EXCLUSIV | Suferința naționalei României identificată de Rodion Cămătaru. Cu cine atacă Edi Iordănescu la Euro 2024: ”Nu avem un nouar veritabil”

Rodion Cămătaru (65 de ani) a vorbit pentru Sport pe Surse despre criza din atacul naționalei României, despre șansele pe care le avem la Euro 2024, dar și despre soluțiile pe care le-ar putea identifica Edi Iordănescu (41 de ani).

România a încheiat cele două partide de pregătire din luna martie cu rezultate și, mai ales joc, sub așteptări. 1-1 cu Irlanda de Nord și 2-3 cu Columbia. Ultimul amical, și cel mai puternic dintre ele, a provocat mai multe semne de întrebare în rândul suporterilor, dar mai ales al specialiștilor. ”Cu cine vom ataca la Euro?” este una dintre grijile care ne dau târcoale cu doar trei luni înaintea startului la primul turneu final după 8 ani de secetă.

Rodion Cămătaru, despre criza din atacul naționalei

Pe lângă forma jucătorilor și lipsa numelor cu ”greutate” din lotul naționalei, Edi Iordănescu se lovește de încă o mare problemă înaintea meciului de debut de la Euro, cu Ucraina.

George Pușcaș este total ieșit din formă, iar criza din cariera sa continuă de mai mult timp, în ciuda scurtului reviriment din finalul calificărilor.

Atacantul lui Bari a dezamăgit cu Irlanda de Nord și, deși a fost păstrat pe teren până la final, a terminat partida sub media echipei. Nici Denis Alibec, soluția din meciul cu Columbia nu a convins. Dimpotrivă. Un plus a venit dinspre Florin Tănase. Fostul atacant al FCSB, intrat pentru câteva minute, s-a ”lipit” la gol și a adus un plus de energie în atacul naționalei.

Sport pe Surse l-a contactat pe Rodion Cămătaru pentru o opinie avizată asupra crizei de atacanți de la națională și despre posibilele soluții ale lui Edi Iordănescu.

”Alibec nu e un număr 9… cum să vă spun eu… nu e striker, atacant central, e mai mult la creație. Al doilea vârf. Nu prea a jucat vârf împins, nu îl văd. Știe să pună în situație de gol pe alții. Nu ne putem baza doar pe el.

Putem să jucăm în continuare cu Alibec, să joci fals cu el, depinde de situație cum va fi. Noi nu avem o echipă cu care să ieșim la joc, să atacăm, noi ne-am apărat mereu. Așa că tot în contră o să jucăm cu toți, trebuie să ne închidem noi bine și să jucăm în contră.

Eu nu cred că o să jucăm vreodată cu fundașii, nu o să vedem echipa noastră așa. O să fie momente, dar nu prea cred”, a declarat fostul mare atacant al naționalei, Rodion Cămătaru, pentru Sport pe Surse.

În amicalul de la Madrid, împotriva Columbiei, Denis Alibec a fost titular, dar i-a lăsat locul lui Denis Drăguș, în minutul 56.

Actualul atacant al lui Muaither s-a remarcat în două rânduri, când nu a profitat de mingi bune în fața porții. A trădat lentoare și lipsa ritmului.

Pe final, Edi Iordănescu a fost nevoit să apeleze la a treia soluție de atacant din lot. Întrat în minutul 77, în locul lui Răzvan Marin, Florin Tănase a dinamizat atacul tricolorilor și chiar și-a trecut numele pe tabelă. Golul din minutul 90+4 a venit însă prea târziu pentru o egalare miraculoasă.

România – Ucraina, în deschiderea Euro 2024

Fost mare atacant al Universității Craiova sau al lui Dinamo, dar și al naționalei, Rodion Cămătaru spune că va fi foarte dificil ca Edi Iordănescu să joace cu cei trei ca vârf împins. ”Cami” crede că selecționerul va apela, în cele din urmă, la soluția unui sistem care să implice un vârf fals.

”(Ucraina va fi prima adeversară – n.r.) Din păcate, o echipă foarte bună, dar nu înseamnă că noi nu o să avem șanse. Se schimbă multe lucruri, fotbalul este imprevizibil.

Nici Tănase nu e un atacant pur sânge. Tot acolo, la creație, e un jucător care făcea jocul. Când mă gândesc la un atacant care să se bată acolo, să fie în gura porții… Pușcaș are calități, dar nu e în formă. Va fi foaste dificil să joci cu ei.

(Nu aveți vreun favorit?) Nu știu atacant. Mie mi-a plăcut Drăguș, dar nu e un nouar clasic. E tot puțin stânga, știe să creeze superioritate. Sunt puțini jucători ca el, el are calitățile astea, este printre puținii jucători”, a mai spus fostul mare internațional, pentru Sport pe Surse.

  • 1 gol în 6 partide a reușit George Pușcaș în ultima campanie de calificare, preliminariile pentru Euro 2024.

Alex Mitriță, convocat de Edi Iordănescu?

Cămătaru nu a evitat nici subiectul prezenței lui Alex Mitriță în lotul lui Edi Iordănescu.

Atacantul celor de la Universitatea Craiova traversează poate cea mai bună formă a carierei, dar este ignorat în continuare de staff-ul naționalei.

”Trenul este în mers”, spune Edi Iordănescu, mai mult de complezență. Totuși, Cămătaru este convins că Iordănescu jr va ceda în cele din urmă, mai ales presat de lipsa soluțiilor.

”Nu știu amănunte despre Mitriță, cred că o să îi dea o șansă, face parte din categoria asta de v-am spus, care elimină ușor adversarul, cum erau Hagi sau Mutu. Doar din pase nu ajungi la gol.

Eu cred că în urma mai multor presiuni, sfaturi, eu cred că poate să îl ia în lot. Nu știu, părea mea, dar cred că îl va lua”, este convins actualul om de afaceri.

  • 3 goluri în 9 partide a reușit Denis Alibec în preliminariile Euro 2024

Trecem de grupe? ”Suntem pe drumul cel bun”

Ucraina va fi a treia adversară a României la Euro 2024. Naționala țării vecine s-a calificat după victorii dramatice cu Bosnia și Islanda, în play-off, și va fi prima adversară a lui Nicolae Stanciu și compania la turneul final din Germania.

Rodion Cămătaru crede că va fi foarte greu ca tricolorii să treacă de faza grupelor.

”Foarte greu, dar nu imposibil. Asta o să ne facă să ne concentrăm mult mai mult asupra fiecărui meci, când ești favorit, noi suntem delăsători.

Eu cred că suntem pe un drum bun, am văzut că echipele de tineret merg din ce în ce mai bine. Văd că începem să depășim momentul ăla de criză, care a fost o perioadă destul de lungă.

Eu cred că generațiile următoare vor fi capabile să ne califice”, a mai spus Rodion Cămătaru pentru Sport pe Surse.

  • 21 de goluri în 73 de meciuri are Rodion Cămătaru în tricoul naționalei României.

(O să mai avem vreodată vreun Cămătaru?! n.r.) Bineînțeles, cum să nu avem un Cami?! O să vedeți că o să apară.
Rodion Cămătaru, pentru Sport pe Surse.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare