Performanțele uriașe ale Cristinei Neagu, după 18 ani de carieră. Handbalista, retrasă de la națională din decembrie

Trecem în revistă performanțele uriașe ale Cristinei Neagu, după 18 ani de carieră. „Messi din handbal” a obținut nenumărate titluri de-a lungul timpului, iar prestațiile sale arată că mai are multe de demonstrat.

Performanțele uriașe ale Cristinei Neagu, după 18 ani de carieră

Considerată ca fiind una dintre cele mai mari sportive ale României, Cristina Neagu a obținut de patru ori titlul de „Cea mai bună jucătoare de handbal din lume”. La vârsta de doar 17 ani, a ajuns MVP-ul Campionatului European de Tineret din Austria, unde naționala țării noastre a cucerit argintul.

Performantele uriase ale Cristinei Neagu, dupa 18 ani de cariera. Handbalista, retrasa de la nationala din decembrie

Performantele uriase ale Cristinei Neagu, dupa 18 ani de cariera. Handbalista, retrasa de la nationala din decembrie

Performantele uriase ale Cristinei Neagu, dupa 18 ani de cariera. Handbalista, retrasa de la nationala din decembrie

Performantele uriase ale Cristinei Neagu, dupa 18 ani de cariera. Handbalista, retrasa de la nationala din decembrie

Următorul an, handbalista născută la București a semnat cu Rulmentul Brașov, devenind principala jucătoare a echipei. După un sezon de admirat, Cristina Neagu a evoluat la Campionatul Mondial din 2007, găzduit de Franța. România a terminat atunci pe poziția a patra. În sferturile competiției, selecționata țării noastre a învins chiar naționala din Hexagon, scor 34-31. Aportul său a fost decisiv în acel meci.

În anul 2009, aceasta a ajuns la Oltchim Râmnicu Vâlcea, iar în 2010, formația sa a atins finala Ligii Campionilor EHF, unde a fost învinsă de Viborg HK. Danezele s-au impus în ambele partide. Tot atunci, Cristina Neagu a pus umărul la câștigarea primei medalii a României la un Campionat European. Jucătoarea a marcat de 53 de ori atunci, iar România a obținut bronzul, după ce a bătut chiar una dintre gazdele competiției, Danemarca, în finala mică, scor 16-15.

În urma reușitelor din 2010, Neagu a fost desemnată „Cea mai bună handbalistă a lumii”. Celelalte trei astfel de performanțe au fost obținute de ea în 2015, 2016 și 2019. Este prima din istorie care a cucerit titlul de trei ori, atingerea acestei borne în ani consecutivi fiind, din nou, o premieră. Cristina Neagu a câștigat trofeul Ligii Campionilor EHF în 2015, aflându-se în topul listei marcatoarelor. A devenit, astfel, cel mai bun inter stânga al competiției. În același an, titlul de MVP al Campionatului European din Danemarca, unde România a cucerit bronzul, i-a fost atribuit.

A revenit în campionatul intern în 2017

După patru sezoane petrecute în afara granițelor României, la Buducnost, Neagu a revenit în țară, la CSM București. În 2018, „Messi din handbal” a primit, pentru a doua oară în carieră, titlul de golgheter al Ligii Campionilor. A reușit accederea, alături de echipa națională, în semifinalele Campionatului European. Era doar a treia oară când România atingea această fază a competiției, de-a lungul timpului.

Anul 2022 a fost unul foarte important, în care Neagu a ajuns prima handbalistă ce atinge cota de 300 de goluri reușite la EURO. Borna atinsă a transformat-o în cea mai bună marcatoare a competiției, fie că vorbim de handbalul feminin sau de cel masculin. Totodată, în același sezon, a devenit top scorer-ul competiției interne și al Ligii Campionilor. Performanțele sale uriașe nu s-au oprit nici în 2023, reușind să intre în top 3 marcatoare all-time ale EHF Champions League, cu peste 1000 de goluri. A obținut titlul în Liga Florilor, Cupa României și Supercupa României alături de CSM București, din postura de MVP.

Anul acesta, Cristina Neagu dorește să cucerească titlul în competiția internă și să se califice în EHF FINAL FOUR. Pe 12 decembrie 2023, aceasta și-a anunțat retragerea de la naționala de handbal a României. Cariera sa continuă doar la echipa de club.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare