EXCLUSIV| Portretul lui Neil Lennon, realizat de un jurnalist din Scoția: „A fost abuzat și amenințat cât a stat în țară”. În 2011, primea gloanțe din Irlanda de Nord

Neil Lennon (52 de ani) a devenit recent noul antrenor al celor de la Rapid București, după ce a semnat un contract valabil pe două sezoane cu gruparea din Capitală.

Despre tehnicianul irlandez au apărut mai multe informații conform cărora comportamentul său nu este unul tocmai potrivit, mai ales în afara terenului, iar un jurnalist scoțian care lucrează pentru o publicație valoroasă din Regatul Unit a vorbit, în exclusivitate pentru Sport pe Surse, despre fostul manager al lui Celtic Glasgow.

Portretul lui Neil Lennon

Acționarul majoritar al „giuleștenilor”, Dan Șucu, a anunțat imediat după ultima partidă a play-off-ului din acest sezon, disputată pe teren propriu cu FCSB, venirea lui Neil Lennon la echipa „alb-vișinie”. Neil Lennon a semnat oficial cu Rapid pe data de 20 de mai, iar înțelegerea sa cu gruparea bucureșteană acoperă următoarele două sezoane. Un an și șapte luni trecuseră de când nord-irlandezul condusese pentru ultima dată un club, mai exact atunci când a stat pe banca ciprioților de la Omonia Nicosia.

Despre Neil Lennon s-au vehiculat tot felul de zvonuri conform cărora acesta ar fi fost dependent de alcool în trecut și că ar avea o atitudine dură în afara terenului. Pe Celtic Glasgow, noul antrenor al Rapidului a pregătit-o în mai multe rânduri. Primul mandat al lui Neil Lennon pe banca scoțienilor a fost în perioada anilor 2008-2014, interval temporar în care a ocupat mai multe funcții: antrenor secund și antrenor principal.

După două experiențe petrecute, pe rând, la Bolton Wandereres și Hibernian, Neil Lennon a revenit pe „Celtic Park”, acolo unde scrisese deja istorie. Cu cel mai titrat club din Scoția, noul tehnician al rapidiștilor a cucerit titlul de cinci ori, în anii: 2012, 2013, 2014, 2019, 2020.

Un jurnalist sportiv senior din Scoția, Graeme McGarry, angajat al publicației de renume din această țară, The Herald, a povestit, în exclusivitate pentru Sport pe Surse, despre cum este perceput Neil Lennon în țara unde a avut cele mai mari performanțe, dar și felul în care a interacționat cu acesta, pe parcursul anilor:

„Neil este văzut ca un manager de succes aici, în Scoția, după munca sa cu Celtic și Hibernian. Este respectat ca antrenor și a fost respectat și ca jucător, dar este o figură controversată din cauza unor probleme în afara terenului care l-au afectat încă din zilele în care evolua pentru Celtic.

La nivel personal, orice relații pe care le-am avut cu Neil ca jurnalist au fost foarte plăcute”, a declarat ziaristul scoțian despre managerul nord-irlandez, în exclusivitate pentru Sport pe Surse.

Probleme în afara terenului pentru antrenorul Rapidului


De asemenea, Graeme McGarry nu s-a ascuns să puncteze episoadele mai puțin fericite din viața lui Neil Lennon care i-au lipit o etichetă negativă în Scoția. Acesta a trecut prin perioade dificile în timpul trăit în Regatul Unit, din cauza unor intimidări venite din partea unor persoane:

„O mare parte din problemele apărute a avut de-a face cu sectarismul religios care încă există în Glasgow. El a primit abuzuri și amenințări pe o perioadă susținută în timpul petrecut în Scoția”, a explicat jurnalistul de la The Herald, pentru sursa menționată anterior.

Mai exact, aproximativ acum 13 ani, Neil Lennon a fost subiect de discuție în mai multe articole de presă, din cauza unor gloanțe. La acele vremuri, un pachet plin de muniție era trimis din Irlanda de Nord spre Scoția, iar destinatarul era chiar antrenorul care a fost convins de Dan Șucu să își continue cariera de manager în România. Un birou executiv de sortare a pachetelor intrate în țară a reținut coletul, iar printr-un comunicat publicat, reprezentanții celor de la Celtic Glasgow anunțau că „totul a fost preluat de polițiști, iar clubul nu dorește să mai comenteze pe seama acestui subiect”.

În același caz a fost implicat și fotbalistul nord-irlandez, Niall McGinn (36 de ani), care, actualmente, evoluează pentru Glentoran, formație din prima ligă nord-irlandeză, transmite un material publicat de The Guardian.

Jurnalistul de la The Herald a mai afirmat, printre altele, că părerile scoțienilor despre Neil Lennon sunt împărțite, după cum era de așteptat. Rivalitatea acerbă dintre Celtic Glasgow și Rangers și-a pus amprenta și asupra percepției oamenilor despre tehnicianul care a atins succesul cu campioana în exercițiu din Premiership.

În plus, Graeme McGarry a subliniat și unele defecte și calități ale noului antrenor străin venit în Superligă, dar și modul în care se comportă în afara gazonului:

„Deci, Neil a fost o figură dezbinătoare în Scoția, iubit la fel de mult de suporterii celtici, pe cât este urat de suporterii Rangers.
Este perceput ca un personaj de foc, dar departe de teren este prietenos, politicos si poate fi foarte amuzant”, a menționat ziaristul scoțian despre Neil Lennon.

Jurnalistul sportiv de la The Herald a mai spus despre tehnicianul nord-irlandez că acesta s-a descurcat mai mereu pe plan intern, în felul său, și că, în același timp, Neil Lennon este subestimat în Scoția:

„De asemenea, este foarte priceput și este un antrenor mult mai bun decât pentru care i se acordă uneori credit”, au fost cuvintele lui Graeme McGarry despre imaginea creată de Neil Lennon în țara în care a antrenat timp de treisprezece ani.

Scoțianul de la publicația sportivă extrem de cunoscută din presa Regatului Unit a adăugat că „trofeele câștigate cu Celtic nu valorează puțin”, dar și că „toată lumea se așteaptă ca Neil Lennon să producă un adevărat succes și în România”.

Cine este noul antrenor al Rapidului

Neil Lennon a mai câștigat, pe lângă cele cinci campionate cu Celtic, alte patru ediții ale Cupei Scoției cu aceeași echipă, dar și Cupa Ligii Scoției. La cealaltă trupă din aceeași țară, actualul tehnician al rapidiștilor a cucerit titlul în diviza secundă cu Hibernian, iar în ultima etapă de antrenor, consemnată în Cipru, a triumfat în Cupa Ciprului cu Omonia Nicosia, în 2022.

Recent, conducerea celor de la Rapid București a informat pe toată lumea cu privire la alegerea secundului din staff-ul tehnic al lui Neil Lennon. Iain Brunskill (48 de ani) a fost opțiunea pentru care au optat Dan Șucu și restul, iar englezul a colaborat cu nord-irlandezul atât în perioada petrecută la Celtic, cât și la Omonia Nicosia.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare