BBC trage semnalul de alarmă! Simona Halep a deschis cutia Pandorei în tenis: „Dopingul va fi și mai răspândit pe viitor”

Simona Halep a înregistrat un succes aproape istoric la TAS, după ce ITIA a suspendat-o 4 ani, pentru dopaj. Tribunalul de Arbitraj Sportiv a găsit-o vinovată doar de contaminare, iar acest proces a dat peste cap multe calcule din lumea tenisului. Fostul nr. 1 WTA a primit o suspendare de doar 9 luni, în cele din urmă, după ce, oricum, lipsise de la turneele oficiale de 18 luni.

Inclusiv cei mai mari specialişti s-au arătat surprinşi de răsturnarea spectaculoasă de situaţie.

Comentatorii BBC n-au înţeles nimic din „cazul Halep”

Prezentatorii Catherine Whitaker și David Law, plus invitatul lor, Matthew Roberts, de la BBC, despicat firul în 4 şi au încercat să explice cum de s-a ajuns la aceste verdicte în cazul Simona Halep.

David Law, un nume foarte respectat în lumea comentatorilor de tenis, cu peste 20 de ani de experiență, a spus că simte „frustrare”.

„Frustrare. Asta simt, în primul rând. Două instanțe analizează niște probe identice. Prima dă o suspendare de 4 ani, în condițiile în care s-a cerut una de 6 ani, iar a doua vine și o reduce la 9 luni. Cum putem fi într-o asemenea situație după tot acest timp?! În care două instanțe văd aceleași probe și le evaluează în moduri atât de diferite…

Pentru mine, acest caz mi-a distrus încrederea în acest sistem. Nu știu cum pot să mai am încredere în verdictele furnizate de el. Mă simt ca un naiv acum, când îmi aduc aminte că am avut încredere în prima decizie, după acel proces de lungă durată (n.r. – de la Sport Resolutions). Un verdict care a putut fi schimbat atât de drastic la apel…

Cum putem ajunge la un sistem solid care îi prinde pe trișorii din sport, fără să producă victime colaterale? Și nu mă refer la Halep aici. Dar ce văd la Halep e că, după decizia TAS, ea a stat suspendată 9 luni mai mult decât ar fi trebuit. Pentru că a stat pe tușă 18 luni, de fapt. Ce să cred după o asemenea situație?!“, a afirmat David Law, preluat de adevarul.ro.

Matt Roberts a dat vina pe ITIA

Matt Roberts, o altă prezență obișnuită la turneele de Grand Slam, a dat vine pe ITIA, for pe care l-a acuzat că a vrut să iasă în faţă.

„Cu greu mai poți avea încredere în acest sistem. Am avut deja atât de multe cazuri în care verdictul inițial a fost schimbat radical la apel. E o chestiune care s-a întâmplat de prea multe ori. ITIA e o organizație nou-înființată, comparativ cu WADA (n.r. – Agenția Mondială Antidoping) și TAS. Și impresia generală e că ei vor să prindă pe cineva.

Vor să-și facă un nume. Și, probabil, Halep era acel nume. Dar mulți au spus că, pe baza dovezilor, Halep nu merita niciodată suspendarea de 4 ani dictată de prima instanță. Mai mult, în culise, mulți jucători au fost de partea Simonei. Pentru că toți sportivii iau suplimente și și-au dat seama că și ei pot ajunge într-o asemenea situație din cauza unui supliment contaminat.

Apoi, a fost această anomalie legată de durata procesului. La alte sporturi, există prevederi clare despre cât se pot lungi astfel de proceduri. La tenis, nu e așa.

De aceea, cazul Halep a intrat în atenția PTPA (n.r. – Asociația Jucătorilor Profesioniști). Pentru că, în cazul Simonei, timpul nu se mai poate da înapoi (n.r. – cu referire la suspendarea de 9 luni care, de fapt, s-a transformat într-una de 18 luni, la cât s-a lungit primul verdict și apoi judecarea apelului)“, a spus Matt Roberts.

Catherine Whitaker a tras semnalul de alarmă

Catherine Whitaker a tras o conclizie îngrijorătoare:

„Cu un asemenea sistem, cu siguranță, dopingul va fi și mai răspândit pe viitor. Când lucrurile sunt atât de alambicate, cum putem afla, de fapt, cine s-a dopat și cine nu?!“.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare