EXCLUSIV Petrolul caută antrenor și peste hotare: negociază cu un portughez trecut pe la Porto, Șahtior și Roma

Prahovenii au extins în străinătate aria tratativelor pentru găsirea unui ”principal”. Petrolul caută antrenor în continuare, iar noua țintă este Pedro Moreira, 48 ani, fostul preparator fizic și secund al lui Paolo Fonseca, actualul tehnician de la Lille. A pregătit până în februarie pe Casa Pia, în prima ligă portugheză

Șumi trage de timp, Petrolul caută antrenor pe piața externă

La Petrolul continuă thriller-ul de pe banca tehnică. După victoria cu FCU Craiova, 1-0 în primul meci din play-out, șefii clubului au reluat contactele cu Șumudică. I-au pus pe masă un contract atractiv raportat la posibilitățile clubului. Cum tehnicianul e indecis și trage de timp, căutările merg mai departe. Iar aria s-a extins peste hotare. Primul nume apărut serios pe radar: Pedro Moreira, un lusitan de 48 de ani. A pregătit ultima dată pe Casa Pia, în prima ligă portugheză, până în urmă cu o lună.

A activat în staff-ul care i-a succedat lui Lucescu la Donețk

Vreme de 9 ani, 2012-2021, Pedro Moreira a fost preparatorul fizic și secundul lui Paolo Fonseca la Pacos Ferreira, Braga, Porto, Șahtior și Roma. Pe profilul său de pe rețeaua X, apare ca deținător al licenței UEFA Pro de antrenor din 2009.

La Donețk, lusitanii l-au înlocuit chiar pe Mircea Lucescu în 2016, continuând tradiția ”arestării” trofeelor interne. Au adunat în Ucraina trei titluri, trei Cupe și o Supercupă.

Pedro Moreira (primul din dreapta) a făcut parte din staff-ul lui Paolo Fonseca (sacou negru) la Șahtior, unde au câștigat împreună 7 trofee în trei sezoane, imediat după plecarea lui Mircea Lucescu. Sursa: X

Cu Pacos Ferreira au terminat campionatul pe locul trei. A însemnat un rezultat istoric pentru club, urmat de unica participare în Champions League, faza play-off. Pentru Braga au adus Cupa Portugaliei prima dată după 50 de ani. Plus un parcurs până în sferturile de finală din Europa League!

În schimb, aventurile de la Porto și Roma nu s-au tradus prin performanțe, ci mai degrabă prin mandate șifonate. Traseul la Porto a durat numai 9 luni, cu echipa lăsată pe locul trei, departe de liderul Benfica. Iar la Roma – un loc 5 și o semifinală de Europa League, puțin pentru un club cu veleități de primadonă în Serie A.

Mandat curajos în L2, chix în L1

Moreira s-a rupt în 2021 de Paolo Fonseca, hotărând să-și creeze un drum propriu în calitate de antrenor principal. Prima experiență s-a consumat în liga secundă portugheză, la Torreense, pe care a preluat-o pe locul 18 și a terminat sezonul trecut pe poziția a 9-a.

A urmat, din noiembrie 2023, mandatul la Casa Pia, în primul eșalon lusitan. În februarie s-a produs însă deja divorțul după un palmares șubred: 3 victorii, 2 remize, 6 înfrângeri, echipa lăsată pe locul 16 în clasament, al treilea din coadă.

„Vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care am avut-o de a deveni un profesionist în lumea fotbalului alături de acești prieteni. Fie ca viitorul să ne aducă în continuare lucruri bune în această pasiune a noastră”, Pedro Moreira pe rețeaua X, 2021, la despărțirea de Fonseca

Soluția internă: credit lui Stângă, i se caută un ”secund”

Surse apropiate clubului susțin că, în afara lui Moreira, în atenția conducerii, Marian Copilu – Claudiu Tudor, se mai află un antrenor spaniol și unul italian. Ambii sunt însă sub portughez în materie de șanse de concretizare în tatonările cu Petrolul.

Florin Stângă e varianta de avarie la Petrolul

Oricum, dacă și pista occidentală va cădea, ”lupii” ar fi decis deja să-i dea credit lui Florin Stângă. E fostul secund al lui Florin Pîrvu și omul care a adus primele trei puncte în play-out cu FCU Craiova, după o săptămână de pregătire foarte agitată. Clubul lucrează inclusiv la cooptarea unui eventual adjunct pentru Stângă în cazul în care acestuia i se va da echipa pe mână, cu titlu de principal măcar până la finalul actualului sezon.

  • 43 de meciuri ca antrenor principal a adunat Pedro Moreira, la Torreense (L2) și Casa Pia (L1): are 16 victorii, 9 remize și 18 înfrângeri, golaveraj 52-57
  • 7 ani a lucrat Moreira în Academiile de la Farense și Sporting Lisabona, înainte să intre în staff-ul lui Paolo Fonseca

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare