Cazul Simona Halep. Toate detaliile scandalului de dopaj în care este implicată jucătoarea din România

Simona Halep a fost audiată în perioada 7-9 februarie 2024 de judecătorii de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Pentru jucătoarea din România a fost ultima șansă de a-și salva cariera și onoarea, după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj de instanța independentă Sport Resolutions din Londra. În cazul în care pedeapsa nu îi va fi redusă, sportiva noastră ar trebui să se întoarcă pe teren în anul 2026, la vârsta de 35 de ani.

Simona Halep, audiată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv

Simona Halep „a jucat” la Lausanne cel mai important meci din carieră. Apelul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Elveția este ultima ei șansă, după ce a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Jucătoarea din România a fost audiată trei zile, în perioada 7-9 februarie 2024, iar alături de ea au răspuns întrebărilor antrenorul Patrick Mouratoglou, dar și fizioterapeuta Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică din cadrul Academiei înființate de tehnicianul francez. Completul de judecată a fost compus din Annabelle Bennett (Australia), președinte, Jeffrey G. Benz (SUA) și Ulrich Haas (Germania).

Prezența lui Patrick Mouratoglou a fost o mică surpriză. Antrenorul francez a recunoscut în mod public că de la angajații din academia lui a primit jucătoarea suplimentul nutritiv contaminat, iar jucătoarea i-a reproșat că ar fi trebuit să facă acest gest înainte de procesul din Anglia, adică înainte să fie suspendată.

„Într-adevăr, a ieșit public. Mi-aș fi dorit să fi făcut asta puțin mai devreme. Am încetat să mai lucrez cu Academia Mouratoglu de ceva timp.

Când m-am trezit în această situație, mi-a fost greu, pentru că mereu am avut încredere în echipele mele, în echipele anterioare și în toți cei cu care lucrez. Pentru că simt că, dacă am încredere, am șanse mai mari să am performanțe maxime”, a transmis Simona Halep.

Acuzatorii de la Agenția de Integritate în Tenis au cerut o suspendare de șase ani, dar judecătorii de la Sport Resolutions s-au „mulțumit” doar cu patru. Jucătoarea din România a spus în cele cinci interviuri pe care le-a acordat, după declanșarea scandalului, că nu s-a dopat, iar apărătorii ei au dovedit în instanță că Keto colagenul, cumpărat de oamenii de la academia lui Patrick Mouratoglou de la o firmă din Canada, a fost contaminat accidental cu Roxadustat.

Acest fapt a fost admis și de judecătorii, doar că în motivare se spune clar că jucătoarea a luat Roxadustat și dintr-o altă sursă, dar se vorbește și despre manipularea sângelui, fapt dovedit de rezultatele din pașaportul biologic. Această a doua acuzație ar însemna că este vorba despre un proces de dopaj bine pus la punct, pe o perioadă mai lungă. Adică în tot anul 2022.

Simona Halep, strategie nouă de apărare în dosarul de dopaj

Simona Halep a avut la Lausanne o strategie nouă de apărare. Nu s-a mai bazat doar pe mărturia solidă a lui Jean-Claude Alvarez, un expert în farmacologie, toxicologie, biologie și genetică, care a anunțat că a descoperit Roxadustat în toate flacoanele de Keto MCT pe care le-a găsit la jucătoare, ci i-a adus în boxă și pe angajații care i-au recomandat să introducă în programul de pregătire colagenul de la marca Schinoussa Superfood.

Fizioterapeuta Candice Gohier a considerat că vechiul supliment are prea mult zahăr și a recomandat această schimbare, după ce a obținut acordul lui Frederic Lefebvre. Angajații de la academia lui Patrick Mouratoglou au fost cei care au comandat produsul de la o firmă mică din Canada. Această colaborare a ridicat multe semne de întrebare pentru că este vorba de o companie care nu a oferit garanții privind calitatea produselor și siguranța transportului.

În cazul în care suspendarea Simonei Halep nu va fi redusă, jucătoarea se va întoarce pe teren în octombrie 2026. Va avea atunci 35 de ani. Sportiva a spus de mai multe ori că ia în calcul să se retragă, în cazul în care nu va obține un succes la TAS, iar asta ar însemna o anulare a pedepsei sau o reducere la doar doi ani de suspendare.

„Nu pot să vă spun absolut nimic despre ce a fost la audiere, dar pot spune că audierea asta mi-a dat șansa să îmi prezint apărarea. Vreau să vă spun că încrederea mea este intactă referitoare la adevăr. Sunt foarte încrezătoare că adevărul va ieși la iveală și se va demonstra că nu am avut intenția de a mă dopa vreodată și nici nu m-am dopat vreodată.

Îmi doresc și aștept cu nerăbdare să mă întorc pe teren. Acolo vreau să fiu și cu siguranță voi încerca să fac tot ce pot. Vom vorbi când voi avea posibilitatea, când voi putea să declar mai multe. O să ne revedem în scurt timp.

Nu știe nimeni când va veni verdictul”, a transmis Simona, la finalul celor trei zile de audieri.

Cronologia cazului de dopaj al Simonei Halep

29 august 2022 – Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.
15 septembrie 2022 – Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare, după operația de rinoplastie. Tot în această perioadă a avut loc și divorțul de Toni Iuruc.

7 octombrie 2022 – Simona Halep a primit vestea testului pozitiv, cu Roxadustat.
21 octombrie 2022 – Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 – Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
28-29 iunie 2023 – Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

12 septembrie 2023 – ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

24 octombrie 2023 – Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

12 decembrie 2023 – TAS anunță decizia: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024

7-9 februarie 2024 – Simona Halep a fost audiată la TAS. Nu se cunoaște data când va fi dat verdictul în acest caz

Simona Halep a condus de două ori clasamentul WTA, dar din septembrie 2023 nu mai face parte din acest top.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare