Cum a ajuns FRF în pragul dizolvării: filmul evenimentelor care au condus la scandalul momentului în sportul românesc! De la ce a pornit totul și cum au reușit trei cluburi să dejoace planul lui Răzvan Burleanu

În cursul zilei de joi, Tribunalul București a furnizat o decizie care are menirea de a ridica semne serioase de întrebare cu privire la modul în care FRF a funcționat în ultimii ani, dar și la viitorul forului condus în prezent de Răzvan Burleanu.

Concret, în urma unor sesizări făcute în urmă cu ceva timp de trei cluburi din România, FCU Craiova, Progresul București, AFC Rapid și ACS Tenis Club Pamira, primele trei admise, iar a patra respinsă, s-a ajuns la concluzia că au existat anumite probleme în trecut, în momentul în care Federația Română de Fotbal a încercat să își schimbe actul constitutiv și statutul.

Filmul evenimentelor care au adus FRF într-o situație destul de complicată din punct de vedere juridic

Soluția dată, după trei termene, de judecătorii de la Tribunalul București nu este însă una definitivă și poate fi atacată prin apel în decurs de 5 zile de la publicarea ei.

După cum a explicat pe larg prosport.ro, toată această situație a pornit de pe data de 5 aprilie 2024, atunci când FRF a convocat la „Casa Fotbalului” Adunarea Generală Extraordinară, într-o ședință care a avut pe ordinea de zi, următoarele puncte:

„alocuțiunea domnului Răzvan Burleanu”,
„nominalizarea scrutatorilor”,
„nominalizarea persoanelor nominalizate pentru întocmirea procesului verbal”,
„dezafilierea unor membri”,
„afilierea unor membri- confirmări afilieri”,
„aprobarea listei cuprinzând totalitatea membrilor afiliați ai FRF ca urmare a dezafilierii și afilierii unor structuri sportive și modificarea în consecință a actului constitutiv”,
„desemnarea persoanei împuternicite să întreprindă demersurile necesare în fața oricărei autorități, instituții și instanțe competente pentru înscrierea în Registrul federațiilor a listei actualizate a membrilor Federației Române de Fotbal, „citirea hotărârii Adunării Generale Extraordinare a FRF din 5 Aplilie. Se aprobă cu unanimitate de voturi Hotărârea AGE a FRF din data de 5 Aprilie 2024”.

Totul a pornit în aprilie 2024, atunci când a fost nevoie ca forul condus de Răzvan Burleanu să își schimbe statutul și actul constitutiv

Conform sursei citate anterior, toate aceste puncte au fost votate în unanimitate de către toți cei 13 membri prezenți din totalul de 80 de membri înscriși în Registrul Federațiilor:

CS FC Dinamo – reprezentant Marius Bacria, FC Unirea Dej – reprezentant Gavriș Adrian, LPS Iași – Tănase Vasile, LPS Oradea – Stance Lucian, LPS Vaslui – Hăulică Dragoș, LPS Lugoj – Moatăr Simion, CSS Caransebeș – Andrei Laura, LPS Satu-Mare – Zimhn Dorel, Grup Școlar Industrial Pantelimon București – Gheorghiu Florin, CSS Dinicu Golescu Câmpulung Muscel – Danciorman Maria- Magdalena, LPS Slatina – Sora Carmen Daniela, LPS Banatul Timișoara – Roman Ramona, LPS Buzău – Ionescu Cezar.

În urma acestei Adunări Generale Extraordinare, s-a confirmat deci, printre altele, dezafilierea a 66 de entități sportive și afilierea a altor 264, printre care s-au numărat inclusiv cluburi din Superliga, Liga 2, Liga 3, dar și diferite cluburi de copii și juniori, de fotbal în sală sau de fotbal feminin.

Federația a primit la momentul respectiv aviz pozitiv din partea Agenției Naționale pentru Sport, sub semnătura președintelui Elisabeta Lipă

Pe de altă parte, printre entitățile confirmate drept dezafiliate s-au numărat inclusiv societăți care administrau activitățile unor foste echipe cu tradiție în fotbalul românesc.

Așadar, după luarea acestor decizii, era nevoie ca actul constitutiv al FRF să fie modificat și să existe și o confirmare juridică a acestui fapt, pentru ca noua structură să poată fi înscrisă ca atare în Registrul Federațiilor.

Astfel, pe data de 11 aprilie, Federația Română de Fotbal a depus o cerere în acest sens către Agenția Națională pentru Sport, iar pe data de 24 aprilie, în baza unui „aviz express”, sub semnătura președintelui Elisabeta Lipă, această instituție a avizat modificările făcute în actul constitutiv al forului condus de Răzvan Burleanu.

Tribunalul București a luat act în primă fază de aceste modificări, dar ulterior, în baza a patru cereri de intervenție și după trei termene, s-a ajuns la concluzia că ele au fost făcute totuși pe un fundament nelegal

Din acest moment mai era nevoie doar ca Tribunalul București să înregistreze de asemenea aceste modificări în Registrul Special al Federațiilor, pentru ca totul să fie în regulă din punct de vedere juridic, fapt care s-a întâmplat după ce Federația s-a adresat instanței în acest sens prin intermediul juriștilor săi.

Aici este momentul în care au intervenit în ecuație Adrian Mititelu și reprezentanții celorlalte trei entități care au constestat această acțiune întreprinsă de Tribunalul București, pe care au considerat-o nelegală, prin cereri de intervenție, în raport cu care magistrații au furnizat în cursul zilei de joi această soluție:

„Soluția pe scurt: Respinge cererea formulată de petenta Federaţia Română de Fotbal, ca neîntemeiată. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenție formulată de către Asociația Clubul Sportiv Tenis Club Pamira.

Admite cererea de intervenție formulată de către Asociația Fotbal Club Progresul București. Admite cererea de intervenție formulată de către Asociația Fotbal Club Rapid București (AFC Rapid).

Admite cererea de intervenție formulată de către FCU 1948 Craiova Fotbal Club SA. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul București – Secția a V – a Civilă Pronunţată astăzi, 04.07.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”.

Adrian Mititelu și Florin Prunea susțin că Federația Română de Fotbal funcționează ilegal în acest moment, iar președintele Răzvan Burleanu nu ar avea legitimitate în această funcție

După acest moment, chiar dacă nu este vorba despre o decizie definitivă, Adrian Mititelu s-a declarat convins de faptul că aceasta este dovada clară că Federația Română de Fotbal funcționează ilegal în acest moment, iar toate deciziile luate de Comitetul Executiv în ultima perioadă, inclusiv statutul lui Răzvan Burleanu în funcția de președinte, ar fi nelegale și neconstitutive și deci ar putea fi contestate.

În plus, patronul de la FCU Craiova susține că în acest moment toate cluburile din Superliga funcționează de asemenea în ilegalitate, punct de vedere care este împărtășit și de Florin Prunea.

„TRIBUNALUL BUCUREȘTI tocmai ce a decis că Răzvan Burleanu nu este președinte! A trebuit să treacă 12 ani să se facă dreptate! În acest moment, FEDERAȚIA funcționează în afara legii! Burleanu și COMPANIA au uzurpat Federația! Echipele din Liga 1 funcționează ilegal”, a transmis Adrian Mititelu în cursul zilei de joi prin intermediul paginii sale personale de Facebook.

Cum se apără forul de la „Casa Fotbalului”

Pe de altă parte, cei de la FRF au informat că au formulat deja un apel în această speță și au transmis că se așteaptă să aibă în cele din urmă parte de o decizie favorabilă în acest proces, întrucât în acest caz nu ar fi vorba despre un litigiu, ci doar despre o procedură administrativă, asupra căreia se poate interveni oricând pentru a se opera anumite modificări, astfel încât totul să intre în legalitate.

„Tribunalul Bucuresti a decis astăzi, într-o primă etapă procesuală, respingerea unei cereri administrative a FRF de actualizare a unor informații dintr-un registru al Tribunalului București.

Această decizie este nedefinitivă, FRF formulând deja apel ce va fi judecat de Curtea de Apel București, și oricum lipsită de autoritate de lucru judecat, fiindcă nu privește o dispută, un litigiu, ci o procedură administrativă (necontencioasă).

Este lipsit de orice dubiu că FRF funcționează și a funcționat deplin legal.

Orice persoană interesată poate verifica în mod simplu veridicitatea acestor afirmații, lecturând mențiunile din Registrul Federațiilor cu privire la Statutul FRF în vigoare, respectiv și mandatul Președintelui FRF.

Dezinformările lansate în spațiul public privind “funcționarea ilegală a Federației”, “anularea mandatului Președintelui” etc., reprezintă afirmații factuale false, făcute cu rea-credință, și atrag răspunderea civilă a persoanei care le emite, respectiv propagă fără verificare”, a comunicat departamentul juridic al Federației Române de Fotbal.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare