„Proba de sânge a fost maltratată”. Ion Țiriac primește o replică dură, după acuzațiile din cazul Simona Halep. „Cerințele WADA sunt drastice”

Ion Țiriac este din nou în mijlocul unei situații controversate. Omul de afaceri o susține necondiționat pe Simona Halep și în „pledoaria” lui a spus că are informații că nu s-a respectat procedura în ceea ce privește una dintre probele de sânge care i s-a recoltat jucătoarei. Directoarea laboratorului din București, acreditat WADA, a oferit un răspuns ferm.

Ion Țiriac, contrazis de directoarea laboratorului din București, acreditat WADA

Ion Țiriac a stârnit o furtună într-un moment delicat, în care Simona Halep așteaptă verdictul apelului de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Omul de afaceri a declarat că are informații că una dintre probe nu a fost recoltată cu respectarea procedurilor legale, instituite de Agenția Mondială Antidoping . Este vorba de operațiunea care a avut loc la București, după ce sportiva fusese testată și la US Open 2022.

În urma rezultatului probei din România, sportiva a fost acuzată de manipularea „pașaportului biologic”, ceea ce i-a adus una dintre suspendările de patru ani, pentru că s-a considerat că este vorba de un dopaj voit, pe o perioadă foarte lungă. Cealaltă suspendare, tot de patru ani, a fost dată pentru dopaj cu Roxadustat. Cele două suspendări au fost contopite în una singură și așa s-a ajuns la interdicția de a juca tenis până în anul 2026, în condițiile în care acuzatorii ar fi vrut până în anul 2028.

„Domnul Țiriac trebuie să susțină toate afirmațiile pe care le face. Trebuie să aibă și dovezi în sensul acesta. Cerințele WADA (Agenția Mondială Antidoping-n.r.) sunt foarte drastice, iar prin acreditarea primită se dovedește competența laboratorului, a personalului, de a emite rezultate valide. Se evaluează tot, de la recepție la aparatură, la condiții, tot.

Noi nu avem de unde să știm a cui este proba. Laboratorul lucrează cu coduri, nu cu numele sportivilor. Autoritatea de testare (ITIA – Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis-n.r.) este singura instituție competentă. Trebuie să avem răbdare. Toate datele necesare au fost depuse la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și în curând vom avea o decizie. Și o motivare a hotărârii și vom vedea atunci cine și cum a greșit”, a declarat Directoarea laboratorului din București acreditat WADA, Cristina Stan.

Directoarea laboratorului din București a precizat că s-au respectat toate procedurile și este convinsă că nu există loc de eroare.

„Probele se păstrează în incinte frigorifice, acolo unde temperatura este monitorizată 24 de ore din 24, deci totul este supravegheat. Proba este însoțită de termometru, de data loger, de la momentul recoltării și până este pusă pe omogenizator.

La noi, totul este procedural, înregistrat, există dublă verificare de la recepție și până după raportarea rezultatelor. Laboratorul își ia toate măsurile pentru a diminua riscurile unei erori. Pentru că un risc nu-l poți aduce la zero oricât ai vrea. Totul este înregistrat, oricum”, a mai precizat Cristina Stan pentru iAMsport.

Cum a apărat-o Ion Țiriac pe Simona Halep

Ion Țiriac a dat de înțeles că are mari dubii privind recoltarea de la București. Agenții au venit cu noaptea în cap și nu ar fi avut cum să respecte legea „la literă”.

„Ce să spun despre Simona, că nu ştiu mai multe decât voi, pentru că nu are voie să vorbească sau a fost sfătuită să nu vorbească. Însă, având în vedere că acum ştim că proba de sânge a fost oarecum maltratată, să nu-i spun altfel, în România, luată la 5:30 dimineaţa, şi trebuia în trei ore să fie la minus 3 grade, în nu ştiu ce laborator…

aia nu ar fi trebuit să fie admisă niciunde. Luată şi după atâta timp”, a spus, fostul mare jucător de tenis, la Gala Sportului.

CRONOLOGIA CAZULUI DE DOPAJ AL SIMONEI HALEP

29 august 2022 – Simona Halep este eliminată surprinzător de Daria Snigur la US Open 2022.
15 septembrie 2022 – Sportiva anunță că nu va mai juca în restul sezonului, fiind în recuperare, după operația de rinoplastie. Tot în această perioadă a avut loc și divorțul de Toni Iuruc.

7 octombrie 2022 – Simona Halep a primit vestea testului pozitiv, cu Roxadustat.
21 octombrie 2022 – Jucătoarea de tenis anunță că este suspendată provizoriu.

19 mai 2023 – Halep, acuzată de ITIA de a doua încălcare a regulamentului antidoping; nereguli în pașaportul biologic al sportivei.
28-29 iunie 2023 – Simona Halep este audiată de tribunalul independent Sports Resolutions, de la Londra.

12 septembrie 2023 – ITIA anunță că Simona Halep a fost suspendată pentru patru ani.

24 octombrie 2023 – Simona Halep a depus la TAS apelul împotriva suspendării sale pentru dopaj.

12 decembrie 2023 – TAS anunță decizia: Simona Halep, audiată în perioada 7-9 februarie 2024

7-9 februarie 2024 – Simona Halep a fost audiată la TAS. Nu se cunoaște data când va fi dat verdictul în acest caz

Simona Halep a condus de două ori clasamentul WTA, dar din septembrie 2023 nu mai face parte din acest top.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare