierderea plăcerii de viață”.

Așa arată recipientul de colagen care conținea Roxadustat

Documentul invocat de CNN reiterează ideea că suplimentele Schinoussa folosite de Halep în timpul US Open 2022 de la New York nu conțineau pe etichetă prezența Roxadustatului. Adică substanța care a declanșat imensul scandal din jurul româncei.

  • 2 a fost numărul acuzațiilor lansate la adresa lui Halep: dopată cu Roxadustat și nereguli în pașaportul biologic, actul care centralizează reperele biologice în timp ale unui sportiv
  • 569 zile a însemnat perioada de pauză a Simonei Halep de la momentul suspendării până la primul meci oficial după revenire, înfrângerea cu 1-2 la seturi în fața Paulei Badosa la Miami

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare