Prima echipă de fotbal din lume. Are 166 de ani și joacă în liga a opta. Foto

Fotbalul a devenit o industrie uriașă, un dans amețitor al miliardelor de dolari în care sunt suntem implicați zi de zi tot mai mult. Toată această poveste uimitoare nu ar fi fost posibilă fără Nathaniel Creswick și William Prest. Ei sunt cei care au înființat în anul 1857 prima echipă de fotbal din lume. Și tot ei au pus pe hârtie și publicat regulile acestui joc.

Sheffield FC, prima echipă de fotbal din lume. Are 166 de ani

Sheffield FC este considerată în cartea de istorie prima echipă de fotbal din lume. A fost înființată pe 24 octombrie 1857 în Dronfield, un orășel situat între Sheffield și Chesterfield. În acest moment Dronfield este o suburbie a orașului Sheffield, iar echipa joacă și acum în liga a opta din Anglia. Nathaniel Creswick și William Prest sunt cei care au înființat-o, iar primul sediu al clubului a fost organizat într-o seră, prin bunăvoița lui Thomas Asline Ward, tatăl primului președinte al clubului, Frederick Ward.

Începutul a fost timid și primele partide i-au avut ca protagoniști doar pe membrii clubului. Jurnaliștii locali au scris că aceste întâlniri se desfășurau între două echipe, una alcătuită de bărbați căsătoriți, iar a doua din „burlaci”.

Sheffield FC activează momentan în Northern Premier League, al 8-lea eșalon din fotbalul englezesc, iar partidele de pe teren propriu le dispută pe Tuffnells Home of Football Ground, un stadion cu o capacitate de numai 2089 de locuri, dintre care numai 250 sunt pe scaune.

În 1860 a luat ființă Hallam FC, tot în apropiere de Sheffield, iar în același an, de Boxing Day, s-a jucat primul derby local între cele două echipe. Sheffield FC s-a impus atunci cu 2-0, dar este foarte interesant că această tradiție a rămas în picioare și în zilele noastre.

În anul 2007, când Sheffield FC a împlinit 150 de ani de existență, FIFA a organizat un amical cu Inter pe stadionul „Bramal Lane”, la care au asistat aproximativ 20.000 de oameni. Marele Pele a fost invitat de onoare la eveniment și a rostit o frază emoționantă care le-a mers la inimă englezilor: „Fără Sheffield FC, nu aș fi existat nici eu”.

Citește și: Care este cel mai vechi stadion din lume. Aici s-a jucat primul meci inter-cluburi

Regulile Sheffield

Nathaniel Creswick și William Prest au decis la un an de la înființarea clubului să elaboreze și un set de reguli ale jocului. Atunci au fost definite prima oară loviturile de colț, aruncările de la margine, loviturile libere și faulturile. În școlile și universitățile din Anglia existau deja astfel de regulamente, dar cele de la Sheffield au fost primele care au fost publicate. Documentele au o valoare foarte mare. Un exemplar al primului regulament al jocului de fotbal, elaborat în anul 1858 de clubul englez Sheffield FC, a fost licitat pentru suma de 65.000 de euro de către casa de licitații Sotheby’s, scrie L`Equipe. În iulie 2011, un alt exemplar a fost vândut cu 881.000 de lire sterline.

„Regulile Sheffield”. Sursa Foto: Casa de licitații Sotheby’s

Ce prevedeau Regulile Sheffield

Dimensiunile terenului: Terenul de fotbal trebuie să fie rectangular și să aibă o lungime de 200 de iarzi și o lățime de 100 de iarzi.

Poziția porților: Porțile trebuie plasate la mijlocul fiecărei laturi mai scurte a terenului.

Portarul: În fiecare echipă, un jucător este desemnat ca portar și este singurul permis să atingă mingea cu mâna în propriul teren. Portarul poate părăsi linia propriei porți pentru a intercepta mingea, dar nu poate atinge mingea în afara terenului propriu.

Folosirea mâinilor: Cu excepția portarului, niciun alt jucător nu are voie să atingă mingea cu mâna sau cu brațul.

Punerea în joc: Jocul începe cu o lovitură de început de la centrul terenului. De asemenea, există lovituri de margine pentru a repune mingea în joc atunci când aceasta iese în afara terenului.

Lovitura liberă: Atunci când este comisă o încălcare a regulilor, echipa adversă primește o lovitură liberă de la locul încălcării.

Sursa Foto: Historia del Futbol

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare