EXCLUSIV S-a luptat cu Mbappe în Franța, acum face minuni în Elveția. Adrian Ursea e unicul antrenor român cu performanțe în Europa, alături de Lucescu jr. și Boloni. ”Faceți-i statuie lui Loți!”

Adrian Ursea a promovat cu Etoile Carouge în liga secundă elvețiană și a fost desemnat cel mai bun antrenor din campionat. La 3 ani după ce a condus pe Nice în Ligue 1, tehnicianul român impresionează la un mic club din aria Genevei

Adrian Ursea, campion în L3 din Elveția

După o experiență remarcabilă pe banca lui Nice în Ligue 1 (2020-2021, locul 9), Adrian Ursea a făcut o pauză de doi ani. Dar se întoarce acum cu rezultate în circuit, chiar dacă se întâmplă la un nivel inferior. Tehnicianul român tocmai a promovat în liga secundă elvețiană cu Etoile Carouge, un club mic din apropiere de Geneva. A terminat sezonul pe locul întâi în L3, la cinci lungimi distanță de poziția doi. ”Pasiunea e acceași, indiferent unde lucrez”, spune fostul mijlocaș de la Petrolul, Victoria și Rapid. El relatează ce negocieri a mai purtat pentru un contract în divizia secundă franceză. Și exclude varianta de a activa în România!

Am luat-o la început ca pe o glumă”

”Actuala conducere de la Carouge a preluat clubul în urmă cu patru ani. Iar planul a fost să pună bazele pentru un nivel profesionist. Președintele mi-e bun prieten și, când mi-a propus să vin, am luat-o la început ca pe o glumă. M-am înhămat până la urmă la treabă. Mi-a convenit și faptul că echipa e chiar lângă mine, la Geneva”, a explicat Ursea cum s-a implicat în proiectul helvet.

Și continuă: ”Clubul nu era structurat pentru profesionism. A fost însă simplu să ajut, fiindcă succesul nu apare la comandă, ci se construiește. Și, din experiență, știam ce trebuie să facem și cum să funcționăm. Am fost responsabil tehnic la Xamax, am lucrat la Servette, m-am dezvoltat la Nice. Cunoșteam de unde începem și unde vrem să ajungem, astfel încât să creăm condițiile pentru succes. Tot ce a ținut de partea sportivă a fost treaba mea”.

Va fi enorm dacă vom avea buget de două milioane de euro”

Ursea punctează că promovarea a însemnat o provocare și la nivel financiar. ”Eram cam între locurile 8 și 10 din liga a treia în ceea ce privește bugetul. Asta în timp ce principala noastră contracandidată, Rapperswil, avea salarii comparabile cu divizia secundă. De exemplu, noi dacă o să ne bazăm sezonul viitor pe un buget de două milioane de euro, va fi ceva enorm”, a descris Ursea mediul din L3/L2 elvețian.

Când alegi ideea de fotbal pe care o propui la o echipă trebuie să te identifici cu specificul regiunii. Geneva e un oraș care cunoaște bine fotbalul. Oamenilor le place jocul atractiv. Știam chestiile astea, fiindcă am lucrat la toate nivelurile în Elveția, așa că am construit o echipă care să domine, să controleze prin posesie și dinamică”

Nu a fost însă frustrant să coboare de la duelurile epice din Ligue 1, cu Mbappe și Icardi, la un eșalon semi-amator din Elveția? ”Deloc! Îmi place să muncesc, sunt pasionat. Dacă mă asigur că există condițiile de lucru optime, n-am nicio problemă. Trebuie doar să te adaptezi la jucătorii din fața ta”.

Adrian Ursea a înfruntat PSG-ul lui Mbappe, în fața căruia Nice a pierdut greu, 1-2. Sursă Foto: Profimedia

A fost în tratative cu Dijon, Brest, Toulouse

Ursea mai are un an de contract cu Etoile Carouge, pe care o va cârmui din toamnă în L2: ”Mă simt foarte bine aici. Mă bucur de încrederea conducătorilor, am un staff fidel, jucătorii te sorb din ochi atunci când văd că-i ajuți”.

Recunoaște însă că tentația e să revină în top: ”Când ai avut ocazia să te măsori cu Pochettino și Sampaoli, firește că vrei să revii la același nivel. Nu fac însă o fixație din asta. Mai ales că lucrez cu plăcere unde sunt acum”.

Povestește că a avut negocieri în liga secundă franceză: ”Pe Dijon am refuzat fiindcă, după ce am analizat proiectul, nu eram convins că pot reuși în condițiile prezentate de ei. Dar Brest și Toulouse s-a jucat între mine și alt antrenor. Cel mai dificil lucru e însă să evaluezi o propunere. Obiectivul vizat e imaginabil sau nu în contextul oferit de club? Eu vreau să fiu foarte onest unde pun piciorul. Să merit salariul. Un antrenor profesionist care dorește să dea ceva la schimb e obligat să procedeze așa. Nici nu concep altfel”.

Nici nu ne dăm seama la ce nivel e Boloni”

Cu ochii nonstop pe Ligue 1, Ursea a simțit permanent pulsul lui Metz, cu Boloni pe bancă: ”Ce a făcut Loți acolo e enorm. Doar că i-a promovat sezonul trecut e un succes. Nici nu ne dăm seama la ce nivel e Boloni. Să obții o salvare de la retrogradare în Franța e ca și cum ai prinde un loc de cupă europeană în România. Ar trebui să-i facem o statuie lui Loți! Îi urez tot binele din lume. Nu am apucat să vorbim aproape deloc, fiindcă știu ce înseamnă să fii conectat la competiție. Fiecare secundă e prețioasă și nu-ți permiți să irosești timp”.

Ladislau Boloni / Foto: Profimedia

E tema pe care împărtășește propria experiență din Ligue 1: ”Când am salvat pe Nice, eram cumva frustrat, că aș fi vrut mai mult. Dar am rămas mască atunci când oamenii mă felicitau. Și le ziceam <Μăi, ăsta e un minimum!>. Iar ei răspundeau <Νu, nu! Te păcălești foarte tare! Nici nu realizezi ce-ați făcut!>”.

Metz s-a salvat la limită de la retrogradarea directă și va juca într-un baraj cu St.Etienne pentru a-și conserva poziția din L1. Va fi o dublă manșă, pe 30 mai și pe 2 iunie, returul decisiv la Metz.

CV Adrian Ursea

Data nașterii: 14 septembrie 1967, Slobozia

Post: mijlocaș central

A jucat la Petrolul Ploiești (’86-’88, ’89-’91), Victoria (’88-’89), Locarno (’91-’92), Chenois (’92-’94), Rapid (’94), Etoile Carouge (’95), Bulle (’95-’96), Vevey (’96-’97), Stade Nyonnaise (’97-’99), Fribourg (’99-’00)

A antrenat la Vevey (’00-’01), Servette Geneva (interimar – ’03 / secund, ’01-’03, ’04 / U21 – ’19), Meyrin (’05), Neuchatel Xamax (’11-’16, Academie), Nice („principal” – ’20-’21 / secund – ’16-’18, ’19-’20), Etoile Carouge (2023-prezent)

Meciuri/goluri L1: 149/20

Meciuri/goluri cupe europene: 11/0

Meciuri/goluri națională: 43/0 (U16-U21)

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare