”Tricolorii”, într-un top rușinos alături de Germania, Spania sau Suedia. Galeria blaturilor faimoase în care ar putea intra România – Slovacia

România – Slovacia, partida de mâine seară de la Frankfurt, trezește suspiciuni pentru o potențială înțelegere tacită între părți. O remiză duce mai departe ambele formații. La Euro și Mondiale au mai existat cazuri similare

România – Slovacia, candidată la o remiză de salon

Programat miercuri la Frankfurt, meciul România – Slovacia a pătruns deja pe lista suspectă. O remiză de salon ar putea împinge ambele formații în optimile de finală ale Euro, iar comentariile în jurul scenariului au aprins și mai tare speculațiile. Evident, n-ar fi însă prima dată când o partidă de la un turneu final s-ar încheia în pace și prietenie.

1974: RFG – RDG, Război Rece doar în politică

Mondialul din 1974 a pus pe masă un celebru RDG – RFG 1-0. Ciocnirea celor două Germanii, parte a Războiului Rece, a însemnat nu doar o confruntare mutată pe tărâm politic și ideologic, ci și un blat epic. RFG a preferat să fie învinsă pentru ca, în faza a doua a grupelor, cum era structurat atunci turneul final, să prindă adversari mai facili: Polonia, Iugoslavia, Suedia. În caz contrar, ar fi ajuns în Grupa Morții, cu Aregentina, Brazilia și Olanda, unde s-a dus însă RDG.

Cu Beckenbauer pe teren, RFG a pus la cale un scenariu de culise cu RDG în 1974. Credit line: Jan COLLSIOO / AFP / Profimedia

Strategia a dat roade, dat fiind faptul că trupa condusă de pe gazon de Franz Beckenbauer a cucerit titlul suprem, al doilea din palmares, după cel din 1954.

1982: Din nou RFG, pact cu Austria

La Mondialul din 1982, desfășurat în Spania, meciul RFG – Austria 1-0 din ultima fază a grupelor i-a scandalizat până și pe proprii fani. Înaintea partidei, ambele formații știau că un succes al nemților la maximum două goluri diferență le califică împreună în turul următor în dauna Algeriei.

Germania a înscris repede prin Hrubesch (11), au mai avut apoi câteva ocazii timide, după care ambele formații au început doar să plimbe mingea și să o arunce uneori la alibi înainte. Comentatorul german s-a enervat, numind partida o ”rușine”, în timp ce omologul austriac i-a îndemnat pe telespectatori să închidă televizorul pentru a nu mai asista la circul din iarbă. Înțelegerea de la Gijon a determinat FIFA ca, din acel moment, meciurile decisive din grupe să fie programate la aceeași oră pentru a minimiza șansele unei potențiale strategii de culise.

2004: Suedia – Danemarca, prietenie anti-Italia

La Euro 2004, în Portugalia, Suedia și Danemarca, altfel rivale scandinave istorice, au pus la cale o înțelegere epică. În ultima partidă din grupă aveau nevoie de o remiză cu cel puțin câte două goluri marcate de ambele părți. Prin urmare, asta a și ieșit, un 2-2 care a trimis acasă Italia.

Înaintea ultimei partide din grupă, Suedia și Danemarca aveau patru puncte și remizaseră cu Italia (1-1 și 0-0). ”Macaronarii” au învins Bulgaria, dar acel 2-2 dintre nordice i-au eliminat apoi prin clasamentul în trei pentru departajare.

Suedia – Danemarca în 2004 sau definiția blatului Credit line: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

2010: Spania – Chile trimite acasă Elveția

În 2010, Mondialul din Africa de Sud s-a înscris și el pe listă cu o partidă dubioasă. Spania – Chile s-a încheiat 2-1 și amândouă echipele au mers mai departe în optimi.

Ultimele 10 minute s-au disputat doar prin plimbarea anostă a mingii, la trecerea timpului. Victima s-a numit Elveția, care a terminat pe locul trei după ce n-a putut învinge Hondurasul, iar Spania și Chile au ținut-o sub linie printr-un rezultat de salon. Astfel, ibericii au evitat șocul cu Brazilia și au prins un culoar mai favorabil până spre titlul mondial.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare